Skip to main content
Gehaktballetjes met aardappelpuree
Zweden staat wereldwijd bekend om zijn heerlijke gehaktballen. Ze worden traditioneel geserveerd in een bruine jus met aardappelpuree en cranberryjam.
Foto credit: Magnus Carlsson/imagebank.sweden.se

Recept voor traditionele Zweedse gehaktballetjes ('köttbullar')

Zweedse gehaktballetjes komen het dichtst in de buurt van een nationaal gerecht in Zweden. Iedereen heeft zijn eigen favoriete recept, en veel beroemde chef-koks serveren hun eigen versie in hun restaurants. Natuurlijk zullen de meeste mensen zeggen dat het recept van hun moeder het beste is! Maak indruk op je vrienden met zelfgemaakte Zweedse gehaktballetjes met dit eenvoudige recept!

Recept:

voor 4 personen

Ingrediënten gehaktballetjes:

  • 2 eetlepels paneermeel
  • 50 ml room
  • 1 ei
  • 1 el geconcentreerde runder-, kalfs- of kippenbouillon
  • 1/2 fijngesneden gele ui
  • 25 g boter
  • 500 g gehakt half om half
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • ongeveer 1,5 theelepel zout
  • boter om te bakken


Ingrediënten saus:

  • 250 ml slagroom
  • 1,5 theelepel donkere sojasaus
  • 250 ml runderbouillon (niet geconcentreerd)
  • 25 g boter
  • 1 eetlepel maizena (of iets vergelijkbaars) om de saus dikker te maken
  • zout en peper
  • 2 eetlepels cranberry- of kersenjam

Erbij serveren:

  • Aardappelpuree
  • Cranberryjam
  • Gehakte peterselie

Bereiding:

Meng het broodkruim, de room, de bouillon en het ei en laat dit ongeveer 5 minuten staan. Fruit de ui in de boter tot ze zacht is en meng ze vervolgens met het paneermeel. Voeg zout, peper en gehakt toe en meng alles met je handen of een vork. Probeer het deeg niet te veel te kneden, want dan worden de gehaktballetjes te stevig. Bak een klein stukje deeg om voor te proeven. Als je tevreden bent met de kruiding, rol je het resterende deeg in kleine balletjes (ongeveer een eetlepel deeg per bal). Zorg ervoor dat je je handen vochtig maakt met water, om te voorkomen dat het deeg aan je handen blijft plakken. Bak de gehaktballetjes goudbruin gaar en zet ze opzij.

Meng de room en maizena door elkaar en voeg het mengsel, de bouillon en de sojasaus toe aan de pan waarin je de gehaktballetjes hebt gebakken. Roer het geheel door elkaar in de pan en laat het een paar minuten sudderen. Breng op smaak met zout, peper en een beetje jam voor een zoete smaak. Doe de gehaktballetjes terug in de saus en serveer met aardappelpuree, cranberryjam en bestrooi met een beetje gehakte peterselie.