Skip to main content
Een persoon kijkt uit over de oceaan vanaf de kliffen van het natuurreservaat Kullaberg.
Hiking
De natuur van het schiereiland Kullaberg is adembenemend en biedt voor elk wat wils. Geniet van het prachtige uitzicht over de zee en de dramatische kliffen van het natuurreservaat Kullaberg en pittoreske dorpjes terwijl je wandelt langs het Kullaleden-pad, het eerste wandelpad in Zweden dat is gecertificeerd door de European Ramblers Association.
Foto credit: Apelöga/imagebank.sweden.se

5x de mooiste nationale parken in Skåne

Skåne is een regio met heel veel gezichten: van ruige kusten, tot diepe uitgestrekte wouden en gele koolzaadvelden. Ideaal voor een gevarieerde vakantie. We zetten vijf natuur hoogtepunten in dit deel van Zuid-Zweden op een rijtje voor je.

1. SÖDERÅSEN

Wild en lieflijk tegelijk. Dat is dit indrukwekkende natuurpark dat meer dan 150 miljoen jaar oud is. Söderåsen National Park is een paradijs voor de avonturier. De legende vertelt dat de natuur hier tot stand is gekomen met behulp van reuzen. Wat de reuzen achterlieten waren gigantische uitzichten en een woeste natuur schoonheid. Bezoek Kopparhatten, een lookout en een van de hoogste punten van Skåne waar je uitkijkt over de dichte bossen beneden in het ravijn. Extra mooi in de zomer en de lente.

2. KULLABERG

De steile rotsen en diepe kliffen in het Kullaberg Nature Reserve bieden waanzinnge uitzichten over het Kattegat tot aan het eiland Ven en de Deense kust. Dit gebied dat vol zit met kwarts en kristallen rijst meer dan 180 meter uit de zee. Verken de meer dan twintig grotten langs de kustlijn, of beklim de steile kliffen voor een echte adrenalinekick. Er zijn verschillende organisaties met deskundige gidsen die deze activiteiten begeleiden.

3. STENSHUVUD

Er bestaan niet heel veel nationale parken, waar je zowel kan chillen op strand als de spectaculaire landschappen ontdekken. Maar hier heb je er een: Stenshuvud. Het is een magisch gebied in het prachtige Österlen in Zuid-Oost Skåne. Dit nationale park wordt gekenmerkt door de zandigere heidegrond, een adembenemende kustlijn en veel goed gemarkeerde wandelpaden voor wandelaars en fietsers van ieder niveau. Het is een gebied dat het hele jaar door goed te bezoeken is.

4. SMYGEHUK

Het meest zuidelijke punt van Zweden is te herkennen aan de eindeloze heidevlakte omringd door rotsstranden. De oude vuurtoren, die er ooit voor zorgde dat de schepen niet op de scherpe rotsen liepen, biedt een prachtig 360 graden uitzicht over de kustlijn. Köpmansmagasinet was traditioneel de plek waar de gesmokkelde waren in aankwamen in de tijd van de oorlogen van Napoleon. Vandaag de dag is het een toeristisch centrum met handnijverheid en ambachtstentoonstellingen.

5. VATTENRIKET

Er zijn weinig plekken die je zoveel gevarieerde natuur bieden als Vattenriket. Beklim de observatie torens, loop over de vele voetgangersbruggen, volg de informatiebordjes naar opwindende en goed verstopte plekjes vol flora en fauna en ontdek de vele outdoor musea. Vattenriket is een van Europa's meest diverse wetlands dat een eindeloze variatie dieren, planten en bomen herbergt.

Een zandstrand met weelderig groen eromheen. In de verte loopt een stel.

Nationaal park Stenshuvud in Skåne

Het prachtige strand in Stenshuvud Nationaal Park, Skåne.

Foto: Carolina Romare/visitskane.com