Skip to main content
Design hotel en restaurant
PM & Vänner is een hotel- en restaurantgroep in Växjö. Architect Jonas Lindvall en ontwerper Ingegerd Råman hebben een elegant, innovatief en smaakvol hotel gecreëerd. PM & Vänner serveert lokaal geproduceerd voedsel in het restaurant en is meerdere malen bekroond voor zijn gastronomische gerechten.
Foto credit: Alexander Hall/imagebank.sweden.se

Culinair Småland

De typische smaak uit Småland vind je bijna overal terug in het eten: lokaal, organisch en vers. Prima plek om eens goed te proeven van de Zweedse keuken.

Deze regio in het zuiden van Zweden heeft een gevarieerde culinaire scene met geweldige restaurants. Zelfs Björn van ABBA heeft hier een restaurant geopend! Oh, en mis het geliefde Zweedse toetje 'ostkaka' dat oorspronkelijk uit Småland komt niet.

Eten rechtstreeks uit de natuur

Lokaal en organisch geproduceerd eten is een hoog goed in Zweden en dat is niet anders in de regio Småland. De keuken van Småland wordt geinspireerd door producten die in de regio groeien en verbouwd worden en deze producten komen bijna rechtstreeks vanuit de natuur op je bord, in de vele farm shops of restaurants.

Wil je een beetje van van alles proeven uit de regio, dan is het festival MAT een leuke tip. Ieder jaar in september staat de stad Växjö helemaal in het teken van eten. Het festival trekt jaarlijks zo'n 50.000 foodies vanuit de hele wereld naar Zweden die een paar dagen komen proeven, eten en genieten.

Lekker zoet uit Småland

Småland is een heerlijke regio voor de zoetekauwen. Misschien wel de beroemdste zuurstokken ter wereld komen uit het Zweedse Gränna. De klassieke rood-wit gestreepte zuurstokken worden hier nog met de hand gerold en dat kun je met eigen ogen bekijken in het stadje. En proeven natuurlijk. De snoepjes uit Mariannelund zijn ook erg bekend. De snoepwinkel dateert uit 1929 en ook hier wordt nog steeds alles met de hand gemaakt.

Gastronomie van hoge klasse

Van traditionele Zweedse gerechten, gastrohotels tot gezonde gastronomische tochten in de Zweedse natuur, Småland biedt het allemaal.

Slottsholmen in Småland
Het Slottsholmen boetiekhotel en restaurant in Småland is eigendom van ABBA-ster Björn Ulvaeus.
Foto: David Vall/Västervik Framåt

Slottsholmen, Västervik

Benieuwd naar wat de sterren van ABBA aten toen ze op wereldreis waren? ABBA-ster Björn Ulvaeus groeide op in het stadje Västervik en heeft altijd een grote liefde voor zijn geboortestad gehad. In 2018 opende hij Slottsholmen - een opvallend boetiekhotel en restaurant met prachtig uitzicht op zee in Västervik. Op 13-jarige leeftijd werkte Ulvaeus als loopjongen in het hier destijds gevestigde restaurant. Het eten is geïnspireerd op de gerechten die Björn serveerde toen hij hier werkte en op de traditionele Zweedse gerechten die zijn moeder als kind kookte. Het menu is echter ook geïnspireerd op Björns favoriete maaltijden van zijn wereldwijde reizen met ABBA.

Het restaurant Idö Skärgårdskorg, Småland
Idö Skärgårdskrog biedt een adembenemend uitzicht op de Tjust-archipel in Småland.
Foto: David Wall / Regionförbundet Kalmar Län

Idö Skärgårdskrog - in de Tjust-archipel

Idö Skärgårdskrog ligt verscholen op het eiland Idö in de Tjust-archipel. Het restaurant ligt op een heuvel, en op heldere dagen kijk je uit over kilometers glinsterende zee terwijl je geniet van een heerlijke lunch met zeevruchten. In de zomer biedt Idö Skärgårdskrog een populair lunchmenu dat is geïnspireerd op de smaken van de Zweedse archipel. Of waarom blijf je niet eten en van de vers gevangen vis proeven terwijl je de zon boven de zee ziet ondergaan? Je kan binnen zitten in het restaurant met zeethema of op het terras in de zomerbries. Neem je zwemkleding en comfortabele schoenen mee, want Idö biedt uitstekende zwemmogelijkheden en ongerepte natuur om na de maaltijd te verkennen. In de zomer varen er regelmatig boten tussen het eiland en Västervik. De overtocht duurt slechts een half uur.

Wallby Säteri, Vetlanda
Aan de oevers van het meer Skirö ligt het idyllische landgoed Wallby Säteri, waar een uitstekende Zweedse keuken met internationale invloeden wordt geserveerd.
Foto: Sara Landstedt/Day Fotografi

Wallby Säteri, Vetlanda

Aan de oevers van het Skirö-meer ligt het idyllische landgoed Wallby Säteri. Het restaurant serveert innovatieve Zweedse gerechten met invloeden uit de hele wereld. Dit is de plek om te bezoeken als je de Zweedse eettradities wilt ervaren. Het menu van Wallby Säteri verandert met de seizoenen, omdat al het eten vanaf nul wordt bereid, met ingrediënten van de eigen boerderij of van producenten uit de omgeving. Je kunt de zelfgekweekte nieuwe aardappelen en zoete groenten proeven in de lente met een smorgasbord van haring, snaps en liedjes. Of waarom geen rivierkreeftvangst en een Zweeds rivierkreeftfeest in de vroege herfst of een voortreffelijk kerstbuffet met Zweedse gerechten aan het eind van het jaar? De tafel wordt gedekt naargelang het seizoen, wat betekent dat je kunt genieten van het eten buiten onder de sterren of in een historische eetzaal uit de 19e eeuw.

Syltan Vandalorum, Värnamo
Syltan werd in 2018 uitgeroepen tot Cultuurrestaurant van het jaar en is gevestigd in het museum Vandalorum in Småland.
Foto: Sara Landstedt/Day Fotografi

Syltan Vandalorum, Värnamo

Syltan is de perfecte plek om lekker duurzaam Zweeds eten en Scandinavisch design te ervaren. Hier wordt alles zelf gebakken en gekookt, met uitsluitend lokale en biologische ingrediënten, voor een heerlijke en voedzame ervaring. Ze bieden zowel een betaalbaar lunchmenu op weekdagen als een à la carte menu elke dag, met zowel traditionele Zweedse gerechten als andere gerechten. Probeer als dessert een van de overheerlijke zelfgebakken gebakjes voordat je naar de tentoonstellingen gaat. Ja, Syltan is in feite het museumrestaurant van Vandalorum, een prominent designmuseum dat werken van internationale en Zweedse ontwerpers toont in vier houten schuren buiten Värnamo!

Restaurant PM & Vänner in Småland
Restaurant PM & Vänner in Växjö.
Foto: Tina Stafrén/Visit Sweden

PM & Vänner, Växjö

Het restaurant PM & Vänner in Växjö is een begrip in Zweden. Het werd in 2008 gekozen tot Zwedens beste restaurant. Het restaurant is sinds de opening in 1992 ontwikkeld tot een restaurant met een moderne en avantgardistische keuken op basis van regionale producten en lokale tradities.

‘PM’ zoals het restaurant heet onder de locals behoort tot de absolute elite van de Zweedse restaurants en heeft een aantal onderscheidingen ontvangen. PM heeft ook een bistro waar je klassieke Zweedse en Europese gerechten kunt nuttigen.

Rood huisje op Korrö
Korrö is een lieflijk dorpje in Småland. Het dorp staat vol met traditionele, rode Zweedse huizen, waardoor je meteen het gevoel krijgt van Bullerbyn uit de saga van Astrid Lindgren.
Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se

Korrö Health & Gourmet Tour

Het kleine ambachtelijke dorp Korrö werd in de 16e eeuw voor het eerst schriftelijk vermeld. Vandaag de dag is het een dorp met 22 traditionele rode houten huizen verspreid rond de rivier de Ronneby. Korrö Restaurang & Café is een populaire plek in het dorp, met Zweedse gerechten zoals aardappelpannenkoeken en lingonbessenjam. Het restaurant organiseert echter ook een gewaardeerde Health & Gourmet tour in het Korrö natuurreservaat. De rondleiding duurt 4-5 uur, en je stopt bij verschillende stations in een prachtige omgeving om lokale lekkernijen te proeven, zoals kaas, worst, jam en vruchtensappen. Je leert ook welke eetbare ingrediënten je zelf kunt verzamelen en je komt meer te weten over Zweedse folkloreverhalen.

Restaurant Sjön in Jönköping
Restaurant Sjön biedt een buitengewone gastronomische ervaring.
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Restaurant Sjön

In Jönköping krijg je een goed diner in Restaurant Sjön. Sterrenkok Tommy Myllymäki opende dit restaurant en het was bijna als een museum voor moderne kunst zoals hij de borden opmaakt. Deze beroemde chef werkt er inmiddels niet meer, maar het eten is er niet minder om. Het restaurant heeft een terras en bar aan het strand, deels met ligstoelen en een apart gedeelte voor het dineren. Ook vanaf dit deel geniet je van het uitzicht op het op een na grootste meer van Zweden het Vätternmeer.

Related articles