Skip to main content
Een dame staat met een hond in het bos.
Op stap met de hond
Zweden is een geweldige plek als je geïnteresseerd bent in de natuur. Een groot deel van het landschap wordt gedomineerd door bossen en weilanden.
Foto credit: Guillaume de Basly/imagebank.sweden.se

Huisdieren mee: met de hond naar Zweden

Wil je je hond of poes niet achterlaten tijdens je vakantie, maar samen met je huisdier genieten in Zweden? Dat kan. Je kunt ze gerust meenemen, mits je je aan een aantal regels houdt.

Hieronder vind je een beknopt overzicht van de voorwaarden om je huisdier mee te nemen naar Zweden. Check ook de website van de Zweedse Landbouwkundige Dienst. Let op, voor commercieel verkeer en emigratie gelden andere voorwaarden.

EU-dierenpaspoort

Het huisdier moet geregistreerd staan. Het is alleen mogelijk om te reizen met een dier met het EU-paspoort voor dieren. Deze bestaat uit twee delen. Een gestandaardiseerd gedeelte, met informatie over de identiteit van het dier, de gegeven vaccinaties en eventuele andere behandelingen. Achterin staat een gedeelte dat de uitgever zelf mag invullen. Het EU-dierenpaspoort is verkrijgbaar via je dierenarts.

Microchip

De hond of kat moet een duidelijk leesbare tatoeage of microchip dragen. Bij gebruik van een chip is het van belang dat deze chip voldoet aan de ISO-normen, in verband met het aflezen van deze codes bij de grensovergangen. Daarnaast heeft deze chip als voordeel dat een weggelopen dier sneller kan worden teruggevonden.

Vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid)

Het dier moet voor vertrek ingeënt worden tegen rabiës, bij een erkende dierenarts en met een internationaal erkend vaccin. De inenting kan worden gegeven wanneer het dier ten minste 3 maanden oud is. Daarna moet je nog 21 dagen wachten voordat je huisdier mee kan op reis.

Melden bij Douane

Vergeet het huisdier niet bij de douane aan te melden. Dit moet elke keer als je Zweden binnenreist en kan zowel online als aan de grensovergang. Meer informatie vind je op de website van de Zweedse douane.

Zweedse Landbouwkundige Dienst

Tel: +46 771 223 223

E-mail: [email protected]

Website: Zweedse Landbouwkundige Dienst

1 / 2

Vissen

Zweden heeft bijna 100.000 meren, wat betekent dat het meer binnenwater heeft dan de meeste andere landen. Zweden heeft ook twee kusten met veel mooie archipels. Je kunt de Zweedse wateren op eigen gelegenheid verkennen, want Allemansrätten laat iedereen vrij rondlopen in de Zweedse natuur.

Foto: Lindsten & Nilsson/imagebank.sweden.se

/ 2
Vissen

Vissen

Foto: Lindsten & Nilsson/imagebank.sweden.se

Zweedse natuur

Zweedse natuur

Foto: Lindsten & Nilsson/imagebank.sweden.se