Skip to main content
Twee mannelijke elanden in een bos.
Elanden
Met safari's, bumperstickers, ovenwanten en t-shirts met de eland (of Euraziatische eland) op is dit dier absoluut de zoölogische superster van Zweden.
Foto credit: Sara Ingman/imagebank.sweden.se

Spot de eland in Småland

De kans dat je een eland in het wild spot is groot in Småland. Maar heb je minder geluk, dan zijn er diverse elandenparken om de koning van het woud van dichtbij te bewonderen.

Er zijn heel wat elandenparken te bezoeken. We lichten er hier een paar uit, maar ook andere elandenparken zijn een bezoek waard. Zonder een eland gezien te hebben in Småland, is je Zweedse vakantie niet compleet.

Smålandet

Tijdens een elandensafari in het elandenwoud Smålandet in de streek Småland in Zuid-Zweden, kan het gebeuren dat een eland zijn kop door je autoraampje steekt, een jong elandje naast je komt staan terwijl je koffie drinkt of je ziet de koning van het woud zijn dorst lessen in de ruisende beek of een bad nemen in het meer. Je kunt ook aan boord stappen van de elandentrein die je door het park rijdt. Naast elanden zijn er ook Amerikaanse bizons te bewonderen. Je vakantie kan niet meer stuk.

Laganlandet

In het elandenpark in Laganland, ook gelegen in de streek Småland aan de doorgaande weg E4, kun je oog in oog komen te staan met een elandenmannetje. Volwassen mannetjes (stieren) hebben een baard en een groot gewei. Het gewei kan gemakkelijk een spanwijdte bereiken van twee meter. Elanden kunnen meer dan twee meter hoog worden en kunnen 800 kilogram wegen. De eland heeft een opmerkelijke snuit. De vacht is ruw en grijsbruin van kleur. De staart is vrij klein, en wordt slechts 7 tot 10 centimeter lang.

Älgriket

In het zuidelijkste puntje van Zweden, in Tingsryd, ligt het moderne wildpark Älgriket. Hier zijn elanden, edelherten, damherten en reeën in hun natuurlijke omgeving te bekijken. Bezoekers krijgen de gelegenheid om de elanden te voeren. Elanden ruiken altijd eerst even aan hun eten. Het ziet er vreemd uit als de elanden door hun knieën gaan als ze grazen op het weiland. Ze eten soms zelfs liggend, niet alleen als ze herkauwen. Net als mensen hebben elanden verschillende voorkeuren voor voedsel. De elanden in Älgriket eten alle soorten loofbomen behalve linde. De stier is gek op appels, terwijl de koe appels minder op prijs stelt.

Accommodatie

Bij veel elandenparken is voldoende accommodatie om te overnachten. Er zijn bijvoorbeeld typische Zweedse huisjes te huur.