Skip to main content
Drone uitzicht op de top van de wolkenkrabber Turning Torso boven de wolken.
Turning Torso
Turning Torso in Malmö is een neo-futuristische wolkenkrabber en tevens het op een na hoogste gebouw in Scandinavië.
Foto credit: Highshot

Ontdek de beste Zweedse architectuur

Zweedse architectuur is veelzijdig, verrassend en geeft je een kijkje in het lokale leven op diverse plekken in het hele land: van Malmö en Göteborg in het zuiden tot Jämtland en Sundsvall verder in het noorden.

Veel van de meest opmerkelijke gebouwen van Zweden - bestaande uit moderne architectuur en historische monumenten - kunnen aan de buitenkant worden bekeken, waardoor je de vrijheid hebt om ze op je gemak te bezoeken. Hier zijn enkele hoogtepunten van de Zweedse architectuur, van zuid naar noord.

Malmö

Turning Torso

Met een hoogte van 190 meter is Malmö's opvallende Turning Torso het tweede hoogste gebouw van Scandinavië. Deze wolkenkrabber is ontworpen in neo-futuristische stijl door de Spaanse architect Santiago Calatrava en telt maar liefst 54 verdiepingen en 2300 ramen. Het gebouw wordt uitsluitend aangedreven door lokaal geproduceerde duurzame energie en herbergt zowel appartementen als kantoren. Dankzij de centrale ligging in Västra Hamnen (Westelijk Havengebied) is dit opvallende stukje architectuur nu een bekend herkenningspunt voor de stad Malmö.

Malmö Stadsbibliotek (Malmö Stadsbibliotheek)

De historische Malmö Stadsbibliotek (Malmö Stadsbibliotheek), gelegen naast Malmö slott (Malmö Kasteel) en zijn elegante tuinen, kreeg in 1997 een modernistische make-over dankzij de Deense architect Henning Larsen. De structuur met glazen wanden - toepasselijk "Calendar of Light" genoemd - biedt een prachtig uitzicht over het omliggende park.

World Maritime University

The World Maritime University verhuisde in 2015 naar een nieuw onderkomen. Het gebouw, een ontwerp van architectenbureaus Terroir en Kim Utzon Arkitekter, wordt gekenmerkt door een scherfachtige gevel, gemaakt van aluminium en glas. Dit must-see voorbeeld van Zweedse architectuur ligt op een paar minuten lopen van het centraal station van Malmö.

Gamla Väster

Het historische stadsdeel ‘Gamla Väster’ is overspoeld met fascinerende gebouwen. Wandel van het 16e-eeuwse paleis, Kockska Huset naar het even elegante Faxerska Huset, gebouwd in de jaren 1760 en door naar het kenmerkende Jugendhuset uit 1895 - Malmö's eerste op art nouveau geïnspireerde gebouw. Een goed startpunt is het centraal gelegen Stortorget-plein.

Triangeln

Dit unieke metro- en treinstation wordt vaak vergeleken met een ruimteschip of lichtgevende walvis. Wat je er ook in ziet, station Triangeln is een staaltje moderne architectuur dat vorm en functie combineert. Het gebouw is ontworpen door Sweco Architects en KHR Arkitekter. Dit drukke forensenknooppunt heeft twee grotvormige ingangen op straatniveau die volledig zijn geïntegreerd met een beglazingssysteem dat ervoor zorgt dat licht de platforms 25 meter onder de grond kan bereiken.

1 / 7

Turning Torso

De Turning Torso in Västra Hamnen, vastgelegd vanuit Ribersborg strand in Malmö.

Foto: Fredrik Johansson

/ 7
Turning Torso

Turning Torso

Foto: Fredrik Johansson

Turning Torso en Västra hamnen, Malmö

Turning Torso en Västra hamnen, Malmö

Foto: Pontus Ohlsson

Malmö Stadsbibliotheek

Malmö Stadsbibliotheek

Foto: Malmö turism

World Maritime University

World Maritime University

Foto: Mark Syke

World Maritime University

World Maritime University

Foto: Mark Syke

Triangeln Treinstation

Triangeln Treinstation

Foto: Linda Söndergaard

Een ondergronds station met een moderne architectuur, een grotvormige entree met een beglazingssysteem waardoor het licht de perrons binnenstroomt. Sommige mensen gaan op en neer in vier roltrappen die vanaf de ingang naar beneden leiden.

Triangeln in Malmö

Foto: Folio Images

Göteborg

Kuggen

Kuggen, ontworpen door architectenbureau Gert Wingårdh, kan het beste omschreven worden als een stukje moderne architectuur met een renaissancistische twist. Dit karakteristieke, cylindrische gebouw heeft een hele reeks hightech kenmerken, waaronder een mozaïek van geglazuurde terracotta panelen die van kleur veranderen afhankelijk van het licht. Kuggen is onderdeel van de Chalmers University of Technology ligt aan het plein Lindholmsplatsens in de stad Göteborg.

Allmänna bastun and Jubileumsparken (de sauna in Frihamnen en Jubileum park)

Het gebied Frihamnen op het eiland Hisingen - aan de overkant van de rivier van het stadscentrum - herbergt een van de meest in het oog springende sauna's die je maar kunt bedenken. Het is bedacht door het Duitse ontwerperscollectief “raumlaborberlin”. Het hoekige gebouw is voornamelijk gemaakt van gerecycled materiaal - alleen al voor de kleedruimtes zijn zo'n 12.000 gerecyclede flessen gebruikt. Zowel de sauna als de omgeving met het Jubileumsparken (Jubileum Park) zijn gemaakt ter ere van het 400-jarig bestaan van Göteborg in 2021.

Rådhuset (Göteborg Stadhuis)

In 1937 werd een functionalistische uitbreiding toegevoegd aan het historische stadhuis van Göteborg, met dank aan architect Gunnar Asplund. Sommigen beschouwden de modernisering van het gebouw - dat dateert uit 1672 - destijds als heiligschennis, terwijl anderen het als een genialiteit beschouwden. Je vindt dit wereldberoemde gebouw op het Gustaf Adolfplein.

Palmhuset (het Palmhuis)

Het lijkt bijna buitenaards te midden van het groen in The Garden Society of Gothenburg. Het glanzende Palmhuset, gebouwd in 1878, is volledig opgetrokken uit glas en gietijzer. Geïnspireerd door het beroemde Crystal Palace in Londen, herbergt de geliefde versie van Göteborg planten - waaronder verschillende soorten palmbomen - van over de hele wereld.

1 / 6

Kuggen in Göteborg

Kuggen is het centrum voor innovatie en ondernemers van de Chalmers University of Technology.

Foto: Superstudio D&D AB/Göteborg & Co

/ 6
Een kleurrijk, veelal rood, rond gebouw met driehoekige ramen. Er lopen wat mensen naast het gebouw.

Kuggen in Göteborg

Foto: Superstudio D&D AB/Göteborg & Co

Een metalen sauna gemaakt van gerecycled materiaal staat aan zee in een haven.

De publieke sauna Frihamnen, Göteborg

Foto: Anna Hållams

De openbare sauna, met een gevel van blauw metaal, is bovenop een pyloon in het water geplaatst. Kranen en gebouwen over het water in de verte.

Publieke sauna, Göteborg

Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Binnen in het stadhuis, een kamer met houten wanden en stenen vloer. Twee sets houten tafels en stoelen op een blauw tapijt met een patroon. Je ziet balkons en trappen van de verdiepingen erboven.

Rådhuset (Stadhuis Göteborg)

Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Luchtfoto uitzicht over een grote kas in een tuin in Göteborg. Rondom de kas staan bomen en voorbij de tuin zie je de stad.

Palmhuset in Göteborg

Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Vijf personen die foto's maken van een bloemperk buiten een grote kas, het Palmhuis.

Palmhuset in Göteborg

Foto: Peter Kvarnström

Uppsala

Juvelen (de Juweel)

Als je met de trein aankomt in Uppsala, is het lastig om dit gebouw over het hoofd te zien. Juvelen is ontworpen door de architecten van Utopia en voltooid in 2019. Dit zes verdiepingen tellende monument is een van de meest duurzame kantoorgebouwen van Scandinavië, met groene energieoplossingen en een reeks andere innovaties binnen de glinsterende edelsteenachtige muren.

Uppsala Konsert & Kongress (Uppsala Concert en Congres)

Ontworpen door Henning Larsen studio werd het Uppsala Konsert & Kongress in 2017 in gebruik genomen. Het is een cultureel centrum waar allerlei evenementen plaatsvinden. Het centrum is gehuisvest in een opvallend gebouw met een kristalachtige gevel die bestaat uit reflecterende metalen platen en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer dankzij de centrale ligging aan het plein Vaksala torg.

Humanistiska Teatern

Het publieke forum Humanistiska Teatern is een subtiel glanzend hoefijzervormig gebouw. Het ontwerp komt van White Arkitekter studio en kenmerkt zich door de ongeveer 300 geperforeerde aluminium platen. In de ruimte in amfitheaterstijl kan iedereen in het auditorium elkaar uitzonderlijk goed zien en horen, en op een interactief scherm van 32 vierkante meter kunnen deelnemers in andere delen van de wereld digitaal meedoen. Het gebouw, dat zijn deuren opende in 2018, maakt deel uit van de Universiteit van Uppsala en is gelegen bij Engelska parken (het Engelse park) in het centrum van de stad.

1 / 4

Juvelen in Uppsala

De buitenkant Juvelen (de juweel), een glanzend icoon in Uppsala.

Foto: Johan Alp

/ 4
Een persoon in een schilderij van de muur van een gebouw met een glinsterende edelsteenachtige kleur. De gevel en de ramen hebben de vorm van driehoeken.

Juvelen in Uppsala

Foto: Johan Alp

Een driehoekig kantoorgebouw met glinsterende edelstenen muren.

Juvelen (de juweel)

Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Een close beeld op een onderscheidend gebouw, met een kristalachtige gevel bestaande uit reflecterende metalen platen. Bij de raammuur op de benedenverdieping staat een bord met de tekst Uppsala Konsert & Kongress.

Uppsala Concert & Congres

Foto: Tor Johnsson

Een subtiel glanzend hoefijzervormig gebouw. In de goud glinsterende gevel zie je een vaag patroon.

Humanistiska Teatern

Foto: Stewen Quigley

Jämtland

Wilhelm Peterson-Berger’s Sommarhagen

Het huis van de overleden Zweedse componist Wilhelm Peterson-Berger werd gebouwd in 1914 in een romantische stijl. In de zomer doet het huis dienst als museum, maar ook als het gesloten is, is het huis een bezoek waard. Je kunt de kenmerkende architectuur en het spectaculaire uitzicht op de bergen bewonderen waar componist zo dol op was. Maak van de gelegenheid gebruik om de Frösö Kyrka (Frösö-kerk) te bezoeken, een wandeling van 10 minuten de heuvel op vanuit Sommarhagen, waar Peterson-Berger te ruste is gelegd. Sommarhagen ligt op 15 minuten met de bus van de stad Östersund.

Jamtli Historieland

Jamtli Historieland, het openluchtmuseum van het Jamtli-museum in Östersund, ligt een paar blokken van het stadscentrum. In de zomer kun je door het uitgestrekte park dwalen om authentieke replica's van historische gebouwen te verkennen. Je vindt het hier allemaal nagebouwd, compleet met boerderijdieren, authentiek geklede acteurs en echte gebouwen. Dit is een stukje Zweedse architectuur met diversiteit van 18e-eeuwse boerderijen tot villa's uit de jaren 70.

Östersunds Rådhus (Östersund Stadhuis)

Het stadhuis van Östersund staat trots in het stadscentrum van Östersund en is een imposant monument dat in 1912 werd ontworpen door architect Frans Bertil Wallberg. Het gebouw, nationaal romantisch van stijl, torent met z'n 51 meter hoogte boven de omgeving uit en heeft een decoratieve uivormige koepel. Je vindt dit monumentale gebouw op slechts een korte wandeling van het treinstation van Östersund.

The backside of Town Hall in Östersund. A large brick building with a large tower in the middle. A green lawn, bushes and some trees in front of the building. Branches from a tree at the top of the picture.

Östersund Stadhuis

The backside of Östersunds Rådhus (Östersund Town Hall)

Foto: Göran Strand

Sundsvall

Stone City rooftops

De spectaculaire stenen stad (Stenstan) van Sundsvall kan het beste verkend worden door deel te nemen aan een historische tour op het dak. Deze rondleiding biedt adembenemende uitzichten over de stad en je hoort interessante verhalen over de grootste wijk van de stad. Deze werd volledig in steen gebouwd aan het einde van de 19e eeuw tijdens de industriële expansie van Sundsvall. Vanaf een 25 meter hoog uitkijkpunt krijg je ook de kans om enkele van de elegante torenspitsen en torens van dichtbij te bekijken.

1 / 2

Rondleiding over de daken van Sundsvall

Een unieke manier om de Sundsvall's Stenstan te bekijken.

Foto: Aktivera

/ 2
Rondleiding over de daken van Sundsvall

Rondleiding over de daken van Sundsvall

Foto: Aktivera

Sundsvall

Sundsvall

Foto: Olle Melkerhed