Skip to main content
Waterkracht
Waterkracht
Waterkracht, of stroom uit water, is al lang een bron van energie in Zweden.
Foto credit: Niclas Albinsson/Folio/imagebank.sweden.se

Ecotoerisme in Zweden

Ga op avontuur in de Zweedse natuur. Heel Zweden is eigenlijk een natuurlijke speeltuin. We geven je vijf avontuurlijke tips van aanbieders met het kwaliteitskeurmerk Naturens Bästa wat staat voor verantwoord ecotoerisme.

Dit Zweedse keurmerk betekent dat je, als je een trip boekt bij een van de touroperators van Naturens Bästa, verzekerd bent van het feit dat ze gebonden zijn aan een strikte gedragscode. En zo lever jij een positieve bijdrage aan het milieu waar je tocht of activiteit plaatsvindt.

1. Sápmi Nature

Lapland betekent Land van de Lappen (in het Zweeds Sápmi, ook wel Sami). Lapland omspant Noord-Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland. De Sami zijn een van de inheemse volkeren op aarde, met hun eigen taal, cultuur en gebruiken die afwijken van de samenlevingen om hen heen. Sami houden enorme kuddes rendieren. Sápmi Nature is een kleine touroperator en wordt gerund door de ervaren natuurgids Lennart Pittja. Bij Lennart boek je een arctisch avontuur. Hierbij denk je misschien aan kou en afzien, maar niets is minder waar. Je slaapt in een tweepersoonsbed in een tipitent, die warm wordt gehouden door een houtkachel. ’s Avonds speur je naar het noorderlicht en overdag maak je kennis met de Sami-cultuur en de rendierkudde van Lennart. 


Sami footwear
A pair of traditional Sami winter boots. Photo: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

2. Grano Bäckasin Lodge

Granö Beckasin is een bijzondere lodge in het zuiden van Zweeds Lapland. Je verblijft middenin het groen met volop mogelijkheden om de omgeving te ontdekken. Ga het avontuur aan in het ongerepte noorden van Zweden en maak kennis met een stukje puur natuur. Extra bijzonder: je kunt hier logeren in een Bird’s Nest; hoog in de boom voel je je zo vrij als een vogel. Een boomhut met de luxe van een hotel, middenin de wildernis met prachtig uitzicht. 

3. Kolarbyn

Wil je een keer een back-to-basic vakantie? En eens in een echt primitief ‘hotel’ verblijven? Kom dan naar de Kolarbyn Eco-lodge in de diepe bossen van Skinnskatteberg ten noordwesten van Stockholm. Er is geen elektriciteit of water. Je slaapt in een eenvoudig hutje met daarin een houten kacheltje. Luister naar het gehuil van wolven en probeer een eland te spotten. Welkom in de wereld van de eenvoud. 

4.Upplevelsebolaget 

Waar kan je mooier kanoën, kajakken en kletteren dan aan de westkust van Zweden net buiten Uddevalla in de regio Bohuslän. Zeg het maar…. Bij het bedrijf Upplevelsebolaget nemen ervaren instructeurs je mee de archipel van West-Zweden in. Maak een kano-, kajak- of klimexcursie en geniet van het prachtige rotslandschap en de tientallen eilandjes.    


Kayaking
Dyngön is situated just 3 km outside Fjällbacka. There is a small fishing village on the island that is mainly inhabited during the summer. Photo: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

5. Kajakken in de archipel van Stockholm

Zeekajakken in de archipel van Stockholm is een mooie manier om het unieke karakter van de archipel te ervaren. In het noordelijke deel van de archipel kan je bij het bedrijf Kajak&Uteliv zeekajaks huren voor een dagtour, een all inclusive tour van 5 dagen met gidsen, tenten, proviand en alles wat er bij komt kijken bij een zeekajakexcursie. Ook kan je Stand Up Paddling doen bij Kajak&Uteliv.