Skip to main content
Borgvattnet Pastorie, Jämtland
Bij Borgvattnet Pastorie kan je terecht voor accommodatie, een café, een vlooienmarkt en rondleidingen. Het huis stamt uit de 19e eeuw en staat tegenwoordig bekend als een van de meest spookachtige huizen van Zweden.
Foto credit: Borgvattnets Prästgård

5 spookkastelen en landhuizen in Zweden waar je zelf kunt blijven slapen

Heb je ooit een spook gezien? Of sliep je al eens in een spookhuis? Met Halloween in aantocht, zijn hier enkele spookkastelen en landhuizen in Zweden waar je kunt verblijven, als je durft!

Van noord naar zuid:

Borgvattnet Pastorie, Jämtland

Het kleine dorpje Borgvattnet in Jämtland heeft amper een 50-tal inwoners, maar er wordt gezegd dat je hier het hoogste aantal geesten per inwoner vindt. De pastorie, 'Borgvattnets Prästgård', dateert uit 1876 en is de meest spookachtige plek van Zweden. Tijdens de jaren 1940 werd de pastorie bekend om zijn geesten, en sindsdien zijn er een aanzienlijk aantal waarnemingen geweest. Inmiddels trekt het bezoekers van over de hele wereld, waaronder het team achter het Amerikaanse tv-programma "Ghost Hunters".

Landhuis Krusenberg, Uppland

In Krusenberg Manor in Knivsta waart een blanke dame die rond in het landhuis. Het zou een vriendelijke geest zijn die iedereen in het landhuis in de gaten houdt, dus je moet goed praten over haar tijdens je verblijf. Ze heeft zelfs haar eigen gedekte tafel aan een van de tafels in de eetkamer. Tot nu toe is ze alleen door andere vrouwen gezien.

Noors Kasteel, Uppland

In 1898 bezocht de bekende auteur Verner von Heidenstam Noors Kasteel in Knivsta tijdens het schrijven van het laatste hoofdstuk van zijn boek "Karolinerna". Hij beweert dat hij werd bezocht door de geest van koning Karl XII.

"Zijn gezicht was wit als gips. De handschoenen waren wit. De geest ging in een stoel zitten met zijn zwaard op zijn schoot", schrijft von Heidenstam. Hoewel je misschien niet het geluk hebt dat een Zweedse koning je achtervolgt tijdens je verblijf, zie je misschien wel de ballen op het biljart 's nachts uit zichzelf rollen of hoor je deuren vanzelf open en dicht gaan.

Häringe Kasteel, Stockholm

Kinderen die 's nachts huilen en een klein kind dat in je bed sluipt - klinkt best eng, nietwaar? Dit zijn slechts een paar dingen die gasten hebben gemeld bij Häringe Slott. Een van de vorige eigenaren, graaf Gustav Horn, woonde hier toen zijn zoon Axel stierf, amper twee jaar oud. Er wordt gezegd dat hij het kleine kind is dat nu rondwaart tussen de gasten van het kasteel. Vandaag kun je hier blijven overnachten en deelnemen aan moordmysterieweekenden en paranormale weekenden, maar natuurlijk kan je er ook gewoon verblijven voor een lekker ontspannend weekend.

Bäckaskog Kasteel, Skåne

Heb je ooit een paard als geest gezien? Bij Kasteel Bäckaskog in Kristianstad, zou het paard dat toebehoorde aan koning Karl XV 's avonds laat gasten in het park achtervolgen. Toen de koning in 1872 stierf, was het de traditie dat zijn paard ook moest worden afgemaakt. Zijn paard Shejk werd neergeschoten in het park van het kasteel en spookt sindsdien door het park. De legende zegt dat als je hem ziet, je hem best niet in de ogen kijkt, want dan kan er iets ergs met je gebeuren.

Borgvattnet Pastorie, Jämtland

Bij Borgvattnet Pastorie kan je terecht voor accommodatie, een café, een vlooienmarkt en rondleidingen. Het huis stamt uit de 19e eeuw en staat tegenwoordig bekend als een van de meest spookachtige huizen van Zweden.

Foto: Borgvattnets Prästgård