Skip to main content
Een bord met vegan gehaktballetjes, saus, ingelegde komkommer, rode bosbessenjam en aardappelpuree.
Vegan gehaktballetjes
Zweedse gehaktballetjes, ‘köttbullar’, moeten bovenal met liefde worden bereid. Dit is de reden waarom zelfgemaakte gehaktballen een wijdverbreid concept zijn in Zweden, en er veel verschillende favoriete recepten zijn – met en zonder vlees.
Foto credit: Gustav Johansson/Sharing Sweden

Veganistische gehaktballetjes met aardappelpuree en roomsaus – recept

Zweedse gehaktballetjes, of 'köttbullar', hebben een gekoesterde status in Zweden. Of je nu gaat lunchen in de bekende meubelwinkel of dineert in een trendy restaurant, of je nu neigt naar de klassieke rundvleesversie of de veganistische optie, het Zweedse nationale gerecht, met zijn gehaktballetjes, romige aardappelpuree, onweerstaanbare jus en scherpe rode bosbessen is altijd een heerlijke keuze.

voor 4 personen

Ingrediënten:

De gehaktballetjes

  • 400 g vega gehakt (waar balletjes van gemaakt kunnen worden)
  • 1 eetl koolzaadolie
  • 1 gele ui
  • 1,5 el geconcentreerde groentebouillon
  • 1 eetlepel Dijon-mosterd
  • 1 eetl Chinese champignon-soja
  • ½ eetlepel gemalen peper
  • Plantaardige boter om in te bakken
  • Zout en zwarte peper

Aardappelpuree

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 2 dl haverroom
  • 2-3 eetlepels plantaardige boter
  • Een snufje gemalen nootmuskaat
  • Zout en witte peper naar smaak

Roomsaus

  • 4 dl haverroom
  • 1,5 eetl groentebouillon
  • ½ dl opgelegde bosbessen
  • 1 el donkere Chinese champignon-sojasaus
  • 1 eetl gedroogde tijm
  • 5 gedroogde jeneverbessen
  • Zout en zwarte peper

Opgelegde lingonberries

  • 3 dl verse bosbessen
  • 1–1,5 dl suiker

Komkommer

  • 1 grote verse komkommer
  • zout
  • 2 eetlepels azijn (12%)
  • 1 dl water
  • 3 eetlepels suiker
  • Een snufje witte peper
  • Een klein handje gehakte peterselie

Bereiding:

  1. Schil eerst de aardappelen voor de puree. Snijd ze in kleine stukjes en kook ze tot ze zacht zijn.
  2. Meng de rode bosbessen met de suiker en zet opzij.
  3. Meng azijn, water, suiker en witte peper voor de komkommergarnituur. Snijd de komkommer in dunne plakjes en zout ze royaal in een kom. Zet de kom vervolgens opzij.
  4. Nu de vegan gehaktballetjes: Snijd een ui fijn, meng deze met het vegan gehakt en breng op smaak met peper, mosterd, sojasaus, groentebouillon, vegan room en zwarte peper. Meng de ingrediënten goed door elkaar en vorm er vervolgens de gehaktballetjes van.
  5. Verwarm een pan en doe er voldoende plantaardige boter in. Bak de gehaktballetjes tot ze stevig en mooi bruin zijn.
  6. Terug naar de aardappelpuree: pureer de aardappelen en breng op smaak met zout, nootmuskaat en witte peper. Voeg plantaardige boter toe en roer tot je een goede consistentie krijgt.
  7. Druk vervolgens het zoute water uit de komkommers en voeg dit toe aan het azijnmengsel.
  8. Tot slot de saus: voeg de jeneverbessen, tijm, vegan room, bouillon, sojasaus en een deel van de gesuikerde rode bosbessen toe aan de pan met Köttbullar en laat een minuutje koken.
  9. Serveer alles samen in een diep bord en geniet van de heerlijke vegan ‘köttbullar’.

Recept van Gustav Johansson. Meer van zijn veganistische recepten vind je op javligtgott.se.