Skip to main content
Twee jongens ontspannen op een klif bij een rivier naast een houten huis.
Dalarna
Twee jongens ontspannen aan de rivier in Dala Floda, Dalarna.
Foto credit: Jonas Lindgren/Visit Dalarna

Dalarna met kids

Dat de Midden-Zweedse regio Dalarna zo'n populaire vakantiebestemming is voor gezinnen met kinderen is niet voor niets! We zetten de leukste family-proof activiteiten op een rij.

Dalarna is een heerlijke regio om lekker buiten te spelen met het hele gezin. Niet alleen de uitgestrekte en toegankelijke natuur leent zich hier uitstekend voor, ook zijn er veel uitstapjes die de allerkleinsten goed zullen bevallen.

1. Avesta Bisonpark

Het bizonpark in Avesta is een leuk uitje voor het hele gezin! Hier stappen de grote, met uitsterven bedreigde Europese bizons rond in een uitgestrekt, omheind terrein, vlakbij een mooie, oude boerderij. In het Bizon Café kun je terecht voor een hapje en een drankje. In het fokcentrum wordt hard gewerkt aan de instandhouding van de soort en hoor je van alles over deze bijzondere dieren. Er leven nu zo’n 30 bizons in het park en als je geluk hebt sta je oog in oog met één van de vier tot acht kalfjes die er jaarlijks worden geboren. Wist je dat een bizon wel tot 1.000 kilo zwaar kan worden en ongeveer 1m90 hoog kan zijn? Ze zijn bijna 3 meter lang en kunnen rennend een snelheid van 50 km per uur halen.

The bison park Avesta Visentpark, Dalarna
Avesta Bison Park Photo: Jonas Lindgren/Visit Dalarna

Nog meer bijzondere dieren zien? Dan kan een bezoek aan Sahlins Struts in Borlänge ook op je lijstje. 

2. Meet the Moose

Met een beetje geluk kom je de koning van het woud, de eland, tegen in het wild. Op meerdere plaatsen kun je een elandensafari maken onder leiding van een gids die weet waar je meeste kans maakt de dieren te zien. Bij een van de twee elandenparken in de regio kun je deze machtige dieren van dichtbij bekijken. Långshyttans Älgpark is een familiepark, waar je de elanden kunt aaien en voeren. Eigenaar Daniel Svensson geeft graag uitleg over deze wonderlijke dieren en hun gewoonten. In Öjvallberget in het noorden van Dalarna vind je een elandenpark en huskyfarm waar je op bezoek kunt bij de tamme elanden Bosse en Lena en hun kalfjes. Hier kun je ook kennismaken met husky-honden, Jämtlandse geitjes en rendieren. 

3. Mountainbiken bij Säfsen

Säfsen ligt in het zuiden van Dalarna en is omringd door bergen en bossen. Hier voel je je echt midden in de wildernis. Het is de perfecte plek voor een familievakantie. De kinderen hoeven zich hier niet te vervelen. Ga erop uit met de kano, lekker zwemmen of kies een van de wandelroutes. Onderweg pluk je bessen of paddenstoelen. Säfsen is ook zeer geschikt voor de avontuurlijke fietser: je vindt via Biking Dalarna diverse mountainbike routes in de omgeving. Ervaren mountainbikers kunnen hier hun hart ophalen, terwijl de beginnende biker hier alles vindt om het mountainbiken onder de knie te krijgen. Als je wilt, krijg je uitleg en advies van instructeurs. En voor de allerkleinsten is er een aparte oefenroute aangelegd. Met een paar veilige hobbels en bochten, zodat ook zij het echte mountainbike-gevoel ervaren. 

4. Neem een duik in Dalarna

Gebrek aan kristalhelder water is er niet in Dalarna. Na iedere bocht glinstert het volgende meer je tegemoet. En dat betekent reden genoeg om een goed bommetje te maken in een meertje naar keuze. Maar behalve zwemmen is er meer te doen. De prachtige en schone meren en rivieren in Dalarna nodigen ook uit om te vissen, kanoën of om gewoon een boottochtje te maken in de zomer. Zwemmen kan in vrijwel elk meer; aan het grote Siljan meer vind je meerdere veilige en kindvriendelijke stranden.

Paddling in Dalarna
A well-deserved fika break during a paddling tour in Dalarna. Photo: Per Eriksson/Visit Dalarna

Aan de rand van het Siljan meer, direct naast de viersterren camping Leksand Strand, ligt het wildste wateravontuur van Dalarna op je te wachten. Sommarland is losjes gebaseerd op een zeehaven en je vindt er allerlei zwembaden, glijbanen en een vrije val in het water. Je vindt er ook een draaimolen en achtbaan om kriebels van in je buik te krijgen. Ben je toch meer in voor iets rustigers? Dan kun je ook kiezen voor een tochtje met een kano of waterfiets rondom het piratenschip, of ga voor de kabelbaan.

5. Railfietsen

Leuk én origineel: railfietsen. Ontdek Dalarna vanaf een fiets waarmee je over de verlaten spoorwegen fietst. Neem je picknickmand mee en stop onderweg voor een duik in het meer. Je kunt onder meer railfietsen vanuit Vansbro via Station Sågen of via Vansbroäventyr.  

6. De kopermijn van Falun

In de 17de eeuw was de kopermijn bij Falun de grootste mijn ter wereld. Het Zweedse koper werd gebruikt voor munten, kerktorens en voor daken van kastelen in heel Europa. De opbrengst stroomde naar de schatkist en maakte zo een Zweedse ‘Gouden Eeuw’ mogelijk. Nu is de mijn in Falun een van de best bewaarde ter wereld. Het unieke landschap dat door de mijnwerkzaamheden is ontstaan, is door UNESCO toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst in 2001. Ontdek de ondergrondse wereld in Dalarna en ga met een gids op stap. Op 67 meter diepte ontdek je de imposante grotten en kronkelende gangen. Als je liever boven de grond blijft, wandel dan rond de Stora Stöten, de openluchtmijn en ga langs bij het bezoekerscentrum. Je vindt er ook een mijnmuseum waar groot en klein in elf kleine huisjes op een interactieve manier kan kennismaken met de verschillende metalen die in de mijn te vinden zijn.

7. Bezoek een Fäbod

Combineer prachtige natuur met een stukje Zweedse cultuur en breng een bezoek aan een van de fäbodar ofwel zomerboerderijen. Deze oude boerderijdorpen zijn typerend voor de regio Dalarna. Wandel rond tussen de traditionele boerderijen, waar in de zomermaanden vaak leuke activiteiten worden georganiseerd voor jong en oud. Net buiten Rättvik vind je de fäbod Karl-Tövåsen. Deze zomerboerderij kun je van midden juni tot begin augustus bezoeken.

8. Tomteland

Iedereen kent de Kerstman! En je raadt het nooit, maar de goede man woont gewoon in Mora. Daar heeft hij midden in de magistrale bossen van Dalarna een stuga aan de voet van een berg. Compleet met rendieren en z’n kleine trollenvrienden. En jij kunt ‘m bezoeken in Tomteland, een sprookjesachtig themapark, waar kinderen hun ogen uit zullen kijken. Vanaf het moment dat je door de poorten van Tomteland naar binnen stapt, stap je een magische fantasiewereld binnen. Je bezoekt gigantische trollenhuizen, bezoekt Hälgeland, gaat vissen in het schitterende meer Aurorasjön en schudt natuurlijk de hand met de Kerstman himself. Er zijn gedurende de dag verschillende theatershows en activiteiten voor alle leeftijden.

Artikel gesponsord door

European Union Logotype