Skip to main content
Railfietsen op het platteland in Skåne
Railfietsen op het platteland in Skåne
Draisine, een railfiets, brengt je dicht bij de natuur in Skåne in Zweden.
Foto credit: Mickael Tannus

Railfietsen in Skåne

Fietsen op rails? Yep, je leest het goed. Deze vorm van fietsen, ook wel dressin of trolley fietsen genoemd, is razend populair in de Zuid-Zweedse regio Skåne. Dus stap op en verken Skåne op deze unieke manier!

In het verleden maakte het personeel van de spoorwegen in Skåne veelvuldig gebruik van de speciale trolley's om van A naar B te komen. Tegenwoordig liggen veel sporen er verlaten bij. En juist op deze niet gebruikte rails kun je prachtig de omgeving verkennen en jezelf lekker in het zweet werken. Huur een railfiets met je familie of vrienden, pak een picknickmand in en gaan!

Hier een paar routes en plekken waar een railfiets te huur is:

1. Broby - Glimminge: 12 km

Deze route duurt ongeveer 2,5 uur. Je fietst hier rechtstreeks in de natuur van Skåne: dwars door de bossen, langs rivieren, meren en door velden. Geniet bij eindstation Glimminge van je picknick op de oude stenen brug of ga direct naar het station. Daar vind je diverse picknicktafels, een winkeltje en toiletgelegenheden.

2. Romeleåsens Dressincykling: 6 km 

Fiets op je railfiets langs de Romeleåsen tussen de dorpjes Björnstorp en Veberöd. Deze route duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en leid je door de bossen en open velden. Je kunt hier ook een picknickpakket voor onderweg bestellen. 

3. Sankt Olof - Gyllebosjön: 14km 

Tijdens deze route ga je even terug in de tijd: de omgeving is niet veel veranderd sinds de jaren '40 en '50. Je passeert kleine boerderijen, paarden en met een beetje geluk herten. De route duurt twee uur. Combineer je fietstocht met een duik in het meertje Gyllebosjön. 

4. Tomelilla - Fyledalen:  18km 

Hier rijd je op oude rails die ooit dwars door Skåne liepen, helemaal van Simrishamn naar Malmö. Je begint je tocht in het dorpje Tomelilla en je eindigt in Fyledalen, een van Skåne meest prachtige natuurreservaten. Draai hier om en fiets dezelfde weg terug. Halverwege passeer je Banvaktens kiosk, een prima pitstop voor een ijsje, koffie of verse wafels.

5. Klippan – Ljungbyhed: 13km

Op de railfiets tussen Klippan en Ljungbyhed duurt ongeveer 1,5 uur. Je passeert uitgestrekte eiken- en berkenbossen. Langs de route zijn veel mooie uitzichtpunten om even te stoppen voor een fika. De trolleys op deze route zijn aangepast voor rolstoelgebruikers