Skip to main content
Uitzicht over Åsnen Nationaal Park
Uitzicht over Åsnen Nationaal Park
Åsnen in Småland
Foto credit: Per Pixel / Destination Åsnen

Nationaal Park Åsnen

Het nationaal park van Åsnen is uniek! Hier vind je een fantastische verzameling eilanden en baaien die gezamenlijk zo’n 700 km kustlijn herbergen.

Åsnen is zo omvangrijk dat het niet voor niets omgedoopt is tot nationaal park.

Wat kun je doen rondom Åsnen?

1. KANOËN TUSSEN DE EILANDEN

Al rustig peddelend over het water in een kano of kajak geeft je de mogelijkheid om het wildlife en de unieke stilte optimaal te ervaren. Er valt hier ook heel wat te peddelen, want Åsnen bestaat nog altijd voor het grootste deel uit water. Ben je toe aan wat meer lichaamsbeweging, dan is de 120 km lange Värendsleden een prima uitdaging.

Video: Visit Åsnen

2. VISSEN VOOR LIEFHEBBERS

Je hengel kun je prima uitgooien in het Åsnen meer. Voor zowel hobbyvissers als sportvissers op een hoog niveau zijn er heel veel mogelijkheden. Onder het wateroppervlak zwemt de 1 meter lange snoek en de felbegeerde snoekbaars. Je kunt natuurlijk prima op eigen houtje erop uit, maar het is ook goed mogelijk om met ervaren gidsen op pad te gaan, zoals bijvoorbeeld via Getnö Gård in het Lake Åsen Resort.

3. OP DE FIETS ROND HET MEER

De Åsnen ronde is een bewegwijzerde fietsroute rondom het hele meer en het mooie is: deze is grotendeels autovrij. Aan de zuidkant passeer je een stukje van de Sydostleden, de 274 km lange fietsroute die door het zuiden van Zweden leidt en in 2016 geopend is. Is het hele rondje iets te veel van het goede, kies dan voor een van de kortere routes in de omgeving. Deze zijn allemaal bewegwijzerd.

4. VERBLIJF IN DE NATUUR

Er zijn heel wat prachtige overnachtingsplekken te vinden rond Åsnen. Hätteboda wildernis camping is de groenste van Europa en het is dus even echt back to nature. Er is geen elektriciteit, je pompt het water zelf, kapt je hout en wees niet verbaasd als er een eland langs je tent loopt. Er is daarnaast een groot aantal andere campings die nooit ver van het water gelegen zijn. Hetzelfde geldt voor vakantiewoningen en huisjesparken, alles ligt hier overal midden in de prachtige natuur.

5. EEN STUKJE GESCHIEDENIS BIJ HUSEBY MILL

De natuur hier heeft ook een spannende culturele geschiedenis in de oorsprong van Huseby. Hier werd ijzererts gedolven en waterkracht opgewekt dat werd gebruikt bij de productie van ijzer. Daar vind je ook een stukje Nederlandse geschiedenis terug, want rond 1600 werd deze industrie gerund door de Nederlandse familie van Arnold de Reest. Er werden kanonnen geproduceerd die via het water naar Haarlem en Amsterdam getransporteerd werden. Zelfs vandaag kun je de sporen van de “Hollandse Weg” nog terugzien in de richting van de zee. Tegenwoordig vind je er ook veel prachtige tuinen en kastelen.