Skip to main content
Gunnebo Huis en Tuinen, Göteborg
Gunnebo Huis en Tuinen, Göteborg
In de tuinen van Gunnebo worden diverse groenten en kruiden geteeld.
Foto credit: Gunnebo castle/vastsverige.com

De tuinen van Zweden - de droom van iedere tuinfan

Zweden herbergt een veelvoud aan inspirerende tuinen, elk met zijn eigen unieke identiteit en meeslepende geschiedenis.

In Zweden vind je heel wat aangelegde tuinen om te verkennen. Sommige tuinen zijn verbonden met historische herenhuizen; anderen zijn gevestigd in de voormalige huizen van vaak vooraanstaande mensen. Waar je ook bent in Zweden, je zult zeker enkele prachtige tuinen tegenkomen die open zijn voor het publiek. Ben je een echte tuinliefhebber, dan kun je hier je honger naar plantkunde stillen, maar vaak ook veel over de Zweedse cultuur en geschiedenis leren.

Sundsvall, Noord-Zweden

Katrinelunds Trädgård

Katrinelunds Trädgård, geopend in 2019, is een 1.800 m2 grote oase die particulier wordt gerund door de hoog aangeschreven tuinspecialiste Charlotte Andersson. Zij opende de deuren naar haar lommerrijke paradijs om anderen te inspireren en haar passie te delen. Afgezien van de tuin, met zijn overvloed aan bloemen, struiken en bomen, is er een plantenwinkel met bloemen, gereedschap, potten en artikelen om duurzaam tuinieren te promoten. Neem plaats in het café te midden van het groen voor lichte snacks en zoete lekkernijen bereid met lokale producten.

1 / 2

Katrinelunds Trädgård in Sundsvall

De tuin Katrinelund's is een privé tuin die je vindt in Sundsvall en open is voor het publiek.

Foto: Fotograf Charlotte Andersson.

/ 2
Katrinelunds Trädgård in Sundsvall

Katrinelunds Trädgård in Sundsvall

Foto: Fotograf Charlotte Andersson.

Katrinelunds Trädgård in Sundsvall

Katrinelunds Trädgård in Sundsvall

Foto: Fotograf Charlotte Andersson.

Värmland, Midden-Zweden

Rottneros Park

Het Rottneros Park is een tuin voor cultuurliefhebbers. Deze tuin vind je in de regio Värmland en is bezaaid met meer dan 100 opmerkelijke sculpturen, die veelal dateren uit het einde van de 19e eeuw tot de jaren 1950 toen dit lommerrijke kunsthuis werd ingehuldigd. Tussen al het groen ontdek je kunstwerken van voornamelijk Scandinavische ontwerpers, waaronder Carl Eldh, Christian Eriksson, Gustav Vigeland en Gunnar Nilsson. Let ook op de buste gemaakt door Astrid Bergman-Taube van de beroemde Zweedse auteur Selma Lagerlöf. Het park zelf heeft veel gezichten - van formele tuinen met kenmerken in barokstijl tot uitgestrekte natuurlijke parken - allemaal omgeven door het landschap van Värmland. Er is een uitstekende speeltuin en een café op het terrein. Populaire evenementen zijn onder meer The Garden Festival en het Harvest Festival.

Mårbacka

Mårbacka is het voormalige huis van de wereldberoemde Zweedse auteur Selma Lagerlöf. Het landgoed werd door de schrijfster zelf opengesteld voor het publiek voordat ze in 1940 overleed. De spectaculaire tuin vormt een centraal onderdeel van dit unieke museumhuis. De tuin is sinds Lagerlöf er woonde, weinig veranderd en staat vol met fruitbomen, kruiden, groenten en bloemen. Er zijn regelmatig tentoonstellingen te bezoeken, voornamelijk gebaseerd op het leven en werk van de Nobelprijswinnende auteur. In het landhuis zelf vind je veel meeslepende Lagerlöf-memorabilia en haar originele inrichting.

1 / 4

Rottneros Park in Sunne, Värmland

Rottneros Park in Sunne, Värmland, is een combinatie van tuin, park en cultureel uitstapje.

Foto: Jenny Nohrén

/ 4
Rottneros Park in Sunne, Värmland

Rottneros Park in Sunne, Värmland

Foto: Jenny Nohrén

Rottneros Park in Värmland

Rottneros Park in Värmland

Foto: Jenny Nohrén

Een mooi lichtgeel stenen huis met een tuin. Voor het huis een groen gazon en rondom het huis staan bomen, struiken en bloemperken.

Mårbacka in Värmland

Foto: Jenny Nohrén

De eetkamer in Selma Lagerlöfs Mårbacka, Värmland

De eetkamer in Selma Lagerlöfs Mårbacka, Värmland

Foto: Öyvind Lund/Visit Värmland

Småland, Zuid-Zweden

Linnés Råshult

Linnés Råshult is een belangrijke historische attractie met een intieme sfeer. Dit is de geboorteplaats van de beroemde Zweedse botanicus Carl Linnaeus. Treed in de voetsporen van de prominente wetenschapper in de 18e-eeuwse landschapstuinen, bestudeer het brede scala aan bloemen en de honderden zeldzame kruiden, of bewonder de vele fruitbomen in de boomgaard. Verken de tuin op eigen gelegenheid of kies voor de informatieve "performance tour", begeleid door een Linnaeus dubbelganger. Trakteer jezelf in het café op een volledig biologisch vegetarisch buffet en zelfgemaakte cake.

The Garden of Wisingsborg

Midden in het Vätternmeer, op het eiland Visingö, vind je de Wisingsborgs Trädgård (de tuin van Wisingsborg). Gelegen op het landgoed van kasteel Visingsborg, cultiveert deze 17e-eeuwse kruidentuin, die werd gesticht door graaf Per Brahe de Jonge, zorgvuldig zijn erfgoed. Verspreid over 5.000 m2 is er voldoende ruimte voor zowel historische als nieuwere plantensoorten. De tuin ligt dicht bij de haven en je kunt de zee bijna letterlijk proeven tijdens je lunch met een populaire garnalensandwich van het café. Wisingsborgs Trädgård is geopend tussen mei en september en het eiland is te bereiken met de veerboot vanuit Gränna.

1 / 2

Linnaeus Råshult in Småland

Een verklede gids bij Linnaeus Råshult in Småland.

Foto: Cathrine Rydström

/ 2
Linnaeus Råshult in Småland

Linnaeus Råshult in Småland

Foto: Cathrine Rydström

Linnes Råshult in Småland

Linnes Råshult in Småland

Foto: Alexander Hall

West-Zweden

Läckö Castle

Het middeleeuwse kasteel Läckö Castle, gelegen aan de oevers van het meer Vänern, is een mooi voorbeeld van barokke architectuur en landschapsontwerp. Lilla Slottsträdgården (de kleine kasteeltuin) is verdeeld over verschillende niveaus en creëert individuele ruimtes van rust die boordevol biologisch geteelde groenten, kruiden en eetbare bloemen staan. Elke zomer creëren de tuinmannen nieuwe thema's - hoogtepunten uit het verleden zijn onder meer ‘The Unicorn’s Garden’ en ‘Thistles in the Herb Garden’.

Jonsereds Gardens

Jonsereds Gardens is omgeven door weelderige natuur en biedt een prachtig uitzicht op het meer van Aspen. De tuin maakt deel uit van een groots landgoed uit de 19e eeuw. Het werd in 2014 geopend voor het publiek en het jaar daarop won het een prijs voor "De meest inspirerende tuin van Zweden". Deze uitgestrekte, goed bewaard gebleven groene ruimte is verdeeld in vier verschillende delen: een elegant aangelegde formele tuin, een duurzame moestuin, een Engelse rozentuin en een vierde gedeelte, gewijd aan tentoonstellingen. Deze ruimte wordt elk jaar opnieuw ingericht door een nieuwe landschapsarchitect. Voor 2020 kreeg de Zweedse muzikant Timo Räisänen de vrije hand, wat resulteerde in een botanisch werk genaamd ‘Lugnet’ (de Rust) waarin mooie maar winterharde planten en bloemen centraal staan, evenals een moestuin. Het tuincafé heeft veganistische opties en hun koffie en thee is biologisch. Een andere tip in de buurt is het restaurant en tevens de grootste ecologische microbrouwerij van Zweden, Poppels.

1 / 4

Kasteel Läckö, West-Zeden

Het middeleeuwse kasteel Läckö aan het Vännern meer.

Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

/ 4
Kasteel Läckö, West-Zeden

Kasteel Läckö, West-Zeden

Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

Läckö kasteeltuin

Läckö kasteeltuin

Foto: The Curious Pear

Kasteel Läckö

Kasteel Läckö

Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Een groep van vijf mensen wandelen in een mooi aangelegde tuin. Paarse en gele bloemen in de voorrand van de afbeelding. Op de achtergrond zie je bomen en groen.

Jonsereds-tuinen

Foto: Jonas Ingman

Göteborg

Gunnebo Huis en Tuinen

Gunnebo Huis en Tuinen liggen op ongeveer 15 kilometer ten zuiden van het centrum van Göteborg en is een van de best bewaarde landgoederen uit de 18e eeuw in Zweden. Er zijn drie soorten tuinen om te verkennen: de elegante formele tuin, het weelderige Engelse park en de schilderachtige moestuinen. De moestuin concentreert zich op klassieke groenten, waarvan sommige worden gebruikt voor de biologische gerechten die worden geserveerd in Gunnebo's eigen kwaliteitsrestaurant, Kaffehus och Krog.

Naast het verkennen van de tuinen - op eigen gelegenheid of als onderdeel van een rondleiding - kun je deelnemen aan een kasteeltour en deelnemen aan evenementen zoals handwerkcursussen voor kinderen.

1 / 3

Lunch bij Gunnebo, Göteborg

Net buiten Göteborg vind je de tuinen van Gunnebo.

Foto: Anna Hållams

/ 3
Lunch bij Gunnebo, Göteborg

Lunch bij Gunnebo, Göteborg

Foto: Anna Hållams

Gunnebo Huis en Tuinen

Gunnebo Huis en Tuinen

Foto: Studiografen/westsweden.com

Gunnebo Huis en Tuinen, Göteborg

Gunnebo Huis en Tuinen, Göteborg

Foto: Gunnebo castle/vastsverige.com