Skip to main content
Idylle aan de westkust
Idylle aan de westkust
Een gezellige haven aan de westkust van Zweden, waar naast de boothuizen kleine familieboten aangemeerd liggen.
Foto credit: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Rondreis door het westen van Zweden en rond het Vänernmeer

Op de route rond het Vänernmeer, het grootste meer van Scandinavië, valt veel te ontdekken. In de bruisende metropool Göteborg of in de vissersdorpjes langs de scherenkust voel je je meteen thuis. Veel bezienswaardigheden langs de route maken de reis tot een vermakelijke ervaring. Reizen door Zweden is de beste manier om de diversiteit van het land te leren kennen.

Deze rondreis begint in Göteborg. Neem de E6 in noordelijke richting naar Kungälv en het middeleeuwse fort Bohus Fästning. Daarna ga je naar het westen en breng je een bezoek aan het pittoreske kustplaatsje Marstrand. Het mooiste deel van het dorp ligt op het autovrije eiland Marstrandön. Vanaf het hoge fort "Carlstens Fästning" heb je een prachtig uitzicht over de archipel.

De route gaat verder langs de kust. Het stuk tussen Göteborg en Strömstad is een van de mooiste landschappen van Zweden. Pittoreske vissersdorpjes zoals Skärhamn lokken je met rode houten huisjes op granieten rotsen, vissersboten en yachten. Pure idylle! In Skärhamn mag een bezoek aan het Nordic Watercolour Museum niet ontbreken.

Langs de kust van de archipel

Vervolgens bereik je de stad Uddevalla, waar je meer leert over de industriële ontwikkeling van de regio in het "Bohuslän Museum". Een korte omweg brengt je naar Smögen, een ander prachtig vissersdorp aan de kust van de archipel. Hier kun je heerlijk tot rust komen en je laten verwennen in een van de goede visrestaurants.

De honger gestild gaat de reis verder naar het noorden langs de adembenemende kust. Kleurrijke kustplaatsen als Hunnebostrand, Hamburgsund, Fjällbacka en Grebbestad nodigen uit voor een blitsbezoek. Het is slechts een paar kilometer landinwaarts van Grebbestad naar Tanumshede. Een bezoek aan het Vitlycke Museum met zijn rotstekeningen (UNESCO Werelderfgoed!) is een must.

Diep onder de indruk van de 3000 jaar oude schepen, wapens, dieren en mensen die in het graniet zijn uitgehouwen, rijd je naar Strömstad. In deze levendige kustplaats neem je afscheid van de charmante westkust.

Op naar Dalsland, rijk aan meren en bossen

Nu is het tijd om naar het oosten te rijden, de idyllische regio Dalsland in. Bossen, vele meren, het Dalslandkanaal en gezellige stadjes kenmerken Dalsland. Via het leuke stadje Ed ga je richting Dals Långed. Rondom de stad is er een elandenpark, een kleine kunstgalerie, de rotstekeningen in Högsbyn en Baldersnäs Manor. Als je actief de regio wilt leren kennen, kan je op veel plaatsen een tocht per kano of fiets maken.

Na het zien van het hoogtepunt van de regio, het aquaduct in Håverud, rijd je via de Nationale Weg 45 naar de stad Åmål, die een interessant kunstmuseum heeft. Welkom bij het Vänernmeer!

Värmland verrast cultureel

Na ongeveer een uur bereik je Karlstad, een andere stad aan het Vänernmeer. Het is de grootste stad in de regio Värmland en biedt vele activiteiten, winkelen en zelfs ontspannen op het strand.

Uitgerust rijd je de verdere route via de E18 naar Kristinehamn. Buiten de vriendelijke stad trekt een groot Picasso-beeld niet alleen kunstliefhebbers aan. Als je de E18 volgt, bereik je Karlskoga, waar je in het Nobelmuseum meer te weten komt over het leven en werk van de industrieel Alfred Nobel.

Bij de Nationale Werken van het Götakanaal

De volgende bestemming is het kanaaldorp Sjötorp. Hier begint het Götakanaal, dat in 1832 werd geopend. Het sluisproces bekijken is net zo interessant als een bezoek aan het grachtenmuseum. Na een bezoek aan Mariestad staat het stadje Lidköping op de agenda. Een stadstour en een bezoek aan de traditionele porseleinfabriek Rörstrand zijn de moeite waard.

Het duurt ongeveer een half uur om op het schiereiland Kållandsö te komen. Het trotse kasteel Läckö, gebouwd in 1298, troont hier aan de oever van het meer van Vänern. Probeer in de buurt gerookte vis in het fotogenieke vissersdorp Spiken. Kleine landweggetjes en later de Nationale Weg 44 leiden naar de stad Trollhättan. Hier is veel bedrijvigheid bij de grote sluizen van het Trollhättan-kanaal, die het bekijken waard zijn.

De laatste etappe van de afwisselende route duurt ongeveer een uur. Je rijdt naar Göteborg via de goed ontwikkelde Nationale Weg 45 en dompelt je onder in een van de mooiste steden van Scandinavië. De havenmetropool is de op één na grootste stad van het land. Het hart van de stad klopt op veel mooie plekken, zoals de "Gustav Adolf Torg" of de Götaplats met de artistiek gecreëerde Neptunus-fontein. Het aanbod aan musea, bezienswaardigheden en winkelmogelijkheden is uitgebreid. Hier vind je het juiste souvenir!

  • Reistijd: 7 – 14 dagen
  • Beste reistijd: mei tot half oktober
  • Routelengte: ongeveer 800 km

Met deze voorgestelde rondreis willen we je een voorbeeld laten zien van hoe je Zweden per auto of camper kunt verkennen. Net als onze andere routes is deze voorgestelde route geschikt voor vakanties in hotels, voor kamperen of andere soorten accommodatie.