Skip to main content
Uitzicht op een golfbaan in Skåne. Een dicht bos in de verte.
Golf in Skåne
Djupadal golfbaan bij Österlen in Skåne.
Foto credit: Carolina Romare

Golfen in Zweden

Wie van een balletje slaan houdt, kan in Zweden prima terecht. Golfen in Zweden is populair en er zijn diverse golfbanen in de verschillende regio's. Met name Skåne is Zuid-Zweden is een populaire golfbestemming.

Golfbanen in Zweden

Golfers in Zweden kunnen terecht op golfbanen die in drie hoofdtypes zijn te verdelen. Dat zijn de parkbana, de skogsbana en een combinatie van beide.

- Parkbana, te vertalen als parklandbaan, is een golfbaan die je doorgaans vindt op het golvende terrein van vroegere landbouwgronden. In de stijl van de klassieke Engelse parklandbanen heeft een parklandbaan een volgroeide en goed onderhouden landschapskarakter. Parklandbanen zijn te vinden in de meer open gebieden van het Zweedse platteland en deze zijn dan ook eenvoudig tot redelijk goed te belopen.

- Skogsbana, een bosbaan, ligt vanzelfsprekend in de bossen. Dat vraagt dan ook om nauwkeurige tee shots. Er zijn spectaculaire uitzichtpunten dus voordat je je opmaakt voor de volgende slag kun je even stoppen om te genieten.

- Park- en bosbaan. De meeste golfbanen in Zweden zijn van dit type; een combinatie van vlakke weiden, heuvels en bossen.

Golfen in Zuid-Zweden

In het zuidelijk deel van Zweden vind je naast boven genoemde banen ook nog linksbanen (ook wel zeebanen genoemd). Deze bevinden zich langs de kustlijn en kenmerken zich door het feit dat ze open zijn (weinig bomen), doorgaans vrij harde greens en fairways en een relatief hoge rough hebben. De wind is een dominante factor, wat een rondje hier een extra moeilijkheidsgraad geeft. Daarentegen heb je wel spectaculaire uitzichten over de grillige kustlijn van Skåne.