Skip to main content
Buiten eten
Buiten eten
Ontbijten in Zweden
Foto credit: Ulf Huett Nilsson/imagebank.sweden.se

Ontbijten op z'n Zweeds

Niks heerlijkers dan wakker worden tijdens je vakantiedag en de tijd hebben voor een uitgebreid ontbijt. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, zo'n ontbijtje op z'n Zweeds? We zetten de meest uiteenlopende ontbijtgewoontes voor je op een rijtje.

Eet als een Zweed

Als je wordt gevraagd wat de bekendste Zweedse gerechten zijn, dan antwoord je vast: Zweedse balletjes en knäckebröd. Zeker waar. En waar het om ontbijten gaat, staat knäckebröd altijd op tafel. Knäckebröd kan je overal kopen, maar nog leuker is om te zien hoe dit oer-Zweedse product gemaakt wordt. In Leksand in Dalarna staat de fabriek en kun jij je eigen knäckebröd bakken, op z’n Zweeds.

Pluk je eigen ontbijt

Kilo’s bosbessen vind je in Småland. En, je plukt ze zelf. Want in heel Zweden geldt het allemansrecht wat betekent dat je overal vrij mag lopen en struinen waar je maar wilt en dus overal bosbessen, rode bessen, bramen, aardbeien en frambozen mag plukken. Dus doe op z’n Zweeds; ga gewapend met kammen, bekers en bakken de bossen in en pluk je ontbijtje bij elkaar.

Picking blueberries
In fall the forests in Sweden are filled with berries and mushrooms of all sorts. The Right of public access allows people to roam the woods in search of their favorite mushroom. Photo: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Verse vis

Haring direct na het opstaan? Ook dat is ontbijten op z’n Zweeds. De supermarkten liggen vol met allerlei haringvariaties in blik of pot. Maar waarom niet gewoon zelf je hengel uitgooien? De kust van West-Zweden is wereldberoemd vanwege zijn sappige, verse vis.

Appeltje eitje

Appels bij je ontbijt is ook typisch Zweeds. En, waar kom je in Zweden aan de beste appels? Juist in het appelrijk. Zo heet het in de zuidoostelijke hoek van Skåne gelegen Österlen met als appelhoofdplaats, idyllische vissersdorpje Kivik. Hier is een appel niet zomaar een appel. Het gebied rond Kivik is zowel vanwege de bodemgesteldheid, als vanwege het klimaat uitstekend geschikt voor appelbomen. Er worden meer dan 70 verschillende soorten appels gekweekt, die in de regio worden verwerkt. Het heeft zich dankzij de geweldige stranden in de buurt en, vanzelfsprekend, vanwege de appels, ontwikkeld tot een klein vakantieparadijs.

De bonen van Öland

Dan nog een leuk weetje over het eiland Öland; wist jij dat op dit exotische eiland in de Oostzee bruine bonen worden verbouwd? Heel veel bruine bonen. Sterker nog, elke bruine boon die je in Zweden eet, komt uit Öland. Dat zijn een hoop bruine bonen op z’n Zweeds.