Skip to main content
Gamla Linköping openluchtmuseum
Gamla Linköping openluchtmuseum
Reis door de tijd in Linköping en ervaar het leven in een klein Zweeds stadje honderd jaar of langer geleden.
Foto credit: Frilufsmuseet Gamla Linköping

To do in de stad Linköping

De stad Linköping is de best bewaarde citytripbestemming van Europa. Maar het heeft alles in zich om binnenkort ontdekt te worden door de grote massa: een historische en gezellig centrum en de gateway naar de prachtige Zweedse natuur. Gelukkig zul je geen last hebben van die massa, want er is hier ruimte zat!

Linköping ligt net onder Stockholm en je vliegt er rechtstreeks heen vanuit Amsterdam. Linköping staat al lang niet meer in de schaduw van z'n grote broer: samen met zusterstad Norrköping heeft dit deel van Zweden heel veel te bieden voor cultuur- en natuurliefhebbers.

First stop: Linköping zelf. En daar hoef je je niet te vervelen. De hoogtepunten op een rijtje:

1. Gamla Linköping openlucht museum

Een kijkje in het Zweden van vroeger, dat kan in het uitgebreide openluchtmuseum van Linköping. Je stapt bijna letterlijk terug in de tijd. Je wandelt over de kleine keitjes tussen de rode houten huizen. Je vindt er diverse prachtige tuinen, schattige doorkijksteegjes en diverse musea, winkeltjes en caféetjes. Een korte wandeling door het Vallaskogen natuurpark leidt naar de Valla boerderij. Hier vind je musea over de geschiedenis van het plattelandsleven, boerderijdieren, een speeltuin en andere kinderactiviteiten.

2. De kathedraal van Linköping

De kathedraal van Linköping is een icoon in de regio. Al meer dan 800 jaar bezoeken mensen uit het hele land de beroemde kathedraal in het stadshart. De kathedraal werd gebouwd in 1230 en pas voltooid in 1520. De grote torenspits van 107 meter torent hoog boven het centrum uit. Je kunt de kathedraal dagelijks bezoeken en er zijn Engelstalige rondleidingen die je vooraf moet reserveren.

3. Het Vliegtuig museum

In het Vliegtuigmuseum, het Flygvapenmuseum, staat de militaire vliegmacht van Zweden centraal. Het is een modern en cultuurhistorisch museum dat je een stuk mee terug in de tijd neemt toen Zweden nog actief was met z'n luchtmacht in de 20e eeuw. Hoogtepunt is de uitgebreide collectie vliegtuigen die je van dichtbij kunt bewonderen.

4. Van bruine kroeg tot club

Linköping is een echte studentenstad en dat brengt in ieder geval een groot voordeel met zich mee: de binnenstad is een levendig geheel van leuke barretjes, fijne restaurants en voor de volhouders, leuke clubs en uitgaansgelegenheden. Prima basis voor je stedentrip dus. Want er is niks beters dan na een dagje cultuur en natuur snuiven neer te ploffen in een leuke horecazaak.