Skip to main content
Close-up van porseleinen koffiekopjes met verschillende patronen op een tafel en een takje van een groene plant.
Porselein uit de porseleinfabriek van Gustavsberg
Verschillende collecties van porseleinproducten geproduceerd bij Gustavsbergs Porslinsfabrik.
Foto credit: Stina Juhlin / Gustavsbergs Porslinsfabrik

Zweeds design: glas en keramiek

Wil je zelf een stukje Zweeds design in huis halen? Ga dan voor het Zweedse glaswerk of keramiek. Zweden heeft een breed aanbod aan glaswerk en keramiek van bekende ontwerpers. Sommige ontwerpen behoren inmiddels tot het culturele erfgoed van het land, ondanks dat ze nog altijd een moderne en tijdloze uitstraling hebben.

Zweeds design heeft een onderscheidende esthetiek en omvat een breed spectrum: van meubels en huishoudartikelen tot mode. Het glasdesign is een belangrijk onderdeel van het repertoire, evenals keramiek. De Zweedse designscene is al sinds het begin van de 19e eeuw een functionalistische beweging met gebruiksvriendelijke en zeer weloverwogen ontwerpen die zich perfect lenen voor ieder huishouden. De uitgave in 1919 van het invloedrijke boek "Vackrare Vardagsvara" ("Meer mooie alledaagse zaken") van de Zweedse kunsthistoricus Gregor Paulsson, zette de toon voor functionele en hoogwaardige alledaagse voorwerpen die voor iedereen beschikbaar zijn. "Less is more" is hier de mantra, maar de look is beslist designgericht met veel aandacht voor detail.

De Zweedse glaswerk- en keramiekindustrie bestond echter al lang vóór de hoogtijdagen van het functionalisme. De eerste porseleinfabriek, Rörstrand, werd geopend in 1726. Glasontwerp uit Zweden kreeg in 1742 voet aan de grond met de opening van de in Småland gevestigde Kosta-glasfabriek, nu bekend als Kosta Boda, dat deel uitmaakt van Glasriket – Koninkrijk van het Glas. Hier vind je verschillende belangrijke Zweedse glasblazerijen, die werkelijk alles van glas blazen: van drinkbekers tot uitgebreide kunstglascreaties.

1 / 3

Inwhite van Rörstrand

Een set wit porselein van Rörstrand genaamd "Inwhite" ontworpen door Monica Förster.

Foto: Rörstrand

/ 3
Inwhite van Rörstrand

Inwhite van Rörstrand

Foto: Rörstrand

Twee zwarte vazen gepresenteerd op een grijze doos.

'Ebon' door Rune Claesson Koivisto Rune, Orrefors

Foto: Ragnas Omarsson/Destination Småland

Vier transparante vazen met witte strepen op een grijze doos. In één vaas zit een kleine boomtak.

'Cut in number' vazen door Ingegerd Råman, Orrefors

Foto: Ragnas Omarsson/Destination Småland

Ontwerp en ontwerpers van keramiek en glas uit Zweden

Veel Zweedse designartikelen in glas en keramiek zijn geïnspireerd op de natuur en bevatten natuurlijke elementen. De huidige trends richten zich op het mixen van vintage en nieuw. Servies in de stijl van de jaren 60 van ontwerpers zoals Stig Lindberg vormt een prachtige aanvulling op de strakke, eigentijdse ontwerpen. Sommige ontwerpen van Lindberg - zoals de ‘Berså’-serie met bladmotief - worden nog steeds geproduceerd, onder meer door porseleinleverancier Gustavsberg.

Ingegerd Råman wordt geprezen als de hedendaagse kracht binnen glas en keramiek. Enkele van de beroemdste werken uit haar lange carrière, die begon in 1968, zijn onder meer de minimalistische ‘Skyline’ set van vazen (2000) en ‘Tanteralla’ sherry decanter (1999). Ondanks hun strakke lijnen ademen de creaties van Råman warmte en zelfs een vleugje humor uit. Pak het bord van de kinderen dat voor Svenskt Tenn in 2003 gemaakt is bijvoorbeeld. Geïnspireerd op de door de oprichter Estrid Ericson zo geliefde ‘Elephant’ print, versierde Råman het bord met een parade van wezens, waarvan er een in de verkeerde richting loopt. In de prachtiger winkel van Svenskt Tenn in Stockholm vind je vele andere begeerlijke glas- en keramische producten, waaronder de fijne porseleinen mok van keramist Signe Persson-Melin ‘Streck’ (lijn).

In Göteborg fabriceert Anna Elzer Oscarson praktische, maar ultrastijlvolle porseleinen items onder haar eigen merk AEO. Neem ook vooral een kijkje bij Monica Förster– een andere opmerkelijke Zweedse ontwerper. Haar ‘Inwhite’ range – ontworpen voor Rörstrand in 2014 - wordt beschreven als "een nieuwe generatie wit porselein" met zijn laaghangende, eigentijdse silhouet. Rörstrand werkt samen met verschillende aanstormende talenten, maar ook met het bekende modemerk Filippa K.

Als je op zoek bent naar een Rörstrand-klassieker, dan is de ‘Swedish Grace’ serie van Louise Adelborg een must-have. Deze meesterlijke serie, gelanceerd op de Stockholm-tentoonstelling in 1930, is een eenvoudige en decoratieve servieslijn die in veel Zweedse huizen te vinden is. Net als de essentie van Zweeds design, doorstaat het de tand des tijds.

1 / 6

Ontwerpster Ingegerd Råman

De Zweedse glasontwerpster Ingegerd Råman in haar studio.

Foto: David Carlsson

/ 6
Ontwerpster Ingegerd Råman

Ontwerpster Ingegerd Råman

Foto: David Carlsson

Design winkel

Design winkel

Foto: Rosanna Andersson / Visit Stockholm

Vazen door Anna Elzer Oscarson

Vazen door Anna Elzer Oscarson

Foto: Daniella Witte

Ontwerper Anna Elzer Oscarson

Ontwerper Anna Elzer Oscarson

Foto: Faramarz Gosheh @farmarzgphoto

Dancing Dune vaas door Anna Elzer Oscarson

Dancing Dune vaas door Anna Elzer Oscarson

Foto: Faramarz Gosheh @farmarzgphoto

'Swedish Grace Gala' van Rörstrand

'Swedish Grace Gala' van Rörstrand

Foto: Rörstrand