Skip to main content
Peperkoek met glögg
Peperkoek wordt door de meeste Zweden gegeten tijdens de maanden voorafgaand aan Kerstmis, ze zijn het lekkerst met een kopje pittige glögg, een soort zoete glühwein.
Foto credit: Magnus Carlsson/imagebank.sweden.se

Zweedse peperkoek ('pepparkakor') – recept

Het maken van Zweedse peperkoekjes ('pepparkakor') is een traditie die veel Zweedse gezinnen elke kerst zullen doen en deze gekruide koekjes zijn een integraal onderdeel van Zweedse kerstvieringen zoals de advent en Lucia.

Bak je eigen peperkoekkoekjes met dit makkelijke peperkoekrecept. Of je nu peperkoekmannetjes wil maken of een heel peperkoekhuis wil bouwen, dit recept is waar het allemaal mee begint.

Recept:

Ingrediënten: 

  • 300 ml water
  • 50 ml melasse (siroop)
  • 2 el gemalen kruidnagel
  • 2 el gemalen kaneel
  • 2 el gemalen gember
  • 2 el baking soda
  • 1/3 theelepel zout
  • 750 gram basterdsuiker
  • 425 gram boter op kamertemperatuur
  • 1,2 kg tarwebloem

Werkwijze:

  1. Breng het water aan de kook en voeg hier de siroop, kruidnagel, kaneel, gember, zout en baksoda al roerend aan toe. Laat ongeveer 5 minuten staan. Mix de boter en suiker en voeg hier de lauwwarme kruidenvloeistof aan toe. Werk dan de bloem en het zout erdoor en kneed alles tot je een glad, glanzend deeg krijgt. Wikkel in bijenwasfolie en leg een nachtje in de koelkast, maar liefst nog langer (het deeg kan maximaal 2 weken gekoeld bewaard worden, de smaken zullen zich nog meer ontwikkelen).
  2. Verwarm de oven voor op 220°C. Haal het deeg uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen voordat je ermee gaat bakken. Als het te koud is, is het moeilijk om mee te bakken. Rol het deeg heel dun uit op een schoon, met bloem bestrooid oppervlak en steek er vormpjes uit. Leg ze op met bakpapier beklede vellen en bak de peperkoek in het midden van de oven in ongeveer 5-7 minuten gaar.

Recept van Lisa Lemke

Artikel gesponsord door

EU and Swedish Board of Agriculture