Skip to main content
Een vrouw die een koptelefoon draagt, rust tegen een dennenboom naast een meer. Het weer is somber.
Betoverd door Zweden
De diepe bossen van Zweden hebben zowel schoonheid als rust, maar ook drama en mystiek. Kom hier en je zult betoverd worden door de plaatsen en ervaringen waar sprookjes, cultuur en natuur elkaar ontmoeten in heel Zweden.
Foto credit: Johan Wennerström/Visit Sweden

Nationale parken in Zweden - waar mythen en legendes tot leven komen

De bossen en de natuur van Zweden, waar veel van onze beroemdste mythologische wezens wonen, zijn doordrenkt met legenden. Dus waar kun je deze magische, mystieke wereld beter ervaren dan hier, in een van de nationale parken van Zweden? Ontdek aan de hand van onze gids een andere kant van onze parken, zoals spannende verhalen en sprookjesachtige landschappen, evenals outdooractiviteiten en accommodatie in de buurt.

En als je door het bos dwaalt, vergeet dan niet te luisteren naar het spannende audioverhaal KILN van John Ajvide Lindqvist.

Een vrouw staat aan de rand van een steiger terwijl ze geniet van het uitzicht op een meer.
Nationaal Park Åsnen, Småland
Åsnen National Park is een grote merenarchipel met bijna 1000 eilanden, maar ook een nationaal park met bossen vol mythologische verhalen.
Foto: Alexander Hall/Destination Småland

Nationaal Park Åsnen – Småland

Talrijke mythologische verhalen zijn afkomstig uit de wilde natuur, bossen, meren en moerasland van Nationaal Park Åsnen. Ga het park binnen via de ingang 'Trollberget' (Trollenberg) en verken de rotsen en keien waar trollen naar verluidt Kerstmis vieren. Volgens de legende is er een verborgen kamer vol goud en zilver, maar die is nog niet gevonden.

Nu je er toch bent ...

Getåravinen Natuurreservaat – Östergötland

In de provincie Östergötland wonen veel mythologische wezens. De stenen trol heeft zijn thuis gevonden in het oerwoudachtige natuurreservaat Getåravinen in de bossen van Kolmården. Hij slaapt er op een bed van dennennaalden. Volg de kronkelende beek naar de bodem van het ravijn, omgeven door oude sparren- en dennenbossen. Heb je het gevoel dat je wordt bekeken? Weet dan dat de stenen trol graag de bezoekers op zijn domein bespiedt.

Nu je er toch bent ...

Twee vrouwen luisteren naar een gids terwijl ze in een bos staan.
Nationaal park Tiveden
Tiveden National Park omvat grotten, meren en tot 10 meter hoge rotsblokken, aantrekkelijk voor zowel mythologische wezens als liefhebbers van het buitenleven.
Foto: Pavel Koubek

Nationaal Park Tiveden – Närke en Västergötland

Nationaal Park Tiveden, gelegen tussen Vänern en Vättern, de twee grootste meren van Zweden, is weids, dramatisch en betoverend. Tiveden heeft genoeg rotsspleten en ook kleinere meren en vele wandelpaden waar zowel mythologische wezens als natuurliefhebbers gek op zijn. Wandel naar het uitzichtspunt ‘Trollkyrka’ (trollenkerk) voor een adembenemend uitzicht over het park.

Nu je er toch bent ...

Drie mensen lopen op een kleine houten brug over een meer. Aan weerszijden van de brug zijn bossen.
Tresticklan Nationaal Park, West-Zweden
Ervaar ongerept bos, prachtige meren en gevarieerde wandelingen in Tresticklan National Park.
Foto: Roger Borgelid/westsweden.com

Nationaal Park Tresticklan – Dalsland, West-Zweden

Tresticklan is gelegen tussen het meer Stora Le en de grens met Noorwegen en is doordrenkt met Viking-mythologie. Daarnaast bevat het nationaal park het grootste wegloze, onbewoonde dennenbosgebied van Zuid-Zweden. Je kunt er dagenlang in de wilde natuur wandelen en genieten van kristalheldere meren en fantastische landschappen. En gezien de dramatisch hoge bergkammen is het niet gek dat een reus genaamd Bore in de grotten van 'Bore Kulle' (Bore's heuvel) zou hebben gewoond.

Nu je er toch bent ...

Een bos met mos en bomen. De zon schijnt door de takken.
Tyresta Nationaal Park, Sörmland
Tyresta National Park is het grootste oude bos in Zuid-Zweden en heeft een grote verscheidenheid aan natuur en dieren in het wild. Pas maar op voor het vlamdragende karakter ‘Lyktgubben’.
Foto: Nicklas Wijkmark/Tyresta Nationalpark

Nationaal Park Tyresta - Sörmland

Hoewel je er met de bus vanuit het centrum van Stockholm in 45 minuten bent, bevind je je in Nationaal Park Tyresta in een volledig andere wereld. Tyresta, het grootste oerbos van Zuid-Zweden, komt regelrecht uit een sprookje met zijn dikke, knoestige dennenbomen, met mos begroeide landschappen en ligging in de schilderachtige archipel van Stockholm. Volgens de legende spookt er in de donkerste enclaves van Tyresta een wezen met een fakkel rond, genaamd 'Lyktgubben', dat probeert bezoekers op een dwaalspoor te brengen.

Nu je er toch bent ...

Een vrouw staat in de zomer bij een bergmeer. De lucht wordt weerspiegeld in het water.
Natuurreservaat Kittelfältet, Värmland
In de prachtige bossen van Värmland zijn er een aantal kleinere bergmeertjes gevormd door de ijskap, met bijna verticale randen en vlakke bodems.
Foto: Sabine Klautzsch

Natuurreservaat Kittelfältet – Värmland

Het unieke landschap van Kittelfältet heeft zijn oorsprong in de ijstijd, met kuilen vol water die zijn ontstaan door terugtrekkende gletsjers. Wandel over de één kilometer lange ‘Dödisgropar’-lus, die langs Sundstjärn loopt, de grootste van deze achtergebleven ijskuilen. Het turquoise water van Sundstjärn, dat omringd wordt door oude dennenbomen, werpt een magische gloed over het hele landschap. Kittelfältet is één van de beschermde Natura 2000-gebieden van de EU en heeft een groot aantal wandelpaden voor alle niveaus.

Nu je er toch bent ...

Een waterval valt tussen twee ravijnen.
Nationaal Park Fulufjället, Dalarna
De Njupeskär-waterval bevindt zich in het Fulufjället National Park in Dalarna. De waterval is 93 meter hoog en het water valt 70 meter lang volledig vrij, waardoor het een van de hoogste watervallen van Zweden is.
Foto: Nisse Schmidt/Visit Dalarna

Nationaal Park Fulufjället – Dalarna

Met een oppervlakte van 385 km2 is Fulufjället een van de grootste nationale parken van Zweden. Je vindt er vrijwel onaangetaste wilde natuur, evenals de magische waterval Njupeskär, een van de hoogste van Zweden. In Fulufjället staat Tjikko, de oudste boom ter wereld. Het nationaal park is gelegen in Älvdalen, de plek waar in 1668 een heksenjacht plaatsvond. Hier werden in 1669 de eerste vrouwen terechtgesteld die van 'hekserij' werden beschuldigd, wat in heel Zweden een wrede heksenjacht ontketende.

Nu je er toch bent ...

Een persoon wandelt in de zomer door een landschap.
Natuurreservaat Vålådalen, Jämtland
Natuurreservaat Vålådalen biedt een gevarieerd landschap met weelderige bossen, prachtige meren en fantasierijke 'piramideheuvels'.
Foto: Szymon Dubowik/Vålådalens Fjällstation

Natuurreservaat Vålådalen - Jämtland

Natuurreservaat Vålådalen heeft magische landschappen en een gevarieerd klimaat. Vålådalen is gelegen in de zuidelijke bergen van Åre en het landschap varieert van bergachtige oerbossen en ongerepte wateren tot Jämtlands bijzondere 'piramideheuvels', een overblijfsel uit de laatste ijstijd. Sindsdien wonen er wilde dieren en mensen in de regio. Er zijn twee Sámi-dorpen ('samebyar') waar je de rendieren van het Sámi-volk kunt bekijken. Kom alleen niet te dichtbij.

Nu je er toch bent ...

Een rivier stroomt door het landschap.
Muddus Nationaal Park, Zweeds Lapland
Muddus is het grootste nationale bospark van Zweden. De natuur hier heeft de rijke verhalentraditie van de lokale Sámi-bevolking geïnspireerd.
Foto: Elin-Anna Labba/Laponiatjuottjudus

Nationaal Park Muddus - Zweeds Lapland

Nationaal Park Muddus (Muttos in Sámi) behoort tot Lapland, dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat, en is met een oppervlakte van 500 km2 het grootste nationaal bospark van Zweden. Met zijn diepe ravijnen, drassige moerassen, oerbossen en een oorverdovende stilte doet Muddus denken aan een sprookjeswereld. Geen wonder dat de natuur van de regio de inspiratie is geweest voor de belangrijke traditie van het vertellen en schrijven van verhalen van het plaatselijke Sámi-volk.

Nu je er toch bent ...

  • Kom meer te weten over de cultuur van de Sámi en verblijf in luxueuze accommodatie midden in de natuur in het Peace and Quiet Hotel.
  • Maak een rondrit door Lapland (op eigen gelegenheid of met een gids) via Laponia Adventures.
  • Bezoek de Jokkmokk markt die al sinds de jaren 1600 wordt gehouden.
  • Leer meer over de geschiedenis van de volkeren Sápmi en Sámi in het Ájtte Zweeds berg- en Sámi museum (Svenskt Fjäll- och Samemuseum).