Skip to main content
Malmö Konsthall
Malmö Konsthall
Malmö Konsthall beschikt over hedendaagse kunst met een internationale focus.
Foto credit: Malmö turism

Ontdek de wereld van moderne kunst in Zuid-Zweden

De stad Malmö en de provincie Halland zijn bezaaid met unieke musea en -exposities die zich richten op verschillende genres van moderne kunst.

Een beetje cultuur snuiven, is nooit ver buiten bereik, als je in Zweden bent. We zetten een aantal moderne museumhoogtepunten op een rij in het zuiden van Zweden. Hier vind je veel aspecten van hedendaagse kunst - van schilderkunst en beeldhouwkunst tot fotografie - en zelfs een portie eigenzinnig eten.

The Halland Museum of Art
The Halland Museum of Art
De expositie 'Gränsland' (Grensland) in het Hallands Konstmuseum in Halmstad.
Foto: Hallands konstmuseum

Hallands Konstmuseum

Hallands Konstmuseum ligt naast het Norre Katts Park in het centrum van Halmstad in een karakteristiek gebouw uit de jaren 30, ontworpen door architect Ragnar Hjorth. Hier vind je moderne kunst in een gevarieerde line-up van talent uit Halland en daarbuiten. Olle Bærtling, Thea Ekström, Roj Friberg en Lotta Antonsson behoren tot de vele namen waar werk van tentoongesteld wordt in de permanente tentoonstellingen van het museum. Het museum omvat zo goed als alles, van schilderkunst en beeldhouwkunst tot fotografie en designobjecten.

Teckningsmuseet
Teckningsmuseet
Teckningsmuseet in Laholm is het enige museum van tekeningen in de noordelijke landen.
Foto: Teckningsmuseet i Laholm

Teckningsmuseet

Het stadje Laholm in Halland is de thuisbasis van het Teckningsmuseet – het enige tekenmuseum in de Scandinavische regio. Deze belangrijke culturele plek viert de wereld van illustratie en organiseert naast de permanente collectie van het museum tijdelijke tentoonstellingen van Scandinavische en internationale tekenaars en illustrators. Het museum is gevestigd in een vernieuwde historische brandweerkazerne en bevindt zich op het Hästtorget-plein in het centrum van de stad.

Rian Design Museum, Halland
Rian Design Museum, Halland
Innovatief Zweeds en internationaal design vind je in het Rian Design Museum.
Foto: Marie Hidvi

Rian Design Museum

Rian Design Museum is gehuisvest in een historische graanschuur uit 1865 in Falkenberg en toont een breed spectrum aan design uit Zweden en daarbuiten. Je vindt hier zowel ambachtelijke artikelen als industrieel design, zowel historisch als hedendaags. Kunstenares Emelie Röndahl is een van de talenten wiens werk wordt vertoond als onderdeel van het solo-showprogramma van het museum. Innovatief van geest, biedt het museum een bibliotheekachtige service – Smyckoteket – waarbij je een kunstobject kunt lenen in plaats van een boek. Het museum is centraal gelegen en beschikt ook over een café met uitzicht over de rivier de Ätran.

Moderna Museet
Moderna Museet
Moderna Museet is het museum van moderne en hedendaagse kunst met een collectie van internationale allure.
Foto: Malmö turism

Moderna Museet

Malmö’s Moderna Museet, geopend in 2009, is een dependance van de internationaal bekende instelling met dezelfde naam in Stockholm. Hier loopt je rond tussen het hoogste kaliber van kunst van enkele van de belangrijkste Zweedse kunstenaars, evenals een sterke lichting van internationale iconen, zoals Andy Warhol. De collectie, die het begin van de 20e eeuw tot heden beslaat, omvat werken van onder meer Karin Mamma Andersson en Josef Albers, terwijl Hilma af Klint een van de opmerkelijke namen is in het tijdelijke tentoonstellingsprogramma. Het museum ligt op 10 minuten lopen van het centraal station.

Malmö Konsthall
Malmö Konsthall
Malmö Konsthall is een van de grootste tentoonstellingsruimtes voor moderne kunst in Zweden.
Foto: Malmö turism

Malmö Konsthall

Malmö Konsthall is sinds de opening in 1975 een van de grootste moderne kunstruimtes van Zweden. Architect Klas Anshelm is de creatieve kracht achter het kenmerkende doosachtige gebouw, waarin tentoonstellingen van wereldklasse te zien zijn van Zweedse en internationale kunstenaars. Hoogtepunten door de jaren heen zijn onder meer Munch, Van Gogh, Kandinsky, Klee, Miró, Keith Haring, Louise Bourgeois en, meer recentelijk, Olafur Eliasson en David Shrigley. Dit moderne museum, centraal gelegen naast het winkelcentrum Triangeln, organiseert ook evenementen op het gebied van theater, poëzie, muziek en meer.

Disgusting Food Museum
Disgusting Food Museum
“Altar of stinky cheese” in het Disgusting Food Museum in Malmö.
Foto: Anja Barte Telin

Disgusting Food Museum

Malmö’s Disgusting Food Museum is op zich geen moderne kunstinstelling, maar het voelt beslist eigentijds aan. Zoals de naam al doet vermoeden, is 'walgelijk' voedsel van over de hele wereld hier hetgeen waar het allemaal om draait. Onder de 80 'misselijkmakende' etenswaren die je hier kunt proeven, vind je een met maden besmette kaas uit Sardinië genaamd 'Casu marzu' en 'Cuy' - Peruviaans geroosterde cavia - evenals Zweedse 'surströmming' (gefermenteerde haring). Het museum is centraal gelegen in de wijk Carolikvarteren.

Gallery Signal
Gallery Signal
Een kunstexpositie in Galleri Signal, een centrum voor moderne kunst in Malmö.
Foto: Signal

Signal

Signal, opgericht in 1988, is een centrum voor moderne kunst, gerund door een collectief van kunstenaars en curatoren, waaronder Christian Andersson, Maria Bustnes, Alexander Gutke, Sara Jordenö, Magnus Thierfelder, Evalena Tholin en Elena Tzotzi. In deze centraal gelegen ruimte, nabij Triangeln, wordt hedendaagse kunst in vele gedaanten - van schilderkunst tot beeldhouwkunst - gecreëerd en tentoongesteld. Het innovatieve werk is ontworpen om te entertainen, te onderwijzen en te inspireren.

Binnen een kunstgalerie met kunst en fotografie. Aan de rechterkant is een scherm, twee poefs en een koptelefoon.
Galleri Format
Galleri Format in Malmö is een kunstgalerie voor moderne fotografie.
Foto: Galleri Format

Galleri Format

Voor liefhebbers van hedendaagse fotografie opende Galleri Format in 1983 haar deuren in Malmö. Hier vind je tentoonstellingen die zich richten op alles, van fotografie en film in documentairestijl tot meer door kunst geleide vormen, maar ook lezingen en workshops. De galerie beschikt ook over een donkere kamer en een fotobibliotheek.