Skip to main content
Een vrouw staat, met een kopje in haar handen, in de deuropening van een boomhut gelegen in de toppen van dennenbomen, in een bos in Zweeds Lapland.
Treehotel in Harads
Treehotel in Harads biedt verschillende unieke boomhutten. Hier afgebeeld is The 7th Room, ontworpen door de Noorse firma Snöhetta.
Foto credit: Tina Axelsson/Visit Sweden

Boomhutten in Zweden - de meest uitzonderlijke plekken waar je ooit geslapen hebt

Unieke hotels zijn een van de hoogtepunten van reizen in Zweden. Breng je verblijf naar nieuwe hoogten door te overnachten in een boomhut. Dit zijn zes ongewone plekken tussen de boomtoppen; van back-to-basic ervaringen tot originele luxe accommodaties.

Een boomhut in het bos. Verschillende vogelnesten sieren de buitenkant van het huis.
Biosphere bij Treehotel, Harads
Verblijf in deze unieke accommodatie met een gevel die 350 vogelhuisjes bevat. Treehotel biedt verschillende uniek ingerichte kamers in het bos in Harads, Zweeds Lapland.
Foto: Mats Engfors/Fotographic

Treehotel, Zweeds Lapland

Treehotel in Harads werd geopend in 2010 en zette Zweden op de kaart als het gaat om ongewone slaapplaatsen. In de loop der jaren hebben supersterren als Kate Moss, Justin Bieber en Elijah Wood in het hotel overnacht. In de ongerepte bossen van Noord-Zweden, net ten zuiden van de poolcirkel, vind je acht unieke en spectaculaire boomhutten; van een metalen 'zwevende' ufo tot een gecamoufleerde spiegelkubus. Biosphere, de nieuwste aanwinst, bestaat uit een gevel met 350 vogelhuisjes, om de plaatselijke vogelpopulatie te bevorderen.

Een houten boomhut in een besneeuwde winteromgeving in het bos, van onderaf gezien.
Granö Beckasin
De boomhut genaamd "Bird's Nest" of "Vogelnest" bij Granö Beckasin in Västerbotten.
Foto: Bea Holmberg/Visit Sweden

Granö Beckasin, Västerbotten

Granö Beckasin ligt in het noorden van Zweden, tussen de dennen en met uitzicht op de Ume Älv (rivier de Umeå). Je kunt verblijven in een van de kamers van het ecohotel of in een van de luxueuze zogenaamde vogelnesten: zes boomhutten met hotelkamers van goede kwaliteit die tussen de boomtoppen in de omringende bossen zijn geplaatst. De vogelnesten zijn gebouwd van recycleerbaar materiaal en bieden voorzieningen als verwarmde vloeren en grote ramen. Granö Beckasin biedt ook een scala aan activiteiten, zoals hondensleeën, elandensafari's, avondsuppen en maaltijden in het wild, om er maar een paar te noemen.

Een rond rood huisje dat tussen de bomen in een bos hangt.
Supermåne, Dalarna
Näsets Marcusgård in Furudal biedt een verscheidenheid aan accommodaties, van een verbouwde boerderij tot een boomhut die eruitziet als een supermaan.
Foto: Näset Marcusgård

Supermåne, Dalarna

'Supermåne' is Zweeds voor supermaan en dat is waar je hier de nacht zult doorbrengen: binnenin een gigantische rode maan, genesteld tussen de dennen en drie meter boven de grond. Deze boomhut ligt op het Zweedse platteland en als je geluk hebt, zie je het noorderlicht boven de hut dansen of elanden eronder grazen. Supermåne is onderdeel van Näsets Marcusgård, een kleinschalig toeristisch bedrijf en boerderij met diverse accommodaties. Je kunt ook verblijven in 'Het Fähus', een groot huis dat vroeger voor vee werd gebruikt, of het ruimteschipachtige 'Oddis öga', een andere boomhut.

Twee houten woonboten op een mistig meer.
Naturbyn, Värmland
Naturbyn is een ecodorp dat volledig met de hand is gebouwd zonder de hulp van machines. De woonboten van Naturbyn liggen aan het rustige meer Eldan in Värmland.
Foto: Epicurean folk/Naturbyn

Naturbyn, Värmland

Naturbyn (natuurdorp) is een verborgen schat te midden van de Zweedse bossen en biedt een back-to-basics ervaring waarbij je volledig in de omringende natuur leeft. Dit is geen doorsnee camping met de boomhutten en drijvend op het water. Het 'Cuckoo's Nest' ligt vijf meter boven de grond en de 'Sehr Schjönn Cabin' ligt tien meter boven de grond. Beide boomhutten zijn ecologisch handgebouwd met grote ramen en een eigen terras met uitzicht op het nabijgelegen meer. Er is een sauna op het terrein, maar geen elektriciteit. Je moet je eigen hout hakken en koken op een open vuur.

Een rode boomhut op 6,5 meter hoogte tussen de takken van een eik. Het heeft een houten trap.
Islanna Tree Hotel in Falköping
Islanna Tree Hotel ligt diep in de natuur, dicht bij het meer van Hornborga in Falköping, West-Zweden.
Foto: Islanna

Islanna Treehouse Hotel, West-Zweden

Islanna, bij Falköping, was tot het begin van de jaren '80 een familieboerderij. Tegenwoordig is het een hotel met drie traditionele Zweedse houten boomhutten en een biologische bakkerij. De rode boomhut, 'Andrum' (ademruimte), bevindt zich 6,5 meter hoog in een oude eik, met uitzicht op het Hornborgasjön-meer. Op de twee patio's kun je tussen de middag genieten van de zon, evenals van de zonsondergang. De tweede boomhut, 'Sjunde himlen' (zevende hemel), is een groen-gele villa met uitgebreide versieringen, geïnspireerd op de oude boomhutten in de plaatsen Trosa en Hjo. De nieuwste boomhut kreeg de naam 'Himlajord' (hemel op aarde). 's Ochtends wordt een ontbijtmand met vers zelfgebakken brood naar je balkon getakeld.

Een houten boomhut omgeven door bomen in de zomer.
Urnatur, Ödeshög
Ervaar het leven hoog in een boomhut, omringd door het Zweedse bos bij Urnatur in Ödeshög.
Foto: Krautkopf/Urnatur

Urnatur, Östergötland

Urnatur is de plek om de luxe van eenvoud te ervaren en in harmonie met de natuur te leven. Er is hier geen elektriciteit of wifi en als het koud wordt, moet je een vuurtje maken. Als het donker wordt, steek je lantaarns aan. Het terrein bestaat uit een aantal handgemaakte en unieke boshutten en boomhutten, van de Little Treehouse, gebouwd met restjes en geïnspireerd op het leven van Huckleberry Finn, tot de romantische Aircastle met een wenteltrap die uit een dennenboom lijkt te groeien. Activiteiten als wandelen, kajakken en foerageren worden aangeboden, maar je kunt ook gewoon lekker tot rust komen, genieten van de omgeving en zo min mogelijk doen.