Skip to main content
Waterrijk biosfeerreservaat in Skåne
Waterrijk biosfeerreservaat in Skåne
Waterrijk biosfeerreservaat in Skåne.
Foto credit: Sven Persson/skane.com

Waterrijk Skåne

Het natuurreservaat Vattenrike bij Kristianstad is een uitgestekt waterrijk gebied dat bol staat van de flora en fauna. Natuurliefhebbers komen hier uitgebreid aan hun trekken.

Kristianstads Vattenrike

Kristianstads Vattenrike is een natuurreservaat in Skåne, de zuidelijkste provincie in Zweden. Een afwisselend reservaat met een rijke flora en fauna.

Vattenrike betekent letterlijk: waterrijk. Als vogelliefhebber kun je dit natuurreservaat niet links laten liggen. Het is een gebied waar honderden kraanvogels neerstrijken. Maar ook bonte strandlopers, bontbekplevieren, tureluurs en honderden andere soorten vind je in dit natuurgebied. Het gebied is zo uitgestrekt dat er voor iedere natuurliefhebber genoeg te zien en te beleven valt.

Biosfeer reservaat

In Kristianstads Vattenrike leer je van alles over de flora en fauna van Skåne, de zuidelijkste provincie in Zweden. Het is uitgeroepen tot UNESCO’s biosfeer reservaat. Er zijn vogeluitkijktorens, wandelingen te maken, tentoonstellingen en rondleidingen. Het gebied heeft meerdere bezoekerscentra, waar veel informatie te vinden is over de dieren- en plantenwereld in de directe omgeving. Ook informatie over de ontwikkeling van het gebied in de loop der tijd is daar terug te vinden.

Het gebied wordt doorkruist door de rivier Helge die zich een weg kronkelt richting de zee. De oevers zijn moerrassig en lopen op naar de drogere gebieden waar ook opnieuw een veelheid aan planten en dieren te bewonderen is.

In het bijbehorende Naturum kun je informatie vinden over tochten met fluisterbootjes door het gebied, een activiteit die met name populair is onder gezinnen.

Vissen in Skåne

Vissen kan in Skåne maar al te goed. In de vele beken, rivieren, meren, maar ook langs de kust zijn volop prachtige visplekken. Er zijn in Skåne diverse bedrijven waar je een viskaart kunt kopen en een visuitrusting en boot kunt huren. Hangt er straks bij jou een lange snoek, baars, grote zalm of forse forel aan je hengel? 

Kanoën op de Rönnerivier

De Rönnerivier meandert door het mooie Skåne. Beleef de prachtige omgeving in een kano of bootje. De Rönnerivier is makkelijk bevaarbaar met hier en daar een aantal kleine stroomversnellingen en een rijk dierenleven. Je kanoot door verschillende soorten landschappen: bos, open vlaktes en over kraakheldere en spiegelgladde meren. Voor ieder wat wils, van jong tot oud!