Skip to main content
Een vrouw zit aan de oever bij een meer met haar kano afgemeerd aan de waterkant. Groot bos in de horizon aan de andere kant van het meer.
Peddel op Tavelsjö, Västerbotten.
Tavelsjön is het grootste meer van Umeå. Het is een ideaal water om te kanoën of kajakken.
Foto credit: Visit Umeå

6x actief in Lapland

Bij een zomervakantie in Lapland denk je misschien direct aan hardcore outdoor activiteiten, kilometers hiken en klimmen en adrenaline kicks voor doorgewinterde natuurliefhebbers. Klopt! Maar gelukkig kun je de lat ook wat lager leggen en op een relaxte manier van de natuur genieten. Ga je mee op pad?

1. Golfen onder de middernachthemel

Heb jij ooit een hole-in-one geslagen in de late avonduren op een zonovergoten zomeravond? Voor die hole-in-one zul je wellicht wat moeten oefenen, maar golfen op dit tijdstip van de dag is geen enkel probleem. Dankzij de prachtige verlichte avonden in Noord-Zweden uiteraard. Piteå Golf heeft met z'n 27-hole golfcourse een van de noordelijkste golfbanen ter wereld. En daar sla je met gemak nog een balletje in de avond: de baan heeft afslagtijden om 20.30 en 21.00 uur. En de natuur op het park is prachtig. Tussen het balletje slaan, wandel of rijd je door het, onder architectuur aangelegde park, dat een mooie eenheid vormt met de natuur van Noord-Zweden.

2. Stap op de fiets

In heel Lapland kun je goed met de fiets op pad. En dat kun je zo moeilijk doen als je zelf wilt of aankunt. In Saxnäs kun je speciaal ontworpen fietsen huren,  om bergen mee te beklimmen en er zelf op uit trekken. Het gebied rondom Stekenjokk, zo'n 50km ten noordwesten van Saxnäs, staat bekend om z'n prachtige bergenpaden. Wil je het wat minder avontuurlijk, ook geen probleem. Kies dan voor de vele aangelegde fietspaden rondom Svansele bijvoorbeeld. Ook in Svansele kun je de uitdaging natuurlijk opzoeken: mountainbike fans kunnen los op de niet geasfalteerde bospaadjes, fietsen door rivierbeddingen of de bergen in. Ook in Ammarnäs zijn veel mountainbike opties.

Wil je eens een keer wat anders, huur dan een fat bike bij Sorsele. Fat bikes zijn terrein fietsen die goed trappen op onstabiele oppervlaktes, zoals zand en moerasgebied. En dat biedt nieuwe mogelijkheden: want nu ontdek je terreinen die op de normale fiets niet begaanbaar zijn. Je huurt ze bij Holmen Bed & Breakfast in Sorsele.

Västerbotten, Sorsele, fat bike tours
Fietsen op fat bikes in Sorsele Photo: Pontus Holmgård

3. Genieten vanaf het water

Met de archipel aan de kust, de duizenden meren en kristalheldere rivieren is het niet moeilijk na te gaan dat er ook heel wat watersportmogelijkheden zijn in Lapland. Van al dat water kun je op verschillende manieren genieten. De meest relaxte manier is misschien toch wel in een drijvende sauna. Die vind je op het diepste meer van Zweden: Hornavan in Arjeplog. 

Ga je voor wat actie, dan stap je in een raft op de bekende Vindelälven rivier. White Water Rafting organiseert rafttrips op een van de beste plekken om deze adrenaline stoot te beleven. En natuurlijk zijn er tientallen kano en kajak opties in het Zweedse deel van Lapland. Onder meer bij Gargnäs, Ammernäs en bij Skellefteå. En vergeet niet dat er hier ook volop te vissen valt in dit deel van Zweden.

Västerbotten, Sorsele
Kajakken in Sorsele Photo: Aha Lodge

4. In de voetstappen van een wildlife fotograaf

Bekijk de unieke natuur van Lapland door de ogen van je camera. Dat kan bij Skellefteå onder begeleiding van een professioneel fotograaf. Want je bezoek aan Lapland wil je natuurlijk goed vastleggen voor het thuisfront. Tijdens deze tour neemt een wildlife fotograaf je mee op pad, je krjigt tips over de omgeving, maar ook hoe je deze het beste op de gevoelige plaat kunt vastleggen. 

5. Sneeuwschoen wandelen onder de middernachtzon

Er zijn heel wat prachtige wandelmogelijkheden in Lapland. Maar wat dacht je van een wandeling op sneeuwschoenen in de zomer? Dat kan met gemak. In de bergen bij Arjeplog ligt een groot deel van de zomer sneeuw. En met de eindeloos lange dagen, pak je de middernachtzon gewoon als bonus mee. Sneeuwschoen wandelen wint wereldwijd aan populariteit en in Zweden zijn er zelfs speciale kampioenschappen voor. Dit deel van Arjeplog is met name erg geschikt voor deze relaxte sport, er zijn speciale tours voor te boeken.

6. Paardrijden

De IJslandse paarden van Ammarnäs Icelandic Horses passen bij iedere ruiter. Trek er op uit op een tweedaagse tour de bossen in en klim tot boven de boomgrens in de bergen. Vanaf de top van de berg Ammar heb je een fantastisch vergezicht over de eindeloze omgeving. Je brengt de nacht door in een comfortabele berghut bij de Rävfall waterval. De Aha lodge combineert paardrijden met diverse andere activiteiten in Sorsele, bijvoorbeeld vissen of kajakken. Je trekt te paard de natuur in en stapt halverweg over in een kajak voor de weg terug. Bij de Horses of Taiga in Svansele boek je paardrijdtours van een dag tot aan een hele week, en ook het hele jaar door. 

Västerbotten, Sorsele, Vindelfjällen
Paardrijden rondom de Vindelfjällen in Sorsele Photo: Calle Bredberg

Deze content is een samenwerking tussen de projecten Destination Capacity Building in Swedish Lapland en AC hållbar export in Västerbotten. Het project wordt gefinancierd door het EU Structuurfonds, de regio Norrbotten en de regio Västerbotten.

Artikel gesponsord door

European Union Logotype