Skip to main content
Een meisje met een opblaasbare zwemring springt vanaf een houten pier in het meer.
Avondzwemmen
In Zweden is de zomer kort maar zoet en het water is maar een paar maanden warm, dus maak er maar beter optimaal gebruik van.
Foto credit: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

West-Zweden voor families

Een echte familievakantie in West-Zweden: goed plan! Wat gaan jullie doen? De kinderen willen krabbetjes vangen in de archipel of zandkastelen bouwen op de stranden. Van zandkasteel naar écht kasteel, zoals het prachtige Läckö Slot. Avonturen beleven? Ook dat kan! Van attractiepark, dierentuin tot eilandhoppen en het bos in. Dit is West-Zweden voor het hele gezin.

Attractieparken & dierentuinen

Waterratten kunnen zich optimaal uitleven in het Skara Sommarland Amusement Park, net buiten het stadje Skara. Dit is het grootste waterpark van Scandinavië met heel veel water attracties. Je vindt hier glijbanen in alle soorten en maten die luisteren naar spannende namen als Big Drop (Europa's grootste vrije val), Cobra, Racer, Splashing Hill, Pirate Island en Vortex. Need we say more? Dit betekent waterpret 2.0. Buiten het waterpark kent dit attractiepark ook een deel waar je je zwembroek niet voor nodig hebt: go-carts, achtbanen en een cowboy dorp. Je kunt je bezoek combineren met een verblijf in de naastgelegen accommodaties.

In Göteborg vind je het wereldberoemde park Liseberg: het grootste attractiepark van Scandinavië. Je kunt hier met gemak een dag of drie doorbrengen met alle shows, events en attracties die dit park te bieden heeft. Liseberg ligt dicht tegen het centrum van de stad aan en is geschikt voor alle leeftijden. Hier vind je achtbanen, attracties, voorstellingen, restaurants en cafés voor iedereen. Vlak naast Liseberg vind je Universeum, het grootste science centrum van het noorden. Het Universeum telt maar liefst zeven verdiepingen met onder meer een inpandig tropisch regenwoud, gigantische aquaria vol tropische vissen en heel veel wetenswaardigheden en exposities over de wereld om ons heen.

Meer attractieparken in deze regio vind je onder meer in Strömstad: Daftöland. Bij Skövde vind je Arena Skövdes Upplevelsebad, dat in 2016 uitgeroepen werd tot beste waterpark van Zweden.

Nordens Ark is het bekendste dierenpark uit de regio. Hier kun je een aardig eindje in de buurt komen van veel Scandinavische en meer exotische diersoorten. Wandel de 3 kilometer lange route langs 80 diersoorten, waaronder het zeer zeldzame sneeuwluipaard, Siberische tijgers en wolven.  

Energie van de natuur

Heb jij kinderen met een gezonde dosis energie? Geen probleem, in de natuur van West-Zweden kunnen ze los! De natuur is hier heel toegankelijk en er zijn heel veel outdoor activiteiten. Dat kun je natuurlijk op je eigen houtje ontdekken, maar ook onder begeleiding van een gids. Stap bijvoorbeeld in Dalsland in een kano of kajak en peddel de longen uit je lijf op de vele meren of het Dalsland kanaal. Het kanaal strekt zich met een lengte van 250 kilometer uit door Dalsland.

In Bohuslän kun je ook prachtig kanoën, maar je kunt hier ook goed de fiets pakken. Ontdek per fiets de autovrije eilandengroep in Kosterhavet National Park, het eerste marine nationale park van Zweden. Neem je kinderen mee op avontuur hier en ontdek onbewoonde eilandjes in de archipel. Behalve fietsen en kanoën kun in dit deel van West-Zweden ook prachtig vissen, zwemmen, zeehonden spotten of mee op seafood safari.

Historische hoogtepunten

Als je begint over geschiedenisles, rennen de meeste kinderen gillend weg. Maar hiermee overtuig je ze wel. De UNESCO Werelderfgoed sites Vitlycke en Tanum laten het Zweden van heel wat jaren terug zien met indrukwekkende rotsschilderingen over de dromen, gedachten en belevenissen van toen. Je kunt hier een rondleiding volgen te voet of op de fiets, maar je kunt het ook avontuurlijker aanpakken: volg de rondleiding met je zaklantaarn als het donker is 's avonds.

Een stap terug in de 19e eeuw doe je bij een bezoek aan het indrukwekkende slot Karlsborg. Het kasteel heeft een 5 kilometer lange verdedigingsmuur en je kunt er op avontuur en op goudjacht (het verhaal gaat dat in dit kasteel de grootste goudvoorraad uit de geschiedenis lag, maar de vraag is: waar?) in de donkere gangenstelsels van het fort.

Summer at Läckö Castle, West Sweden
Läckö Slott in West-Zweden Photo: Roger Borgelid/Vastsverige.com

Het bekendste kasteel uit de regio is onmiskenbaar Läckö Slott, ten noorden van Karlsborg. Dit wit bemuurde kasteel rijst op uit het water van het Vänern meer. Voor kinderen worden hier veel speciale activiteiten georganiseerd, waaronder de Griezel rondleiding (7+) en de huishoudster tour, waarbij je met een huishoudster op pad gaat door alle vertrekken van het kasteel om meer te leren over het leven in het fort vroeger. Sla bij een bezoekje ook de prachtige tuinen niet over.

Lees meer over familie activiteiten in West-Zweden.