Skip to main content
Norra Hamnen, Helsingborg
Uitzicht over Norra Hamnen (de noordelijke haven) in Helsingborg.
Foto credit: Feras Jarghon

Helsingborg – een mix van geschiedenis, innovatie en natuurschoon

De Zweedse stad Helsingborg is een juweeltje aan de kust. De kustplaats wordt beschouwd als een van Europa's meest innovatieve steden, maar heeft daarnaast ook een historische betekenis en je vindt hier spectaculaire natuur.

De stad Helsingborg in het zuiden van Zweden is een stad met een boeiend contrast. De stad is doordrenkt van geschiedenis, maar staat ook bekend om haar innovatiegedreven geest - zelfs zodanig dat Helsingborg de tweede prijs won in de European Capital of Innovation Awards 2020. Deze jaarlijkse prijs, ook bekend als "iCapital", wordt toegekend aan de Europese stad die het beste kan aantonen dat ze innovatie gebruikt om het leven van haar inwoners te verbeteren - iets waar Helsingborg in uitblinkt.

In een gezamenlijke inspanning zijn de academische wereld, het bedrijfsleven en verenigingen samen met bewoners gekomen tot de ontwikkeling van slimme en duurzame oplossingen op het gebied van voedselverspilling, eenzaamheid, integratie, gelijkheid en ecotransport. Maar ook de elektrische, emissievrije veerboten tussen Helsingborg naar Helsingör komen hieruit voort.

Helsingborg heeft echter veel meer te bieden dan innovatie. Deze charmante stad, gelegen aan de westkust van Zweden in de idyllische provincie Skåne aan de overkant van de Sont van Denemarken, heeft een fascinerend verleden. Het grootste deel daarvan is vereeuwigd in de opmerkelijk goed bewaard gebleven oude stad. Tel daar een rijkdom aan cultuur en de prachtige kustlijn bij op en je hebt een droombestemming die voor ieder wat wils biedt.

Helsingborg gemeentehuis

Het gemeentehuis van Helsingborg gezien vanaf het Stortorget. Een bronzen beeld van Magnus Stenbock op de voorgrond.

Foto: Freddy Billqvist

Helsingborg’s historische architectuur

Helsingborg werd als stad voor het eerst geregistreerd in 1085 en vanwege het politieke en militaire belang ervan kreeg Helsingborg een prominente status in de middeleeuwen. Dwalend door de pittoreske straatjes van de oude stad, kom je een reeks belangrijke gebouwen tegen, waaronder de middeleeuwse Kärnan tower. Dit fascinerende bouwwerk is het enige overblijfsel van het kasteel van Helsingborg, dat aan het begin van de 14e eeuw onder Deense heerschappij werd gebouwd. Aan de andere kant van de Sont staat het fort van Kronborg, en deze twee historische monumenten bewaakten de ingang tussen Kattegat en Sont. Ontdek Kärnan door de toren via de wenteltrap te beklimmen, waar boven een spectaculair uitzicht over de stad en de zee wacht.

Op een steenworp afstand van Kärnan ligt nog een ander architectonisch hoogtepunt: Mariakyrkan (Mariakerk). Deze dateert uit de 12e eeuw en werd later herbouwd in gotische stijl. Het neogotische stadhuis - ingehuldigd in 1897 - is moeilijk te missen met zijn decoratieve gevel, prachtige glas-in-loodramen en hoge klokkentoren.

1 / 4

Mariakyrkan in Helsingborg

De binnenkant van de Mariakyrkan in centraal Helsingborg.

Foto: Måns Fornander

/ 4

Mariakyrkan in Helsingborg

Foto: Måns Fornander

Mariakyrkan in Helsingborg

Foto: Sandra Sjöberg

Kärnan in Helsignborg

Foto: David Lundin

Fietsen in Helsingborg

Foto: Martin Sörbo

Natuurschoon en outdoor avonturen

Helsingborg is omgeven door prachtige natuur met een idyllische kustlijn en weelderige natuurreservaten. Ontdek de omgeving op de fiets via de bekende routes die langs deze kust lopen - en veel verder landinwaarts. Kattegattleden strekt zich uit over 395 kilometer, van Helsingborg via Göteborg en de prachtige provincie Halland verder naar het noorden. Onderweg kom je langs gezellige vissersdorpjes, historische plekken, zandstranden en adembenemende uitzichtpunten. Naast de Kattegattleden is er nog een imposante route langs de kust te vinden: Sydkustleden. Deze loopt over een lengte van zo'n 260 km van Helsingborg naar Simrishamn aan de zuidoostkust van Skåne. Ben je meer een wandelaar, dan zijn de Skåneleden en Öresundsleden fantastische opties.

Kullaberg, 40 kilometer ten noorden van Helsingborg, is een van de meest gekoesterde natuurreservaten van Zweden en je snapt al snel waarom: het is een simpelweg een schitterend schiereiland. Maak een wandeling via de vele paden die over het gevarieerde terrein slingeren - door bossen, over kliffen en via grotten - of geniet van de natuurlijke schoonheid vanaf het water in een kajak.

Hovs Hallar natuurreservaat in Bjärehalvön (Bjäre peninsula), met zijn prachtig ruige kliffen, is een andere plek om te bezoeken. Het natuurgebied ligt ongeveer 61 kilometer ten noorden van Helsingborg en is de autorit van 50 minuten zeker waard. Verder landinwaarts strekt het Söderåsen National Park zich uit over een langgerekte rotsrug, en hier vind je het hoogste punt van Skåne op 212 meter boven zeeniveau.

Als je zin hebt om te gaan zwemmen, probeer dan de lokale 150 jaar oude Zweedse gewoonte 'kallbad', koud baden, in een van de drie openluchtbadhuizen van Pålsjöbaden, Kallis or Rååbaden. Helsingborg heeft ook verschillende fijne zandstranden, waarvan er één ook zijn eigen palmbomen heeft: Tropical Beach in het stadscentrum.

1 / 5

Kattegattleden in Helsingborg

Fietsen langs de kust op de fietsroute Kattegattleden in Skåne.

Foto: Tourism in Skåne

/ 5

Kattegattleden in Helsingborg

Foto: Tourism in Skåne

Bovenzicht van Kullaberg, Skåne

Foto: Aske Jorgensen/visitskane.com

Hovs Hallar Natuurreservaat

Foto: Timo Julku

Söderåsen National Park

Foto: Mickael Tannus

Strandtent op Tropical Beach in Helsingborg, Skåne

Foto: Carolina Romare

Helsingborg’s culturele hotspots

Helsingborg heeft een onderscheidende culturele identiteit en dit wordt ten volle gevierd in Dunkers Kulturhus (het culturele centrum van Dunker). Dit museum en kunstcentrum, vernoemd naar de lokale industrieel Henry Dunker, brengt de geschiedenis van de stad van de ijstijd tot de moderne tijd in kaart en organiseert allerlei tentoonstellingen en evenementen. Het gebouw, ontworpen door de Deense modernist Kim Utzon, is op zichzelf al een bezoek waard.

Op korte loopafstand van het stadscentrum vind je het Fredriksdal museum en tuinen. Dit openluchtmuseum is de grootste in zijn soort in Zweden. Laat je onderdompelen in de geschiedenis van de lokale landbouw en historische dorpen via authentieke ervaringen - compleet met boerderijdieren en acteurs die verhalen delen over het dagelijks leven van historische personages.

Vijftien minuten met de auto of een uur lopen van Fredriksdal, vind je Kasteel Sofiero en tuinen, met panoramisch uitzicht op de Sont. Het paleis werd in 1864 gebouwd, en fungeerde als een koninklijk zomerverblijf. De tuin werd in 2010 uitgeroepen tot de mooiste tuin.

Het noordwesten van Skåne staat bekend als de keramiekwijk van Zweden, de thuisbasis van een getalenteerde gemeenschap van pottenbakkers, beeldhouwers en ambachtslieden die alles met klei kunnen maken. Keramiskt Center Höganäs en Mölle Krukmakeri behoren tot de meest bekende en beide aardewerkgrootheden zijn zeker een bezoek waard. Ook Wallåkra Stoneware Factory is een leuke tip. Hier wordt al meer dan een eeuw aardewerk geproduceerd en je kunt hier zelf getuige zijn van het proces en hun waren kopen. Alle pottenbakkerijen zijn met de auto in 20-40 minuten bereikbaar vanaf Helsingborg.

1 / 7

Dunkers Kulturhus, Skåne

Dunkers is een centrum voor cultuur dat verschillende kunst- en culturele tentoonstellingen biedt.

Foto: Anna Nilsson/Dunkers Kulturhus

/ 7

Dunkers Kulturhus, Skåne

Foto: Anna Nilsson/Dunkers Kulturhus

Dunkers Kulturhus

Foto: Martin Olson, Momedia

Zonsondergang bij Dunkers Kulturhus, Skåne

Foto: Beatrice Stiernstedt

Kasteel Sofiero

Foto: Apelöga

Kasteel Sofiero, Skåne

Foto: Carolina Romare

Eigenaresse Lisa Wohlfart at Mölle Krukmakeri

Foto: Frits Meyst / MeystPhoto.com

Mölle Krukmakeri

Foto: Frits Meyst WideOyster.com

De smaak van Helsingborg – de beste tips

De culinaire cultuur van Helsingborg richt zich op lokale seizoensproducten. Restaurant Bara Vara baseert zijn gevarieerde menu op de ingrediënten die op dat moment beschikbaar zijn - denk aan lokaal lamsvlees, vers gevangen mosselen en een mix van groenten. Dit restaurant is een populaire plek voor een drankje in de avond.

Hoog gelegen op Landborgen met spectaculair uitzicht over het water (met Denemarken in de verte zichtbaar) ligt Möllebacken Restaurang & Café. Het is een van de meest gekoesterde restaurants van Helsingborg - en dat al sinds 1912, toen het zijn eerste wafel serveerde.

Als je een zoetekauw bent, mis dan zeker de bekroonde pralines van niet van Chocolatte, in het centrum van Helsingborg, en de premium drop van Lakritsfabriken, 2 kilometer buiten het centrum.

Verlaat Helsingborg niet zonder de lokale specialiteit "bulle med bulle" (broodje met broodje) te proeven. Deze heerlijk eigenzinnige snack bestaat uit een broodje gevuld met een chocoladebal op basis van haver - een geliefde Zweedse traktatie. Als innovatieve stad is Helsingborg altijd wel in om iets nieuws te proberen. Deze excentrieke gewoonte dateert uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

1 / 2

Restaruant Bara Vara in Helsingborg

Bara Vara is een restaurant en bar in centraal Helsingborg.

Foto: Bara Vara

/ 2

Restaruant Bara Vara in Helsingborg

Foto: Bara Vara

Möllebacken Restaurant & Café in Helsingborg

Foto: Möllebacken Restaurang & Café

Praktische informatie

1 / 3

Rusthållargården in Skåne

Rusthållargården is een familiehotel dat prachtig gelegen is aan de zee in Arild, Skåne.

Foto: Carolina Romare

/ 3

Rusthållargården in Skåne

Foto: Carolina Romare

The Vault Hotel in Helsingborg

Foto: The Vault Hotel

The Vault Hotel in Helsingborg, Skåne

Foto: The Vault Hotel