Skip to main content
Een prachtige botanische tuin voor het kasteel van Uppsala.
Kasteel van Uppsala
Het kasteel van Uppsala werd gebouwd in het midden van de jaren 1500 tijdens het bewind van koning Gustav Vasa. Het kasteel herbergt nu twee musea - Uppsala Art Museum, House of Peace en Vasaborgen.
Foto credit: Lisa Arnold /Nordkultur

Uppland – waar de Zweedse geschiedenis tot leven komt

Uppland ligt in het midden van Zweden, net boven Stockholm, en is dé plek om te bezoeken als je houdt van geschiedenis, prachtige natuur en interessante steden. Een must: de universiteitsstad Uppsala waar ooit de wereldberoemde botanicus Carl Linnaeus woonde.

De rijke geschiedenis van Uppland en Zweden kun je terugvinden aan de hand van de vele overblijfselen uit de oudheid, zoals eeuwenoude koninklijke grafheuvels, kastelen en handelsnederzettingen. Ook het verleden van de Vikingen is overal om je heen. Zo is de prehistorische Vendeltijd vernoemd naar de koninklijke tombe die is gevonden in Oud-Uppsala, een belangrijke historische bezienswaardigheid. Daarnaast kun je het industriële verleden van Uppland herkennen aan de vele ijzersmederijen. Zo kwamen de Walen, een Romaanse ethnische groep, in de 17e eeuw werken in de smederijen. Met name in de goed bewaarde werkplaatsen van Lövstabruk, Österbybruk en Strömsbergs.

Sigtuna, de allereerste stad van Zweden, staat bekend om zijn pittoreske met kinderkopjes belegde straten en meer dan 150 runenstenen. En in Uppsala staat de oudste universiteit van Zweden, namelijk de 15e eeuwse Uppsala University. De stad trekt studenten van over de hele wereld aan, waardoor het een jonge, levendige stad is die gericht is op innovatie. Het centrum staat sinds een aantal jaar wereldwijd bekend als 'incubator van startups'.

Maar ook als je van het buitenleven houdt, zit je hier goed! Zo zijn de verschillende landschappen van Uppland, zoals bossen, weiden en archipels, geschikt zijn voor elke buitenactiviteit die je maar kunt bedenken.

1 / 6

Oude heuvels van Uppsala

Geniet van prachtige natuur en spannende geschiedenis bij de oude heuvels van Uppsala. Het Old Uppsala Museum dicht bij de terpen biedt tentoonstellingen en rondleidingen.

Foto: Gustav Dalesjö/Uppsala Marknadsföring

/ 6
Een onverharde loopbrug is naast grote terpen bedekt met gras.

Oude heuvels van Uppsala

Foto: Gustav Dalesjö/Uppsala Marknadsföring

De huizen van Lövstabruk met oranje gevel en witte biesjes aan het water.

Lövstabruk, Uppland

Foto: Josefin Näsström

Een oud rood blokhuis met dakpannen.

Linnaeus’ Hammarby, Uppsala

Foto: Gustav Dalesjö/Uppsala Marknadsföring

Het Linnaeus-museum, een oud oranje stenen huis, achter een geel bloembed.

De Linnaeus-tuin, Uppsala

Foto: Gustav Dalesjö/Uppsala Marknadsföring

Een wit kasteel omgeven door groen.

Kasteel Skokloster, Uppland

Foto: Jens Mohr/Skoklosters slott/SHM

Een man en twee vrouwen bekijken verschillende schilderijen van paddenstoelen op een muur in een museum.

Uppsala Art Museum

Foto: Alex Giacomini/Destination Uppsala

Cultuur opsnuiven in Uppland

Een van de bekendste oud-inwoners van Uppland is de 18e eeuwe botanicus en wetenschapper Carl Linnaeus. Breng een bezoek aan een aantal bezienswaardigheden om meer over hem te weten te komen. Zoals Linnaeus’ Hammarby: een idyllische zomerse bestemming met een boerderij en 40 'Linnaean-planten'. Het Linnaeus museum (Linnémuseet) is te vinden in het voormalige huis van de botanicus in Uppsala en bij een bezoek mag je de schitterende Linnaeus tuin zeker niet overslaan.

In het Oud-Uppsala museum (Gamla Uppsala Museum) wordt de geschiedenis van de regio ten tijde van enkele eeuwen vóór Linnaeus in kaart gebracht. Het museum ligt tussen oude koninklijke grafheuvels in, een plek die teruggaat tot de IJzertijd. Je kunt er een fascinerende virtual reality-ervaring doen waarin je terugreist in de tijd naar een Viking-dorp uit de 7e eeuw.

Hou je van kastelen? Dan ben je hier op de goede plek. In Uppland zijn er namelijk heel wat te vinden, zoals kasteel Skokloster  en kasteel Salsta. Zorg er ook voor dat je de middeleeuwse kathedraal van Uppsala, waar onder andere koning Gustva Vasa begraven ligt, niet mist. Een andere tip is het kasteel van Uppsala dat dateert uit de 16e eeuw en waarin twee permanente musea te vinden zijn: het kunstmuseum van Uppsala (Uppsala konstmuseum) en Vasaborgen.

Andere musea die tevens een bezoek waard zijn: Bror Hjorths Hus, het schattige atelier en huis van de bekende beeldhouwer en schilder Bror Hjorth, die werkzaam was tot halverwege de 20e eeuw. En het Museum van de Evolutie (Evolutionsmuseet) waar je de grootste collectie dinosaurusbotten  van Scandinavië kunt bewonderen.

1 / 5

De grafheuvel van koning Björn, Uppsala

Uppland is een provincie met veel wandelmogelijkheden. Wandel door het historische gebied van Hågahöjden om de grafheuvel van koning Björn te bekijken.

Foto: Gustav Dalesjö/Uppsala Marknadsföring

/ 5
Twee mannen wandelen door een weiland waar twee schapen grazen.

De grafheuvel van koning Björn, Uppsala

Foto: Gustav Dalesjö/Uppsala Marknadsföring

Een besneeuwd gebied en twee personen op een schaatsbaan.

Schaatsen in Fjällnora, Uppsala

Foto: Gustav Dalesjö/ Destination Uppsala

Twee vrouwen verlaten een houten huisje in het bos.

Wandelen over de Uppland Trail

Foto: Gustav Dalesjö/Uppsala Destination

Twee kinderen zitten buiten in de natuur naast een vuurtje worstjes te grillen.

Recreatiegebied Fjällnora, Uppsala

Foto: Gustav Dalesjö/Uppsala Marknadsföring

Een stel loopt op een steiger in een jachthaven in een kleine houten stad. Langs het water staan rode huisjes.

Öregrund in Roslagen

Foto: Anne Sofie Eriksson/Visit Roslagen

Ontdek de ongerepte natuur van Uppland

In Uppland kun je genieten van ontzettend veel verschillende soorten natuur en alle plekken zijn eenvoudig bereikbaar, zelfs vanuit de stad. Een leuke manier om de natuur van Uppland te ontdekken is via de acht Linnaeus Trails (Linnéstigarna) die vanuit Uppsala naar het omliggende platteland slingeren. Langs deze paden, ook wel 'herbationes' genoemd, vind je veel informatieborden. Ze zijn namelijk aangelegd door de botanicus zelf, hij nam hier zijn studenten mee naartoe om plantensoorten in hun natuurlijke omgeving te bestuderen.

Liever een lange hike? Kies dan voor de Upplandroute, die ongeveer 500 kilometer lang is, of wandel het gedeelte van de Pelgrimsroute tussen de kathedraal van Stockholm en de kathedraal van Uppsala.

Wil je de wilde Zweedse natuur ervaren? Ga dan naar het oerbos Fiby Urskog, ongeveer 16 kilometer ten westen van Uppsala. Dit is een 87 hectare groot gebied van ongerepte natuur waar je veel wilde dieren kunt spotten tijdens je hike. In Fjällnora, een recreatiegebied aan het meer en in de bossen, kun je genieten van een aantal seizoensactiviteiten, zoals kanoën, schaatsen, wildzwemmen en suppen. Bij de rivier Fyrisån kun je een unieke beversafari doen, die je kunt reserveren bij onder andere Aktivt Uteliv.

Het zomerparadijs Roslagen, de populairste archipel van Uppland, is een verzameling eilanden met afwisselende natuur, van bossen en kliffen tot weides en zandstranden. In het historische kustplaatsje Öregrund kun je je hart ophalen aan tal van pittoreske houten huizen, gezellige boetiekjes en cafés.

De rivier Nedre Dalälven in het nationaal park Färnebofjärden is een echt visparadijs, profiteer ervan en boek een vliegviscursus bij Sivan. Enthousiaste vogelaars mogen het natuurreservaat Hammarskogs zeker niet missen.

1 / 4

Hotel Villa Anna, Uppsala

Het restaurant van Hotel Villa Anna biedt ontbijt, lunch en diner, evenals afternoontea.

Foto: David Johansson/Villa Anna

/ 4
In een restaurant met witte muren zijn de tafels gedekt met witte tafelkleden, linnen servetten en wijnglazen. Aan het plafond hangen lampen.

Hotel Villa Anna, Uppsala

Foto: David Johansson/Villa Anna

Binnen in een bistro, een lange tafel en een bank met schapenvacht. Een vaas met bloemen op tafel. Langs de muur achterin staan nog tafels en stoelen met schapenvacht.

Bistro Klostergatan 5 in Uppsala

Foto: Jens Engström/Klostergatan 5

Close-up op een tafel met een broodje, een biertje en een krant.

Güntherska Hovkonditori & Schweizeri

Foto: Güntherska hovkonditori & Schweizeri

Kijkend door een deuropening van binnen in een restaurant naar een kleine veranda met wat tafels en stoelen aan zee. Een jachthaven en verschillende huisjes op de achtergrond.

Restaurant Bojabäs in Öregrund

Foto: Anne Sofie Eriksson/Visit Roslagen

Proef de smaken van Uppland

De culinaire wereld van Uppland is gericht op duurzaam dineren, zodat je ruimschoots de gelegenheid krijgt om biologische, plaatselijk geproduceerde producten te proeven. In Uppsala kun je genieten van ontzettend veel goede cafés en restaurants. Zo is het boetiekhotel Villa Anna, gelegen op een steenworp afstand van het kasteel van Uppsala, een echte trekpleister, met name om het seizoensgebonden menu in Scandinavische stijl.

Andere culinaire hoogtepunten van Uppsala zijn Hambergs, bekend om zijn innovatieve fruits de mer-gerechten, en Klostergatan 5, een gezellig restaurant dat gespecialiseerd is in de Scandinavische en Spaanse keuken.

Doordat Uppsala een bruisende studentenstad is, vind je er veel gezellige kroegjes. Güntherska, die is opgericht in de jaren 1880, is echt een aanrader. In het café van deze hofleverancier kun je genieten van zowel verrukkelijke taarten als hartige gerechten.

Forslundska Villan in Österhammar is gericht op lokaal geproduceerde ingrediënten en topchef Melker Andersson heeft de twee visrestaurants Bojabäs en Sjöboden in Öregrund, die in de zomer open zijn.

Eet je liever plantaardig? Breng dan een bezoekje aan Fjärdhundraland, een rustig plattelandsgebied bezaaid met biologische boerderijwinkels en cafés: het toppunt van Zweedse idylle.

Praktische informatie over Uppland

1 / 4

De botanische tuin, Uppsala

In de botanische tuin van de Universiteit van Uppsala vind je het hele jaar door groen en bloeiende planten. Bezoek het enige regenwoud van Uppsala, verken de 200 jaar oude orangerie of geniet van een kopje koffie in Café Victoria.

Foto: Gustav Dalesjö/Uppsala Marknadsföring

/ 4
Een persoon loopt in de winter naar een geel huis in de botanische tuin van de Universiteit van Uppsala.

De botanische tuin, Uppsala

Foto: Gustav Dalesjö/Uppsala Marknadsföring

De ingang van de speeltuin Pelle Svanslös (‘Peter-geen-staart’).

Pelle Svanslös Park, Uppsala

Foto: Gustav Dalesjö/Uppsala Marknadsföring

De trein Lennakatten rijdt tussen gele weiden.

Museumspoorlijn Lennakatten, Uppland

Foto: Kalbar/Uppsala Marknadsföring

Kathedraal van Uppsala en de stad van bovenaf gezien.

Kathedraal van Uppsala

Foto: Lisa Arnold /Nordkultur

Algemeen