Skip to main content
Een vrouw met wandeluitrusting, staande in het groen, uitkijkend over de bergen.
Wandelen in Idre, Dalarna
Idre Fjäll, Dalarna, is een geweldige plek voor buitenactiviteiten voor het hele gezin.
Foto credit: Alexander Neimert/Idre Fjäll

De leukste activiteiten in Idre Fjäll

Zomer of winter, Idre Fjäll is dé plek om te zijn. Of je nu oog in oog wilt staan met een rendier, langs een zipline naar beneden glijden of de Sami-cultuur wilt proeven.

Idre Fjäll is écht zo’n bestemming in het Midden-Zweedse Dalarna die ideaal is in zowel de zomer als winter. Idre Fjäll is het hoger gelegen bergdorp net boven het dorp Idre. Als er sneeuw ligt laat je je voorttrekken door de huskyhonden of suis je de berg af op je ski’s, maar ook in de zomer is dit een perfecte bestemming die je aan je reislijstje kunt toevoegen. We selecteerden de leukste zomer activiteiten in Idre Fjäll voor je:

1. BERENSAFARI

In dit deel van Zweden kun je op diverse plekken onder leiding van een getrainde gids op zoek naar sporen van beren. De kans om een echte beer tegen het lijf te lopen, is uitermate klein. Maar berensporen zijn er veelvuldig te vinden en de gids kan uitgebreid vertellen over de leefomgeving en eigenschappen van de beer in Zweden. In Idre Fjäll begint je berensafari. Na drie kilometer bereik je de Nipfjälletberg waar koffie op open vuur wordt gemaakt. Behalve over beren leer je tijdens deze natuurtocht ook veel over het andere wildlife in Zweden, zoals bijvoorbeeld de veelvraat.

2. GROTE HOOGTE TRACKS

Een van de spannendste activiteiten is de höghöjdsbanan, oftewel het grote hoogte spoor. Je legt je weg af op zo'n 6 tot 10 meter boven de grond en balanceert tussen twee sterke kabels. Er is een hele track uitgezet tussen de bomen en je legt een route af van station naar station. Tussendoor glijd je met kabelbanen naar beneden. Deze activiteit voor durfals is er trouwens ook voor kleine kinderen, daarvoor is er een lagere variant, de låghöjdsbana.

3. MEER ADRENALINEKICKS

Trotseer de woeste stroming en ervaar de adrenalinekick tijdens het wildwater raften in Idre! Een dagje adventure met de hele familie. Onvergetelijke herinneringen voor jong én oud! En, zoals het de Zweden betaamd: safety first: ervaren gidsen en de hoogste veiligheidsgaranties zijn gegarandeerd! Naast raften is Idre Fjäll een paradijs voor liefhebbers van mountainbiken. Er zijn heel veel mooie paden aangelegd voor alle niveaus. De groene paden zijn licht en makkelijk en ook goed te doen voor kinderen. De blauwe paden worden al een stukje lastiger, en vergen meer techniek. En wil je echt een uitdaging dan pak je bijvoorbeeld een deel van de skipistes en de rode paden. Deze rollen als een achtbaan door het landschap en de uitgestrekte bossen van Idre Fjäll, Adrenaline kick gegarandeerd!

River rafting in Idre, Dalarna
Idre Fjäll, Dalarna. Photo: Idre Fjäll

4. PAARDRIJDEN

Paardrijden in Westernstyle in de ruige bergen van Idre is adembenemend. Voor vroege vogels is er een ochtendrit waarbij je naar een mooie plek in de natuur rijdt om daar bij het opkomen van de zon een stevig ontbijt te maken op een open vuur. Geniet van de natuur met een stapel lekkere pannenkoeken met spek en ahornsiroop.

Horse back riding in Idre, Dalarna
Idre Fjäll, Dalarna. Photo: Idre Fjäll

5. SAMI CULTUUR

In Idre vind je een van de zuidelijkste nederzettingen van de Sami cultuur. Hun rendieren zwerven vrij rond tussen de huisjes en de hellingen, grote kans dat je ze tegenkomt. Maak kennis met de insprirerende leefwijze van de Sami en luister naar hen verhalen en mythen. Het dorpje Renbiten ligt zo'n 40 km van Idre Fjäll en biedt een prachtige kans om nader kennis te maken met de Sami en de rendieren te ontmoeten.

Related articles