Skip to main content
Een kano op een kleine steiger in het riet van een ondiep meer, waar je een houten hut kunt zien verborgen in het bos erachter.
KABIN, Gästrikland
KABIN is een klein huisje op een afgelegen privé-eiland in het meer Fjärden, dicht bij Ockelbo in Gästrikland.
Foto credit: Martin Edström/Visit Sweden

Gästrikland – een rustige regio aan de Oostzee

Gästrikland is een natuurrijke bestemming die veel te bieden heeft op het gebied van outdoor-avonturen, cultuur en activiteiten voor het hele gezin. En de hoofdstad Gävle is de kers op de taart.

Op naar Gästrikland! Deze gunstig gelegen regio vind je ten noorden van Uppland - op slechts twee uur rijden van Stockholm - langs de oostkust van Zweden. De natuur hier varieert van archipels, uitgestrekte vlaktes en weiden tot diepe bossen en bergachtige landschappen in het noordwesten van de regio. Daarmee is deze regio ideaal voor outdoor-avonturen het hele jaar door. Of je nu van wandelen of kajakken houdt of liever de natuur in gaat op een mountainbike, het kan hier allemaal. En zelfs als skiën op je verlanglijst staat, kun je hier los in het duurzaam gerunde skigebied Kungsberget.

Ook aan culturele belevenissen geen gebrek. De hoofdstad Gävle aan de kust biedt tal van bezienswaardigheden, activiteiten en attracties. De stad heeft ook een behoorlijk aantal iconische bezienswaardigheden. Een daarvan is de Gävle Geit –een traditioneel Zweeds kerstsymbool in gigantische vorm die je op Rådhusesplanaden vindt. Gevalia, een van de populairste koffiemerken van Zweden, komt ook uit Gästrikland, net als het eveneens populaire autovormige snoepje, Ahlgrens Bilar.

In de hele regio vind je diverse hotels en andere vormen van accommodatie – waaronder ook enkele hostels. Alle benodigdheden om vrij en flexibel te kunnen reizen en veel moois te zien.

1 / 6

Gamla Gefle in Gävle

Geniet van een wandeling over de geplaveide straten langs de 18e-eeuwse huizen van 'Gamla Gefle' (oude stad Gävle).

Foto: Daniel Bernstål

/ 6
Een geplaveide straat strekt zich uit tussen pastelkleurige houten huizen.

Gamla Gefle in Gävle

Foto: Daniel Bernstål

Een rood houten huis met witte versieringen en een oud stenen huis naast een meer in de zomer.

Axmar Bruk, Axmar

Foto: Tomas Ärlemo

Een oud gebouw met schoorstenen gemaakt van bakstenen is omgeven door groen.

Hyttan bij Axmar Bruk, Axmar

Foto: Tomas Ärlemo

De Zweedse kerstsgeit tijdens de nacht.

De Gävle Geit, Gävle

Foto: Daniel Bernstål/Visit Gävle Pressrum

Een attractie met schommels in een pretpark.

Furuviksparken, Gävle

Foto: Gabriel Liljevall/Parks and Resorts

Een onverharde weg met aan weerszijden bloeiende bloemen leidt naar een rood houten huis. Er is tuinmeubilair en bomen op het groene gazon.

Erik-Anders Hälsingegård, Söderala

Foto: Elin Forssell

Geniet van de cultuur van Gästrikland en Gävle

Lekker rondslenteren over de geplaveide straatjes van ‘Gamla Gefle’ – de oude stad van Gävle – is een must bij een bezoek aan Gästrikland. De meeste huizen in deze schilderachtige wijk, net ten zuiden van de rivier de Gavleån, dateren uit de 18e eeuw. Deze gebouwen, waarvan vele in pasteltinten zijn geschilderd, zijn de enige overblijfselen van de brand die in 1869 verwoestende gevolgen had.

Al in de 5e eeuw kreeg Gästrikland bekendheid op het gebied van mijnbouw en ijzerproductie. En terwijl de ijzerfabrieken van Hofors en Sandviken nog steeds in gebruik zijn, zijn andere omgevormd tot bezoekersattracties, zoals Axmar Bruk, waar ijzer voor het eerst werd geproduceerd in 1671. Tegenwoordig kun je op deze culturele erfgoedsite, dicht bij het idyllische kustgebied van Ödmården, de historische gebouwen komen bekijken. En bezoek hier ook vooral het Engelse park en leer alles over het inventienve watersysteem dat tijdens de hoogtijdagen van de molen werd gebruikt.

Als je rondreist in Gästrikland, sla dan vooral Erik-Anders Hälsingegård niet over – een van de prachtige door UNESCO beschermde Boerderijen van Hälsingland. Deze grote 19e-eeuwse boerderij ligt in het dorp Asta in de parochie Söderala op de grens van Gästrikland en beschikt over indrukwekkende kamers die zijn ingericht met kunst van de opmerkelijke kunstenaarsfamilie Knutes.

1 / 6

Wildlife safari in Järbo

Ontmoet wilde bruine beren op veilige afstand met Wild Nordic.

Foto: Sara Wennerqvist

/ 6
Een bruine beer met haar twee welpen loopt in een bos.

Wildlife safari in Järbo

Foto: Sara Wennerqvist

Een man is aan het zip-linen in een bos. Aan weerszijden van het tokkelpad staan pijnbomen.

Högt & Lågt klimpark in Gävle

Foto: Högt&Lågt

Een vrouw is aan het mountainbiken op een parcours in een bos in de zomer.

Mountainbiken bij Högbo Brukshotell, Sandviken

Foto: Högbo Brukshotell

Een aanlegsteiger aan zee. De lucht wordt weerspiegeld in het kalme water.

Het eiland Limön, Gävle

Foto: Daniel Bernstål

Het voorste deel van een rode kano op het water in de archipel. De zon gaat onder.

Kajakken in het natuurreservaat Axmar, Gävleborg

Foto: Aja Axlund

Een gezin van zes personen zit in een skilift met skiuitrusting die in de winter een heuvel op gaat.

Kungsberget in Gävle

Foto: Branäsgruppen

Op naar de outdoor-avonturen

Gästrikland heeft een charmante kust. De kuststreek ‘Jungfrukusten’ strekt zich ongeveer 200 kilometer uit van het zuidelijkste punt in Öregrund tot aan de Hoge Kust in het noorden. Het eiland Limön, onderdeel van de Gävle-archipel, is een absoluut hoogtepunt. Het vissersdorpje dat hier te vinden is, is in gebruik sinds de 18e eeuw. Tegenwoordig is de haven een bruisende zomerbestemming met allerlei activiteiten. Als je hier bent gekomen om te zwemmen, zijn dit de bekendste plekken om een duik te nemen: Kalkudden, Scoutviken en Tärnviken. Het eiland is ook ideaal om te wandelen. Als je op pad gaat in dit prachtige natuurgebied, let dan onderweg goed op de unieke planten en vogels van het eiland.

Enthousiaste kanovaarders kunnen materiaal huren bij Limö Café in de haven en voor begeleide kajaktochten elders in de regio. Of doe mee bij outdoorbedrijf Multiadventures Sweden met een excursie door het waterrijke natuurgebied Färnebofjärden National Park, dat zich uitstrekt over de grens tussen Gävleborg en Dalarna.

Voor dierenliefhebbers zijn er de wildlife safari's. Expert op dit gebied is Wild Nordic waarmee je veilig en comfortabel op pad kunt en verblijft in een schuilplaats in het bos, waarbij je beren van dichtbij kunt observeren.

1 / 4

Högbo Brukshotell restaurant, Sandviken

Ervaar een culinaire maaltijd met biologische en lokale producten in Höbo Brukshotell.

Foto: Högbo Brukshotell

/ 4
Een maaltijd uitgevoerd op een berkenplank en een leisteenplaat.

Högbo Brukshotell restaurant, Sandviken

Foto: Högbo Brukshotell

Twee houten bordjes met daarop netjes geplaatst eten versierd met kleine paarse bloemetjes.

Matildas Kvarterskrog in Gävle

Foto: Carl Lemon

Whisky wordt uit een pipet in een whiskyglas gegoten met de tekst Mackmyra erop. Op de voorgrond staat een eiken vat.

Mackmyra Whisky Village, Gävle

Foto: Mackmyra Whisky Village

Eiken vaten liggen in rijen op planken in een kamer.

Mackmyra Whisky Village, Gävle

Foto: Mackmyra Whisky Village

Duurzaam uit eten

In lijn met de culinaire richting van Zweden in het algemeen, concentreert de eetcultuur van Gästrikland zich steeds meer op biologische, lokaal geproduceerde en seizoensgebonden producten. Voor deze duurzame aanpak kun je onder meer terecht in het high-end restaurant van Högbo Brukshotell in Sandviken, dat ligt op het historische landgoed van de voormalige ijzerfabriek Högbo Bruk. Afhankelijk van het seizoen bestaat het menu uit gerechten met geplukte paddenstoelen en gegrild lokaal lamsvlees met verse pasta en wortelgroenten.

Een populaire plek in Gävle is Matildas Kvarterskrog. Deze eetegelegenheid serveert fantasierijke gerechten met ingrediënten afkomstig van lokale voedselproducenten. Zelfs de dessertlijst zit vol verrassingen - denk aan zuringijs met munt en kervelmeringue, bestrooid met bevroren vlierbloesem geplukt in het nabijgelegen Valbo.

Mackmyra Whisky Village is opgericht in 1999 en is een moderne distilleerderij die whisky en gin bottelt zonder toevoegingen en volledig is gemaakt met Zweedse ingrediënten. Liefhebbers van ambachtelijk bier zullen ook niet teleurgesteld zijn.

1 / 6

KABIN, Gästrikland

Geniet van de privacy tijdens je verblijf in KABIN, een hut op een privé-eiland in het meer Fjärden.

Foto: Martin Edström/Visit Sweden

/ 6
Luchtfoto van een dicht bebost eiland met een kleine steiger en een kano, in het gouden ochtendlicht.

KABIN, Gästrikland

Foto: Martin Edström/Visit Sweden

Een paar rubberen laarzen staat te drogen onder een knapperend vuur in de open haard van een hut, terwijl je het silhouet van een vrouw door de kamer ernaast ziet lopen.

KABIN, Gästrikland

Foto: Martin Edström/Visit Sweden

Twee huizen met witte gevels. Een paar tuinmeubelen staan langs een van de huizen op het erf.

Gysinge Wärdshus Hotel, Gysinge

Foto: Gertjan van Os

Een hotelslaapkamer met turkoois en wit beddengoed. De muren zijn behangen en in de hoek van de kamer staat een tegelkachel.

Kamer in Gysinge Wärdshus Hotel, Gysinge

Foto: Gertjan van Os

Een donkergrijs houten huis met witte versiering en rood dak..

Stilleben Hotel, Åmot

Foto: Stilleben

Een geel houten huis met vier Zweedse vlaggen, de buitenkant van Hedenstugan B&B Hotell.

Hedenstugan B&B Hotell

Foto: Hedenstugan

Praktische informatie voor je bezoek aan Gästrikland