Skip to main content

Dompel jezelf onder in het Zweedse bos

Weinig activiteiten zijn zo rustgevend als 'forest bathing' of bosbaden. Zweden is hier, vanwege het allemansrecht, dé perfecte plek voor: ver weg van de drukte van het stadse leven.

Het rustgevende en meditatieve effect van bosbaden is in Zweden zo populair dat skogsbad - het Zweedse woord voor 'forest bathing' - zelfs een plekje heeft veroverd in het officiële Zweedse woordenboek.

De relatie van Zweden met de natuur is al jarenlang diep geworteld in de Zweedse levensstijl. Onderzoek toont aan dat dit een zeer gezonde levensstijl is. Uit een case study, uitgevoerd aan de medische universiteit Karolinska Institutet in Stockholm, blijkt namelijk dat tijd doorbrengen in de buitenlucht erg goed is voor je gezondheid. Na slechts 72 uur in de natuur verminderde het stressniveau van de deelnemers met maar liefst 70 procent, terwijl hun bloeddruk en hartslag daalden!

Zweedse hotspots voor bosbaden van zuid naar noord

Het is geen wonder dat Zweden de perfecte bestemming is voor 'forest bathing'. De Zweedse bossen beslaan namelijk ongeveer 70 procent van het oppervlakte van Zweden. Waar in Zweden je ook bent, de natuur is altijd dichtbij.

Forest bathing beperkt zich niet alleen tot het bos. Zweden is een groot en gevarieerd land met een open cultuurlandschap en zandstranden in het zuiden tot bergachtige en moerassige regio’s verder naar het noorden. Sarek National Park in Zweeds Lapland is de perfecte plek om te bosbaden, omringd door berken, moerassen en gletsjers.

De natuurlijke schoonheid van Zweden is prachtig ongerept en zorgvuldig bewaard gebleven. Je vindt een indrukwekkend aantal nationale parken verspreid over het hele land. Een mooi voorbeeld is UNESCO-werelderfgoed Skuleskogen National Park, gelegen aan de Hoge Kust van Zweden. De combinatie van het gevarieerde bos, meren en rode granieten kliffen zorgt voor een prachtig stuk Zweeds natuur.

Op slechts 20 kilometer van het stadscentrum van Stockholm vind je Tyresta National Park. Dit park is een oase van loof- en oerbossen die worden bewoond door zo'n 8.000 diersoorten.

De zuidelijke provincie Småland heeft ook een groot aantal nationale parken. Eentje daarvan is het Norra Kvill National Park met oeroude bossen, een majestueuze berg en een meer bezaaid met waterlelies en moerasboon.

1 / 6

Bos in de Hoge Kust

De Hoge Kust heeft bergen, bossen en een archipel weg van de drukte.

Foto: Janicke Hansen/Kvarken Destinations Content Bank

/ 6

Bos in de Hoge Kust

Foto: Janicke Hansen/Kvarken Destinations Content Bank

Skåneleden

Foto: Apelöga/Tourism in Skåne

De Rapa-vallei in Nationaal Park Sarek

Foto: Fredrik Schlyter/Visit Sweden

Norra Kvill Nationaal Park

Foto: Alexander Hall

Ängsö Nationaal Park

Foto: Visit Roslagen

Bessen in het bos

Foto: Gösta Reiland/imagebank.sweden.se

Forest bathing als een Zweed – een paar tips

Zweden maken veel gebruik van het therapeutische effect van de natuur: van het plukken van bessen, kijken naar vogels tot rustige kajakexcursies en ontspannende wandelingen. Ook al zit je slechts op een rots de heerlijke geur van dennebomen in te ademen, overal in Zweden profiteer je van de rustgevende invloed van de natuur.

Laat je door een lokale gids adviseren wat de beste plekken zijn om te bosbaden. Trek meerdere laagjes kleding aan en draag comfortabele en stevige schoenen. Zwemkleding kan handig zijn als je van plan bent om te bosbaden, maar hoeft natuurlijk niet... Vergeet in de zomermaanden geen zonnebrandcrème en insectenwereldmiddel mee te nemen. Ook muggen verblijven namelijk graag in het Zweedse bos.

In de Zweedse natuur staan veel hutten en authentieke schuilplaatsen die gratis te gebruiken zijn - vooral langs de vele gevestigde wandelpaden - zoals de Skåneleden Trail in het zuiden en de Koningsroute in het noorden. Eenmaal in Zweden ontdek je snel hoe geschikt het land is voor outdoor-liefhebbers. Als mindful reizen en ontstressen op je agenda staan, ben je hier aan het juiste adres!