Skip to main content
Midzomer in Dalarna
Midzomer is een feest van zomer en licht, en is een van de meest gevierde feestdagen in Zweden. Sommige Zweden komen naar de vieringen in hun traditionele klederdracht om hun regio te eren.
Foto credit: Per Bifrost/imagebank.sweden.se

Culturele uitstapjes in Dalarna

Dalarna's natuur heeft veel te bieden, maar deze Midden-Zweedse regio heeft ook verrassend veel op cultureel gebied te bieden. We nemen een duik in het rijke culturele leven van Dalarna.

1. De kopermijnen van Falun

Vrijwel overal in Zweden zie je de bekende rode kleur op huizen en schuren. Heel erg Zweeds én natuurlijk afkomstig uit Dalarna. De kenmerkende kleur stamt uit de 16de eeuw en is ontstaan door ijzeroxide te mengen met andere ingrediënten. Het leverde een dieprode, glanzende verf op die het hout uitstekend conserveert. Het gebruik ervan gold in de 16de eeuw als modern en als teken van welvaart. In de 19de eeuw nam het gebruik ervan een vlucht en verspreidde de kenmerkende kleur zich als een inktvlek over heel Zweden. De mijn is dan weliswaar gesloten in 1992, maar de beroemde rode verf wordt er nog steeds gemaakt. De Falun Kopermijn is nog altijd te bezoeken en een leuke attractie voor het hele gezin.

2. Carl Larsson's Gården

Niet ver van de kopermijn ligt Sundborn, waar de Zweedse schilder Carl Larsson en zijn vrouw Karin woonden en het gelijknamige museum te vinden is. Als schilder liet hij zich inspireren door de Zweedse volkskunst en de unieke en prachtige omgeving van Sundborn. Niet alleen Carl Larsson groeide uit tot een beroemdheid in zijn tijd, zijn vrouw Karin wordt gezien als een van de allereerste vormgevers gekoppeld aan design. Haar ontwerpen van textiel, kleding en meubels hebben veel mensen geïnspireerd. Het hedendaagse museum is echt een plek voor liefhebbers van Larssons schilderwerk en voor iedereen die geïnteresseerd is in Zweedse kunst en design. Het museum is familievriendelijk is: kinderen kunnen schilderen, de tuin ontdekken of picknicken op het gras.

3. Nusnäs Dalapaarden Fabriek

Geen Dalarna zonder het bekende dalahäst, oftewel het handgeschilderde Dalarnapaardje dat je overal in Dalarna tegenkomt. Ga vooral eens naar Nusnäs, hier vind je de fabriek van Nils Olsson waar het vervaardigen van deze paardjes een lange traditie kent en waar je zelf ook een paardje kunt beschilderen.

Dala horse
Dalarna paard Photo: Amanda Westerbom/imagebank.sweden.se

4. Ornässtugan 

Het museum van Ornässtugan neemt je een stapje mee terug in de tijd. Dit grote van oorsprong gastenverblijf dateert uit het begin van de 16e eeuw. Het gebouw was eigendom van een rijke mijnwerker, een echte stakeholder in die bloeiende mijnindustrie in die tijd. De benedenverdieping was oorspronkelijk een opslagruimte en de bovenverdieping diende als gastenverblijf. Het huis werd in de 17e eeuw overgenomen door de Brandberg familie die er in de 18e eeuw een museum van maakte waar zij hun verzameling kunstobjecten tentoonstelden. Daarmee is dit museum een van Zweden's oudste musea.

5. Het Dalarna Museum

Het Dalarna Museum in Falun is een echte must-see als je meer wil weten over de geschiedenis, culturele schatten en tradities van de regio. Hier kom je er al snel achter dat deze tradities niet alleen in Dalarna nog springlevend zijn, maar dat ze bij alle inwoners van Zweden een speciaal plekje in hun hart hebben. Het museum is geschikt voor jong en oud en geeft een prachtig overzicht van de culturele geschiedenis van deze regio. 

Wil je meerdere culturele hoogtepunten bezoeken in Dalarna. De bovenstaande activiteiten maken allemaal onderdeel uit van de ’kulturresan’, een cultuurpaspoort dat te verkrijgen is bij alle tourist informations. 

Nog meer culturele tips? 

Midzomer wordt half juni overal in Dalarna uitbundig gevierd. In vrijwel ieder dorp in de regio vind je de traditionele meiboom die prachtig versierd wordt. Vlecht een bloemenkrans in je haar en dans deze dag mee met de plaatselijke bevolking!

- Dalhalla. Wil je een avondje je ogen uitkijken, dan is dit theater een echte eye-catcher. Dalhalla is niet zomaar een podiumplek, maar is een uit kalksteen gehouwen openluchttheater in een voormalige steengroeve. En zo'n locatie geeft wel een hele extra dimensie aan een concert. Niet alleen is de locatie fantastisch om te bekijken, ook heeft het theater een unieke akoestiek. Zorg dat je hier kaartjes voor een show bemachtigt. Het programma bestaat uit een uiteenlopende mix van pop, opera-, jazz- en eigentijdse muziekuitvoeringen.

- Anders Zorn. Als de naam Anders Zorn je niks zegt, dan zeggen zijn schilderijen dat waarschijnlijk wel. Zijn typerende Zweedse werken vind je overal ter wereld. Anders Zorn (1860-1920) is daarmee een van de grootste Zweedse schilders, wiens werk wereldwijd in belangrijke galerieën en musea hangt. Hij woonde in Mora. In Zorngården, zijn voormalig woonhuis, kun je zien hoe hij woonde en zijn veel schilderijen uit de Zorncollectie te bekijken. Je kunt een bezoek brengen aan het naastgelegen Zorn Museum.

Het Zorn museum, Mora

Het kunstenaarshuis van de familie Zorn is nu een museum.

Foto: Anna Holm/Visit Dalarna

Artikel gesponsord door

European Union Logotype