Skip to main content
Een besneeuwd plein met kerststalletjes. Op de achtergrond gekleurde huizen.
Kerstmarkt
De kerstmarkt in de oude binnenstad van Stockholm is een traditie sinds het begin van de 20e eeuw. In de marktkraampjes vind je lokaal geproduceerde ambachten, etenswaren, snoep en natuurlijk de Zweedse glühwein genaamd 'glögg'.
Foto credit: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

Kerstmarkten in Zweden

Luid de feestdagen in door een Zweedse kerstmarkt te bezoeken, waar handgemaakte kwaliteitsproducten, lekker eten en leuke activiteiten worden aangeboden. Hieronder lijsten we enkele van onze favoriete kerstmarkten, zowel in grotere steden als in kleine steden, op.

Welk deel van Zweden je ook bezoekt, er is sowieso een authentieke kerstmarkt te vinden waar je leuke en kwalitatief hoogstaande geschenken kan vinden. De ambachtelijke traditie is sterk in Zweden en je vindt er alles: van kerstversieringen en met de hand gebreide wanten tot stijlvolle sieraden.

Proeven van typische kerstlekkernijen en -drankjes maken de ervaring compleet. Terwijl je ronddwaalt tussen de decoratieve kraampjes, moet je zeker genieten van de perfecte combinatie van een dampende kop 'glögg' (glühwein) en een 'pepparkaka' (peperkoek).

Hier zijn enkele van de beste kerstmarkten van Zweden:

1 / 2

Jamtli kerstmarkt

Kerstmarkt in het openluchtmuseum Jamtli.

Foto: Erik Westberg

/ 2
Kerstmarkt in het openluchtmuseum Jamtli. Bewegende mensen op een plein met marktkramen en een carrousel. Midden op het plein staat een paard met een koets.

Jamtli kerstmarkt

Foto: Erik Westberg

Een kerstmarkt in de sneeuw, met veel kraampjes, mensen en een grote kerstboom bij een klein kampvuurtje.

Falun kerstmarkt, Dalarna

Foto: Per Eriksson

Gammelstad, Zweeds Lapland

Een weekend lang organiseert het openluchtmuseum Hägnan in de UNESCO-werelderfgoedsite Gammelstad in Luleå zijn traditionele kerstmarkt. Gehuisvest in en rond de voormalige boerderijgebouwen, verkopen zo'n 90 exposanten gericht op vakmanschap alles van zelfgemaakte lekkernijen tot boeken. Bezoekers kunnen ook de kerstman en kerstvrouw Claus ontmoeten, naar sprookjes luisteren en een arrensleetocht maken.

9-10 december 2023

Jamtli, Jämtland

Deze traditionele kerstmarkt vindt plaats in Jamtli Museum in Östersund. Dwaal door de besneeuwde historische gebouwen, bewonder zo'n 200 kraampjes waar ze echt handwerk en lokaal geproduceerde lekkernijen verkopen of maak een arrensleetocht. Als je geluk hebt, ontmoet je misschien zelfs de Jamtli kerstman.

8-10 december 2023

Mårbacka, Värmland

De kerstmarkt in Mårbacka Minnesgård, het huis van Selma Lagerlöf, in Östra Ämtervik, net buiten Sunne, is een van de populairste kerstmarkten van Zweden en Värmland en toont jaarlijks handwerk van wereldklasse dat in eigen huis wordt geproduceerd. Op de kerstmarkt van Mårbacka heb je ook de mogelijkheid om kerstlekkernijen rechtstreeks bij de spannende voedselexposanten te kopen.

2 – 5 november 2023

Stenegård, Hälsingland

Beleef een traditionele Zweedse kerstmarkt in een unieke setting. Stenegård in Järvsö is een van de bekende 'Hälsingegårdar' (versierde boerderijen van Hälsingland), een verzameling houten woningen die in 2012 de status van UNESCO-werelderfgoed kreeg. Bezoekers kunnen hoogwaardige delicatessen en handwerk uit de hele provincie Hälsingland verwachten in deze overdekte en openluchtmarkt.

9-10 december 2023

Falun Mine, Dalarna

De kerstmarkt in de Falun-mijn markeert voor veel inwoners het begin van de eindejaarsfeesten. De Falun-mijn staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en op deze ouderwetse kerstmarkt worden lokaal geproduceerde delicatessen en handwerk aangeboden. Hoewel de markt maar één dag wordt gehouden, zijn er veel gebeurtenissen: een koor dat kerstliederen zingt, een bezoek van de kerstman,... om er maar een paar te noemen.

10 december 2023

1 / 2

Skansen, Stockholm

Skansen is een openluchtmuseum op Djurgården. Het is gewijd aan het Zweedse erfgoed en geeft een beeld van het leven en de natuur in Zweden, voornamelijk vanaf de 18e eeuw. Toen het in 1891 werd geopend, was het het eerste openluchtmuseum ter wereld.

Foto: Tuukka Ervasti/imagebank.sweden.se

/ 2
Een wit sneeuwlandschap met een rood houten huisje, bomen en enkele wandelaars op de achtergrond.

Skansen, Stockholm

Foto: Tuukka Ervasti/imagebank.sweden.se

Massa's mensen bezoeken de kraampjes van de ouderwetse kerstmarkt in de oude binnenstad van Stockholm, naast een verlichte kerstboom.

Kerstmarkt, Stockholm

Foto: Ulf Lundin/imagebank.sweden.se

Skansen, Stockholm

Het openluchtmuseum Skansen, gelegen in het Royal Djurgården (een nationaal stadspark) in Stockholm, is een grote Zweedse attractie. De historische kerstmarkt is sinds 1903 een hoogtepunt op de kalender. Slenter door de kraampjes en koop traditionele kerstgerechten en ambachten die ter plaatse door lokale ambachtslieden zijn gemaakt. Kinderen zullen dol zijn op alles wat Skansen te bieden heeft - van het ontmoeten van de aanwezige dieren tot het deelnemen aan ambachtelijke workshops.

Elke vrijdag, zaterdag en zondag van 24 november t/m 17 december 2023

Stortorget, Stockholm Old Town

Weinig kerstmarkten zijn zo sfeervol als Stortorgets Julmarknad, gevestigd in de oude binnenstad van Stockholm (Gamla Stan). Deze traditionele kerstmarkt begon in 1837 en is de oudste in Zweden. Verspreid over het prachtige plein Stortorget wordt een scala aan Zweedse kerstsnoepjes en andere seizoensgebonden lekkernijen geserveerd naast verschillende ambachtelijke artikelen, van ijzerwerk tot keramiek.

25 november tot 23 december 2023

Kasteel Taxinge, Nykvarn

Een kerstmarkt met een kasteel als decor? De kerstmarkt in Taxinge Slott is net zo magisch als het klinkt. Slenter langs de kraampjes van meer dan 130 verkopers en proef delicatessen zoals ham en kaas. Ook de zoetekauw zal niet teleurgesteld worden – Kasteel Taxinge biedt het meest uitgebreide taartenbuffet van Noord-Europa met maar liefst 65 verschillende taarten, koekjes en taarten per dag.

17-19 november en 23-26 november 2023

1 / 2

Kerst in Göteborg

Amusement Park Liseberg in Göteborg heeft de grootste kerstmarkt van Zweden.

Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

/ 2
Een luchtfoto van een besneeuwd pretpark.

Kerst in Göteborg

Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Een kasteel bedekt met sneeuw en kerstverlichting in de schemering.

Kerst in kasteel Tjolöholm, West-Zweden

Foto: Thomas Carlén

Liseberg, Göteborg

Liseberg, in het centrum van Göteborg, wordt beschouwd als een nationaal icoon. Het themapark organiseert ook een van de meest prominente kerstevenementen van Zweden. Miljoenen fonkelende lichtjes en meer dan duizend kerstbomen zetten de toon terwijl je langs de traditionele marktkraampjes dwaalt. Naast de kerstmarkt herbergt het park ook een met sneeuw bedekte wintermarkt, een ijsbaan omringd door iglo's, en het dorp van de Kerstman – een vrolijke plek vol spannende avonturen en magische deuren. Als je zin hebt om de complete Zweedse kerstervaring te proberen, kies dan voor Liseberg's 'julbord' - een smorgasbord in buffetstijl boordevol warme en koude gerechten.

18-19, 24-26 november, 1-3, 6-10, 13-23, 26-30 december 2023 en 2-7 januari 2024

Hönö Klåva, Göteborg archipel

Voor een ander soort kerstmarktervaring neem je de veerboot naar het eiland Hönö in de archipel van Göteborg. In de oude vissershaven van Klåva kun je slenteren langs de gezellige ambachtsexposanten op de kerstmarkt, versierde winkels bezoeken en de kerstverlichting in de haven bewonderen.

2-3 december 2023

Tjolöholm Castle, Halland

De kerstmarkt van Tjolöholm Castle is een traditie sinds 1987. Elke winter wordt het kasteel zorgvuldig versierd met kerstbomen, duizenden lichtjes en kandelaars. Dit is een van de grootste kerstmarkten aan de westkust met seizoensgebonden eten en drinken, unieke cadeaus, activiteiten voor de kinderen en een kerstconcert in de kerk van het kasteel. Wil je je wat langer in de magische kerstsfeer onderdompelen, dan kan je overnachten in een huisje op het kasteelterrein.

17-19/11, 24-26/11 en 30/11 - 3/12 2023

1 / 3

Visby, Gotland

In de winter biedt Visby kerstmarkten en uitnodigende cafés langs de rustige straten.

Foto: Olof Segerberg/Destination Gotland

/ 3
Een luchtfoto van een kerk in Visby in de winter.

Visby, Gotland

Foto: Olof Segerberg/Destination Gotland

Een sneeuwsculptuur van een glasblazende man op de kerstmarkt van Kosta.

Kosta, Småland

Foto: Daniel K Johansson

Als het donker is, een openbaar plein met kleurrijke lichten en een carrousel.

Kerstversiering in Malmö

Foto: Aline Lessner/imagebank.sweden.se

Middeleeuwse Kerstmis, Gotland

In november en december worden er op het eiland Gotland verschillende kerstmarkten gehouden, waarvan Medieval Christmas in Visby de meest spectaculaire is. Bezoekers kunnen fakkeloptochten, middeleeuwse koorzang en lezingen verwachten. Ook typische kersthapjes en -drankjes zoals heerlijk warme 'glögg' (glühwein) ontbreken niet.

8-10 december 2023

Kosta, Småland

Kosta, onderdeel van het Koninkrijk van Kristal ('Glasriket') in de Zuid-Zweedse provincie Småland, is de thuisbasis van een van de beroemdste glasblazerijen van Zweden, Kosta Boda. Het zet ook een van de grootste kerstmarkten van Zweden op, met zes miljoen kerstlichtjes - en de magische verlanglijstmachine van de kerstman. Wat betreft de producten die hutten en kraampjes vullen, staat glaswerk natuurlijk hoog op de agenda en kun je het glasblazen in actie zien.

Van donderdag tot zondag tussen 11 november en 31 december 2023, behalve op kerstavond.

Huseby Bruk, Småland

Huseby is gastheer van een van de grotere kerstmarkten in Scandinavië, met zo'n 130 standjes verspreid over 7 locaties. Bewonder uniek vakmanschap en ontmoet kleinschalige ambachtslieden die je allemaal van hun producten laten proeven. Elke avond worden duizenden marshals en honderden kerstbomen verlicht, waardoor een echte kerstsfeer ontstaat.

11-19 november 2023

Eksjö, Småland

Reis 100 jaar terug in de tijd door een bezoek te brengen aan de traditionele kerstmarkt van Eksjö. De markt vindt plaats in het houten stadscentrum en verkopers bieden alles aan, van zelfgemaakte kaarsen en zilversmidartikelen tot marsepein en marmelade. De kerstmarkt wordt afgesloten met een feestelijke vuurshow.

Open: 9-10 december 2023

Gustav Adolfs Torg in Malmö, Skåne

De grote stad Malmö herbergt een aantal kerstmarkten. De gezellige kerstmarkt op het Gustav Adolfs Plein is een absoluut hoogtepunt en transformeert het dorpsplein in een sprankelend wonderland met feestelijke fotospots en lichtinstallaties. Hier vind je kraampjes waar lokaal handwerk wordt verkocht, maar ook regionale Zweedse kerstgerechten en -drankjes.

Open: 23-26 november, 30 november-3 december, 7-10 en 14-17 december 2023