Skip to main content
A walk with the dog
Sweden is a great place if you are interested in nature. Much of the landscape is dominated by forests and meadows.
Foto credit: Guillaume de Basly/imagebank.sweden.se

Huisdieren mee

Wil je je hond of poes niet achterlaten tijdens je vakantie, maar samen met je huisdier genieten in Zweden? Dat kan. Je kunt ze gerust meenemen, mits je je aan een aantal regels houdt.

Hieronder vind je een beknopt overzicht van de voorwaarden om je huisdier mee te nemen naar Zweden. Check ook de website van de Zweedse Landbouwkundige Dienst

EU-dierenpaspoort

Het huisdier moet geregistreerd staan, het is alleen mogelijk om te reizen met een dier met het EU-paspoort voor dieren. Deze bestaat uit twee delen. Een gestandaardiseerd gedeelte, met informatie over de identiteit van het dier, de gegeven vaccinaties en eventuele andere behandelingen. Achterin staat een gedeelte dat de uitgever zelf mag invullen. De Nederlandse versie van het EU-dierenpaspoort is verkrijgbaar via je dierenarts.

Microchip

De hond of kat moet een duidelijk leesbare tatoeage of microchip dragen. Bij gebruik van een chip is het van belang dat deze chip voldoet aan de ISO-normen, in verband met het aflezen van deze codes bij de grensovergangen. Daarnaast heeft deze chip als voordeel dat een weggelopen dier sneller kan worden teruggevonden.

Vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid)

Het dier moet voor vertrek ingeënt worden tegen rabiës, bij een erkende dierenarts en met een internationaal erkend vaccin. De inenting kan worden gegeven wanneer het dier ten minste 3 maanden oud is. Vervolgens moet je nog 21 dagen wachten voordat je huisdier mee kan op reis. Om vervolgens te bewijzen dat het dier geen rabiës heeft, moet de huisarts wat bloed van het dier afnemen en dit laten onderzoeken bij een internationaal erkend laboratorium. De uitslag laat soms lang op zich wachten, begin dus vooral tijdig aan de procedure.

Melden bij Douane

Is het de eerste keer dat het huisdier mee naar Zweden gaat? Dan moeten alle documenten door de douane worden gestempeld. Neem je het huisdier binnen de geldigheidsduur van de importvergunning mee, dan is het invullen van een “vereenvoudigd formulier voor import van huisdieren voor niet-handelsdoeleinden”, daarnaast moet je de originele documenten meenemen.

Zweedse Landbouwkundige Dienst

Tel: +46 771 223 223

E-mail: jordbruksverket@sjv.se

Website: Zweedse Landbouwkundige Dienst