Skip to main content
Wandelen in Zweeds Lapland
Ervaar de prachtige omgeving tijdens het wandelen langs Kungsleden in Zweeds Lapland.
Foto credit: Carl-Johan Utsi/Swedish Lapland

Kungsleden - de Koningsroute in het noorden

Wandelen op de Koningsroute, Kungsleden, is een echte ontdekkingstocht door het noorden van Zweden. Hike door een ruig berglandschap en beleef de schoonheid van de vier nationale parken van Laponia, die op de Werelderfgoedlijst staan. Je kunt je route helemaal naar je eigen plan en wandelniveau aanpassen dankzij de meerdere in- en uitstappunten onderweg.

Hoe lang duurt de wandeling?

De Kungsleden is de bekendste wandelroute van Zweden. Het hele parcours duurt ongeveer een maand om te bewandelen, maar omdat de route in losse secties is onderverdeeld, kun je de lengte van je wandeling makkelijk aanpassen. Het meest populaire gedeelte, dat zich uitstrekt tussen Abisko en Nikkaluokta, is ongeveer 105 km lang. Daarover wandel je ongeveer 7 dagen, afhankelijk van je snelheid en of er bijvoorbeeld kinderen meewandelen. Dit deel van de route gaat door een prachtig landschap en biedt uitzicht op de hoogste bergen van Zweden.

Waar ga je beginnen?

Als je ervoor kiest om het populairste en meest noordelijke deel, van Abisko naar Nikkaluokta, te wandelen, begint je wandeling bij het STF Abisko Turiststation en ga je naar het zuiden. Je passeert Abisko National Park, en loopt door uitgestrekte open gebieden, langs veel meren en beekjes, en langs enkele van de hoogste bergen in Zweden, die zelfs tijdens de warme zomermaanden nog steeds bedekt zijn met sneeuw.

Moeilijkheidsgraad van de Kungsleden

Ondanks dat het zich boven de poolcirkel bevindt, is de Kungsleden een prima route die geschikt is voor een vrij groot aantal wandelaars. De relatief lage hoogten en het redelijk vlakke terrein, in combinatie met goed onderhouden wandelpaden, maken de route geschikt voor de meeste wandelaars. Als je gebruik maakt van de berghutten kun je een deel van je bagage daar achterlaten, wat de wandeling zelf een stuk makkelijker maakt.

Waar overnacht je langs de Kungsleden?

Er zijn ongeveer 16 STF (Svenska Turistföreningen/Zweedse toeristenvereniging) berghutten langs het pad, die een matras, kussen en deken bieden, evenals eenvoudige kookfaciliteiten en de mogelijkheid om wat eten te kopen. De hutten liggen op een afstand van ongeveer 10-20 kilometer van elkaar, dus perfect voor elke dag wandelen. Hoewel er geen STF-hutten zijn tussen Kvikjokk en Ammarnäs, zijn daar wel andere hutten beschikbaar.

Wat moet je meenemen om de Kungsleden in Zweden te wandelen

Het weer kan variabel zijn, dus zorg dat je goed voorbereid op pad gaat. Een stevige regenbui behoort tot de opties, dus een stevig paar waterdichte wandelschoenen, jas en broek staan ​​bovenaan je lijst. Voeg daar wandelstokken aan toe om modderige delen en beekjes te doorkruisen, samen met een waterdichte tent, een slaapmat en een warme slaapzak (de nachten zijn over het algemeen koud.)

Als het op eten aankomt, kun je eten kopen bij de vele STF-hutten die langs de route liggen, maar de prijzen zijn hoger dan in de supermarkten. Dus neem zoveel droog voedsel in je rugzak mee als je kunt dragen. Als je van plan bent om te koken, neem dan een brandertje en een pan mee. Twee waterflessen (voor het geval dat er een breekt), pijnstillers voor het geval je ziek wordt en muggenspray: muggen zijn berucht in Noord-Zweden.

En vergeet niet een paar wegwerp-boodschappentassen mee te nemen, zodat je je afval mee kunt nemen: laat het landschap zo ongerept achter als je het aantrof.

1 / 4

Berghut langs de Kungsleden, Swedish Lapland

De berghutten van STF Alesjaure vind je langs de Kungsleden en zijn een prima optie om te overnachten.

Foto: Gösta Fries / www.swedishtouristassociation.com

/ 4

Berghut langs de Kungsleden, Swedish Lapland

Foto: Gösta Fries / www.swedishtouristassociation.com

Berghutten, Swedish Lapland

Foto: Anders Norberg / www.swedishtouristassociation.com

Wandelen over Kungsleden, Zweeds Lapland

Foto: Ted Logart/Swedish Lapland

Kamperen in Saltoluokta, langs het Koningspad, Zweeds Lapland

Foto: Ted Logart/Swedish Lapland

Een goed bewaard geheim - de zuidelijke Kungsleden

In de jaren 70 kwamen de autoriteiten met een plan om de Kungsleden uit te breiden tot over de Zweedse bergketen. Dat gebeurde niet - maar uit dit project ontstond wel het pad van de Zuidelijke Kungsleden. Je vindt een aantal verschillende stukken tussen Sälen in het zuiden en Grövelsjön in de Midden-Zweden, langs de Noorse grens. Het is niet zo druk bezocht als de andere Kungsleden - dus de kans is groot dat je hier nóg minder mensen tegenkomt als in het noorden.

De paden zijn relatief eenvoudig en geschikt voor de meeste mensen. De meest gebruikelijke route is ongeveer 180 kilometer lang, maar je kunt hem gemakkelijk aanpassen voor zowel kortere als langere wandelingen. Onderweg kun je genieten van een prachtig uitzicht op de bergen en rustige meren, terwijl je de echte Scandinavische natuur in je opneemt.