Skip to main content
Uitzicht over het meer Vättern, Småland
Uitzicht over het meer Vättern, Småland
Uitzicht over Visingsö, het grootste eiland in het Vätternmeer, Småland.
Foto credit: Christoffer Collin/Smålands Turism

Het Vättern meer

Het Vättern meer is, na grote broer Vänern, een van de grootste meren van Zweden. Aan welke kant van het meer je ook zit, het is er overal even prachtig. Bijvoorbeeld vanuit Jönköping, de stad aan de zuidkant van het meer.

Als je rondreist door de regio Småland is een bezoekje aan de stad Jönköping om meerdere redenen een goed idee. Niet alleen is Jönköping een gezellige stad waar veel te doen is, het is ook een prima uitvalsbasis voor het Vättern meer.

Zwemmen in het Vättern 

Het Vättern meer is zo'n 128 kilometer lang. Jönköping ligt in het uiterste zuiden van het meer en hier vind je volop activiteiten om te beleven in en op het meer. Om te beginnen de blikvanger: het twee kilometer lange witte zandstrand. Het strand strekt zich uit vanuit het stadscentrum van Jönköping in de richting van Huskvarna en biedt ruimte genoeg om te zwemmen, te zonnen en om diverse wateractiviteiten te ondernemen. Er zijn populaire stukken, zoals de grassige gebieden rondom Liljeholmen. Maar op andere stukken van het strand ben je soms vrijwel alleen. Neem je geen plons in het meer, dan ben je geen mietje. Het Vättern is een relatief diep meer en dus warmt het meer in de zomermaanden langzaam op en kan een duik vrij fris zijn. Gelukkig vind je rondom het Vättern nog veel meer kleinere zwemmeren die een stuk warmer zijn.

Sunset on a lake in Småland
Zonsondergang in Småland Photo: Cathrine Rydström

Ontdek Vättern vanaf het water

Huur een kano of kajak en verken het meer al peddelend. Vanuit Jönköping zijn er verschillende verhuurbedrijven die je op weg helpen met materiaal en routes. Of ga voor het grotere werk en beleef het meer vanuit een boot. Vanuit Jönköping is het ook mogelijk een rondvaarttocht te ondernemen over het Vättern. De rondvaarttocht duurt een uur en je hebt niet alleen een fantastisch uitzicht, maar krijgt ook veel te horen over de historie van het meer.

Op kreeftensafari

Het Vättern staat bekend om z'n specialiteit: de rivierkreeft. En deze kun je zelf vangen. Fortuna Marin biedt vanuit Jönköping georganiseerde rivierkreeft safari's waarbij je per boot het meer op gaat om rivierkreeften te vangen. De tocht duurt zo'n twee uur.