Skip to main content
Een eenzame wandelaar op een grasveld met kleine bomen in Store Mosse National Park.
Store Mosse Nationaal Park, Småland
Store Mosse Nationaal Park heeft het grootste moeras van Zweden ten zuiden van Lapland, met veel wandelpaden waardoor het ideaal is voor wandelaars.
Foto credit: Christoffer Collin/Smålands Turism

Store Mosse National Park

Het grootste nationaal park van Zweden ten zuiden van Lapland ligt in Småland: Store Mosse. Hier vind je zo'n 7740 hectare onaangetaste natuur, waar je heerlijk op ontdekkingstocht kunt.

Sneeuwschoenwandelen... in de zomer

Store Mosse ligt halverwege tussen Gnosjö en Värnamo aan de westkant van Småland en biedt omgerekend zo'n 10.000 voetbaldvelden aan natuur. En daar kun je als bezoeker zonder problemen van genieten. Trek op je gemak het park in en geniet van de variatie aan flora en fauna: je vindt hier een grote diversiteit aan planten en dieren, waaronder elanden, arenden en kraanvogels. 

Voetpaden voor iedere wandelaar

Store Mosse heeft meer dan 40 kilometer aan voetpaden beschikbaar. De verschillende routes door het park variëren van 300 meter tot 14 kilometer en dus valt er op ieder wandelniveau te genieten. Je kunt kiezen voor de gemarkeerde paden of er met een professionele gids op uit trekken. Bijvoorbeeld met een unieke sneeuwschoenwandeling. Jawel, óók in de zomer! Niet omdat er sneeuw ligt dan, maar omdat een deel van het park, met name de wetlands, makkelijker begaanbaar is op deze manier. 

Loop de Transtigen route met je kinderen, een leuke en makkelijke track. En ga je voor een langere wandeltocht, dan kun je rondom het meer Kävsjön lopen. Er zijn ook tracks die toegankelijk zijn voor mindervaliden en rolstoelgebruikers: de Svartgölsleden en Wibecksleden.

Overnachten in het park

Een goed startpunt voor je ontdekkingstocht door Store Mosse is het informatiecentrum Naturum. Hier vind je niet alleen veel wetenswaardigheden en informatie over het park zelf, maar er is ook een barbecueplek, warmte shelter, uitkijkpost en gedurende het jaar vind je er verschillende tentoonstellingen. Wil je overnachten in het park, kies dan uit de stuga's van Svänö, Lövö of Kittlakull. Kamperen in het park is niet toegestaan. Meer informatie over overnachtingsmogelijkheden vind je bij Naturum.