Skip to main content
Kinderen passen Vikinghelmen in Birka.
Kids trying on viking helmets in Birka
Foto credit: Claes Helander

Birka - stap in de wereld van de Vikingen

Voor een echte Viking-ervaring, ga je naar de Zweedse stad Birka. Dit leuke uitstapje is een prima dagtocht vanuit Stockholm. Je vindt Birka op het eiland Björkö, in het Zweedse Mälaren-meer.

Birka is al jaren een enorme archeologische vindplaats waar nog altijd overblijfselen uit de Vikingtijd worden blootgelegd. Naast rondleidingen over de archeologische vindplaats, is er tegenwoordig een museum en een gereconstrueerd Vikingdorp op het eiland. Deze historische stad, die dateert uit de jaren 750, is vandaag een van de 15 UNESCO-werelderfgoedlocaties in Zweden.

Al bijna 200 jaar een vooraanstaand handelsknooppunt

Birka dateert uit de 8e eeuw en werd gedeeltelijk gesticht om de handelsroutes in het noorden van Scandinavië te beheersen. In die tijd woonde de Zweedse koning slechts een paar kilometer verderop in Hovgården - ook onderdeel van het UNESCO werelderfgoed - en het was zijn plicht om de orde in de stad van de Vikingen te handhaven.

Als middelpunt van de belangrijkste handelsroute van de Oostzee kwamen handelaren uit heel Europa en uit andere delen van de wereld naar de stad. Uitgebreide archeologische opgravingen in Birka hebben sporen hiervan onthuld. Er zijn hier onder meer Arabisch zilver, kralen en keramiek uit Oost-Europa en exclusieve stoffen uit Azië gevonden. In ruil daarvoor ontvingen de handelaren Zweedse goederen zoals ijzer, hoorns, huiden en bont.

De stad heeft zo'n 200 jaar bestaan, maar kwam ten einde toen de 700–1000 inwoners stierven of het eiland verlieten. Zo'n 3000 grafheuvels op een enorme begraafplaats op het eiland zijn een ontroerende herinnering aan wat ooit een bloeiende gemeenschap was.

Ervaar het leven van een Vikingdorp

Tegenwoordig kunnen bezoekers ervaren hoe het was om in deze vroegste Zweedse nederzettingen te wonen. Het Vikingdorp is om die reden volledig herbouwd. De authentieke reconstructie is gedeeltelijk gebaseerd op kennis die is verkregen tijdens archeologische opgravingen op het eiland.

Het eilandmuseum heeft tentoonstellingen die het leven in Birka in de Vikingtijd laten zien. Het museum herbergt ook veel fascinerende objecten die hier zijn ontdekt en die nog steeds worden ontdekt. De Birka-museumwinkel heeft een interessante verzameling items die elders moeilijk te vinden zijn. Hier vind je boeken over Vikingen, sieraden, aardewerk, speelgoed en andere objecten.

Praktische informatie en handige tips voor je bezoek aan Birka

1 / 4

Birka

Birka was a thriving marketplace and international harbour in the 700´s and one can still see remnants of those glory days. Birka can today be found on the UNESCO World heritage list.

Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

/ 4

Birka

Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

Viking expositie

Foto: Claes Helander

Word een echte Viking

Foto: Claes Helander

Het Ansgar Monument

Foto: Claes Helander

Bezoek het nalatenschap van Ansgar

Voordat je het eiland verlaat, moet je zeker langs het Monument van Ansgar gaan. Het monument is een kruis dat als een baken boven het eiland uitsteekt. Het werd gebouwd ter ere van de benedictijnse monnik Ansgar, een missionaris die in het jaar 800 door Lodewijk de Vrome, keizer van het Heilige Roomse Rijk, naar Zweden werd gestuurd om het christendom naar het land te brengen.

Hoewel zijn missie misschien niet helemaal succesvol was, werd een monument met zijn naam duizend jaar later - in 1834 - opgericht en staat het nog steeds. De Ansgar-kapel, gebouwd rond 1930, draagt ​​ook de naam van de christelijke missionaris. Tegenwoordig is de kerk geopend voor bezoekers, evenals zomerbruiloften en doopfeesten.

Eet en neem een ​​bad als een Viking

Maak je geen zorgen als je geen picknick hebt ingepakt of op de veerboot naar Birka hebt gegeten. Birka heeft een restaurant en een café. Restaurant Särimner biedt zitplaatsen binnen en buiten en serveert lokaal geproduceerde gerechten. Zelfs het bier komt van lokale brouwerijen. Hier vind je stevige maaltijden, zoals eland met bosbessen, wilde zwijnenworst of traditionele Zweedse gehaktballen en pannenkoeken, maar ook een veganistisch alternatief.

Als je op zoek bent naar een lichtere snack, biedt Café Eldrimner koude en warme dranken, ijs, gebak of sandwiches zoals de warme "Viking" (vlees in brood of spinazie en fetakaas op brood).

Als je alle historische opgravingen en het museum gezien hebt, sluit dan de dag af met een duik in hetzelfde verfrissende water waar de Vikingen in baden. Birka heeft een klein strand dat gemakkelijk toegankelijk is.

Birka is alleen toegankelijk voor bezoekers in de warmere maanden van het jaar en is te bereiken via de regelmatige veerdiensten van Stockholm in mei tot september.

Viking dorp

Beleef het alledaagse leven in het Vikingdorp

Foto: Claes Helander