Skip to main content
De prachtige natuur van Idre, Dalarna
De prachtige natuur van Idre, Dalarna
Idre Fjäll, Dalarna, is een geweldige plek voor buitenactiviteiten voor het hele gezin.
Foto credit: Idre Fjäll

Idre

Idre is een dorpje in de regio Dalarna in Midden-Zweden. Typische Zweedse rode huizen, een gezellig centrum en een veelheid aan natuur met prachtige uitzichten over de meren, rivieren, elanden en rendieren, dat is Idre in een notendop.

Familiebestemming in Dalarna

Idre ligt aan het meer Idresjön. In dit meer komen de rivieren Storån en Sörälven samen. Rond deze wateren staan talloze bomen waar je je eigen vlot of met de nodige fantasie je eigen vikingschip van kunt bouwen. Hengel erbij en voor je het weet vang je je eigen snoek, snoekbaars, baars, zalm of forel.

En, wat is er heerlijker dan deze zelf gevangen vis op te peuzelen. In Zweden mag heel veel in de vrije natuur. Klimmen, klauteren, fietsen, zwemmen, kanovaren, bootje varen of wandelen. Het is geen enkel probleem. 

A family of three canoeing in Idre, Dalarna
Idre Fjäll, Dalarna. Photo: Idre Fjäll

Klimaat en zon

En als je denkt dat je niet aan je zonuren komt in Zweden, dan heb je het mis: dankzij de warme Golfstroom is de temperatuur in Zweden in verhouding tot de breedtegraad buitengewoon mild. De Zweedse zomer is vaak net zo warm als in Nederland maar minder regenachtig en met veel meer zonuren.

Dat betekent dat je tot ’s avonds laat een spannende bever- of elandensafari kunt doen. En, in de buurt van Idre ligt een sami-dorpje, waar de oorspronkelijke bewoners van Zweden, de sami wonen. Als eigenaren van alle rendieren in Zweden, betekent een bezoek aan het Sami dorp ook hier: ontmoeting met rendieren gegarandeerd.

Ben je op zoek naar wat stoere outdoor activiteiten in zowel de zomer als winter, neem dan ook een kijkje in het bergdorp van Idre, Idre Fjäll. Idre Fjäll is een populaire wintersportbestemming, maar ook in de zomer is er van alles te beleven.