Skip to main content
Åsunden, Björkfors, Linköping
Åsunden, Björkfors, Linköping
Op korte afstand van Linköping kun je al prachtig kajakken en de natuur in.
Foto credit: Björkfors Kajak

Natuur activiteiten in Östergötland

De regio Östergötland is een prima bestemming voor zowel een kindvriendelijke vakantie, interessante citytrip of avontuurlijke outdoorreis. Inderdaad, zo gevarieerd is dit deel van centraal Zweden! Gebruik Linköping en Norrköping als uitvalsbasis en trek de Zweedse natuur in.

We zetten de leukste activiteiten rondom de zustersteden Linköping en Norrköping voor je op een rijtje:

1. Bezoek het Göta-kanaal

Het Göta-kanaal, ook wel ‘het blauwe lint van Zweden’ genoemd, is 190 kilometer lang en telt 58 sluizen. De sluizen van Berg, vlakbij Linköping, zien er spectaculair uit. Hier zijn 7 aaneengesloten sluizen nodig om de passagiersboten stapsgewijs 30 meter te laten stijgen of dalen. Je kunt hier prachtige fietstochten maken, variërend van 1 tot 5 dagen.

2. Kajakken over het Kinda kanaal

Nog zo'n bijzonder kanaal in Östergötland: het Kinda kanaal. Dit 90 kilometer kanaal is prima te ontdekken vanuit de kajak. Peddel langs de loofbossen en door de weilanden in het noordelijke deel van het kanaal. Het zuidelijke deel kenmerkt zich meer door naaldbomen en heuvellandschap. Je hoeft natuurlijk niet de hele 90 kilometer door te peddelen, maar kunt kiezen uit leuke etappes.

3. Ontdek de natuur van Bråvikslandet

De baai van Bråviken verbindt de twee steden Linköping en Norrköping met de Baltische Zee. Dit deel van Östergötland wordt ook wel Bråvikslandet genoemd. Hier vind je dichte bossen, diepe ravijnen en grotten. Ideaal voor de echte natuurliefhebber, want er valt hier volop te genieten van de diversiteit aan natuurschatten. En dat kan op alle mogelijke manieren: te voet, op de fiets, in de kajak of met de auto.

4. Wandel over de Östgötaleden

Volg het bekende wandelpad de Östgötaleden, een populaire route door de prachtige natuur van dit deel van Zweden. Je wandelt hier door de grootste aaneengesloten eikenbossen van Noord-Europas: Eklandskapet. De wandelroute was al populair bij de Zweden zelf maar is nu - dankzij de losse etappes van deze wandelroute – nog makkelijker om zelf samen te stellen. 

5. Astrid Lindgrens Värld

Op een uurtje rijden van Linköping vind je een van de populairste familieattracties van Zweden: Astrid Lindgrens Värld. In dit themapark staan alle hoofdpersonen en verhalen uit de boeken van de wereldberoemde schrijfster Astrid Lindgren centraal. Een perfect dagje uit voor het hele gezin dus, want wie is er nou niet opgegroeid met de avonturen van Pippi? 

6. De archipel van Norrköping

Norrköping is de uitvalsbasis voor de prachtige oostkust. En de duizenden eilanden en haventjes daar ontdek je natuurlijk het beste per boot. Maak een boottocht, ga eilandhoppen of huur een kajak. Of ga er lekker zwemmen, wandelen en fietsen en geniet van het wildlife: je vindt hier veel bijzonder vogelsoorten en je kunt er op zeehondensafari.

7. Dierentuin Kolmården

Een spectaculair dagje uit met het hele gezin, dat kan in wildlifepark Kolmården. Stap in de kabelbaan en geniet van het prachtige uitzicht over de omgeving en de dieren. Bezoek een dolfijnenshow of ga lekker spelen in het rijk van het beertje Bamse.