Skip to main content
Twee mensen zitten op een rots en kijken naar de bergen van Idre.
De prachtige natuur van Idre, Dalarna
Idre Fjäll, Dalarna, is een geweldige plek voor buitenactiviteiten voor het hele gezin.
Foto credit: Idre Fjäll

Wandelen in Zweden

Fan van wandelen? Welkom in Zweden! Vind je favoriete wandelroute - van de ruige Kungsleden in het noorden tot paden door de weelderige bossen en vlakke landschappen in het zuiden.

Moeilijkheidsniveaus

Zweden heeft wandelpaden die geschikt zijn voor wandelaars van alle niveaus. Aangezien veel van de wandelpaden in Zweden honderden kilometers lang zijn, zijn ze opgedeeld in losse trajecten. Dus als je een pad te inspannend vindt - of misschien juist niet inspannend genoeg - kun je de route gemakkelijk verlaten en een ander pad uitkiezen dat meer geschikt is voor jouw vaardigheidsniveau . Op deze manier kun je altijd wel een deel van een van de vele beroemde wandelpaden van Zweden wandelen. Het is belangrijk om tijdens het wandelen in Zweden over de juiste uitrusting te beschikken: een paar goede wandelschoenen en geschikte kleding zijn daarbij onontbeerlijk.

Welk pad is geschikt voor jou?

De bijna 400 wandelroutes in Zweden zijn over het algemeen goed gemarkeerd en onderweg vind je honderden hostels, bergstations en hutten. Deze worden veelal onderhouden door de STF (Zweedse toeristenvereniging/Svenska Turistföreningen) en zijn een geweldig startpunt voor wandelaars en anderen die graag de ruimte van Zweden willen ervaren. En het allemansrecht (allemansrätten) geeft je het recht op openbare toegang van Zweden. Dit betekent dat je overal kunt wandelen waar je maar wilt, zolang je de mensen in de omgeving niet stoort en je omgeving achterlaat zoals je deze hebt gevonden.

Klimaat

Het weer in Zweden is zelfs in de zomer onvoorspelbaar, dus zorg ervoor dat je geschikte kleding meeneemt, waaronder regenkleding en stevige, waterdichte wandelschoenen. Het weer verandert snel, vooral in het noorden, en ook wandelen in de warmere maanden kan behoorlijk koud worden. Draag dunne lagen die je gemakkelijk aan of uit kunt doen als dat nodig is.

1 / 3

De bergen in Abisko

Wandelen bij Abisko, zo'n 200 kilometer ten noorden van de poolcirkel.

Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se

/ 3
De bergen in Abisko

De bergen in Abisko

Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se

Hiking in het zuiden van Zweden

Hiking in het zuiden van Zweden

Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

Met de kinderen de natuur in

Met de kinderen de natuur in

Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se

Lapland en het noorden

Als je op zoek bent naar een meerdaagse wandeling, dan is de Kungsleden (de Koningsroute) - een van de klassieke wandelroutes van Zweden - iets voor jou. Om de hele route, die zich uitstrekt over bijna 400 km van Abisko National park tot Hemavan, te lopen, reken je best ongeveer een maand. Maar omdat er talloze in- en uitgangen zijn, kun je een wandeling op maat maken: kies de afstand die je wil of het vaardigheidsniveau dat je wil. Naast de adembenemende uitzichten op de bergen, borrelende beekjes en schuimende rivieren in Swedish Lapland, kun je ook het UNESCO-werelderfgoed deel Laponia en zijn vier nationale parken verkennen.

Kebnekaise is een van die geweldige trajecten. Kebnekaise is tevens de hoogste berg van Zweden (2.106 meter), dus dat geeft al wel aan dat wandelaars hier een tandje bij moeten zetten. Hoewel die klim misschien ontmoedigend klinkt, is een ronde van 18 km voor de meesten goed te doen. De beste tijd om dit Zweedse wandelpad te proberen is in juli en augustus, wanneer het gemarkeerde pad over het algemeen sneeuwvrij is.

Vanuit veiligheidsoogpunt is dit terrein, dat dagelijks verandert door het weer, het best te belopen met de gidsen van STF Kebnekaise Fjällstation (Mountain Station). Ze kennen hun gebied en kunnen je het beste advies geven om ervoor te zorgen dat je wandeling veilig en aangenaam is. Neem contact op met STF (de Zweedse toeristenfederatie/Svenska Turistföreningen) voor details, aangezien de Kebnekaise in de meeste delen van het jaar een uitdagende wandeling kan zijn.

STF onderhoudt tevens berghutten langs de route, die allemaal gratis zijn, hoewel je ze niet kunt boeken of reserveren. Aan de voet van Kebnekaise vind je het STF Kebnekaise Mountain Station, een full-service faciliteit inclusief restaurant en accommodatie.

Het weer verandert snel en omdat de Kebnekaise boven de poolcirkel ligt, hoeft het zelfs in de zomer niet per se warm te zijn. Dit is ook een gebied dat populair is bij de muggen tijdens de warmere maanden, dus zorg ervoor dat je muggenspray meeneemt.

Wandelen bij de Kebnekaise, Swedish Lapland

Wandelen bij de Kebnekaise, Swedish Lapland

Wandelen bij de Kebnekaise, de hoogste berg van Zweden.

Foto: Mats Hagwall/Unsplash

Noordoost-Zweden - Höga Kusten

De Höga Kust van Zweden staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier wandel je door een landschap dat nog steeds stijgt - het stijgt elk jaar met bijna een centimeter en is sinds de ijstijd ongeveer 300 meter omhoog gekomen. Beginnend in het zuiden bij Hornöberget, wandel je 130 km door het hele werelderfgoeddeel dat eindigt in Örnsköldsvik. Je passeert groene bossen, over de toppen van bergen en langs zandstranden, kliffen en weiden. Terwijl het hele pad ongeveer een week duurt om te wandelen, kun je ook een van de 7 gemarkeerde losse wandelsecties kiezen. Er zijn hutten en rustplaatsen langs het pad - ze zijn gratis te gebruiken, maar kunnen niet van tevoren worden gereserveerd.

Midden-Zweden - Dalarna

Verder naar het zuiden, in de Zweedse provincie Dalarna, vind je de 90 km lange Vasalopp Route (Vasaloppsleden), perfect voor wandelaars in de warmere maanden. Een groot deel van het pad slingert zich een weg door de Vasaloppet Arena van Sälen naar Mora en je volgt het pad van de wereldberoemde Vasaloppet-langlaufrace.

In Dalarna vind je ook Siljansleden, een pad van 340 km dat rond de Siljan- en Orsasjön-meren loopt en je langs oude bergweggetjes voert. Deze route is iets uitdagender dan de Vasalopp Route, maar net als de meeste andere wandelpaden in Zweden zijn er genoeg in- en uitstapmomenten, dus je kunt kiezen of je gaat voor een dagwandeling of een meerdaagse uitdaging. Er wordt regelmatig overnacht onderweg.

1 / 3

Wandelen Höga Kusten

High Coast Hike is een van de langste wandelingen in Zweden

Foto: Friluftsbyn Höga Kusten/imagebank.sweden.se

/ 3
Wandelen Höga Kusten

Wandelen Höga Kusten

Foto: Friluftsbyn Höga Kusten/imagebank.sweden.se

Het Siljan meer in Dalarna

Het Siljan meer in Dalarna

Foto: Jacque de Villiers/Imagebank.sweden.se

Wandelen Vasaloppet, Dalarna

Wandelen Vasaloppet, Dalarna

Foto: Vasaloppet

West-Zweden - Bohuslän en Dalsland

West-Zweden heeft veel in petto voor wandelliefhebbers: er zijn diverse wandelroutes. De kustlijn langs de westkust van Zweden is adembenemend mooi en perfect geschikt voor wandelaars die langs de zee willen wandelen. Vooral de kust van Bohuslän biedt niet alleen een fantastisch uitzicht op de eilanden van de Bohuslän-archipel (waar je tijdens je wandeling gemakkelijk een uitstapje naar kunt maken), maar je wandelt hier ook door een zacht glooiend landschap. De wandeling langs de kust duurt 2-3 dagen en hoewel het kustgedeelte behoorlijk rotsachtig is, is deze geschikt voor de meeste vaardigheidsniveaus.

Het Pelgrimspad in Dalsland (Pilgrimsleden) voert dwars door de prachtige natuur en biedt een verscheidenheid aan meer dan 100 km aan paden. Het zuidelijke deel is zeer geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een minder inspannende wandeling in Zweden, terwijl je in het noorden grotere uitdagingen tegenkomt.

Zuid-Zweden - Skåne & Småland

Wandelen in het zuiden van Zweden voelt heel anders aan dan in het noorden en midden van het land. Hier vind je kustpaden, diepe bossen en veel open velden. In het zuidwesten strekt de route Hallandsleden zich uit over 1000 km. Deze route staat in verbinding met de Skåneleden in het zuiden en de Bohusleden in het noorden. Je wandelt hier door het landschap van het nationale park Söderåsen in Skåne.

In Småland vind je het thematische Emigrantenpad (Utvandrarleden). Hier wandel je door de dorpen en locaties die te vinden zijn in de beroemde Zweedse serie "The Emigrants", geschreven door Vilhelm Moberg. De beroemde rode houten huisjes van Zweden kenmerken het landschap en de weelderige bossen zijn legendarisch. Smålandsleden is een wandelpad van 700 km, maar net als de meeste andere wandelpaden in Zweden is deze gemakkelijk in losse trajecten te verdelen, dus je kunt kiezen voor een dagwandeling of wandelingen van zelfs meerdere weken.

Gotland - het grootste eiland van Zweden

Het prachtige eiland Gotland, in de Oostzee, heeft een kustlijn van 800 kilometer die perfect is voor een relatief gemakkelijke wandeling. Het landschap verandert hier behoorlijk dramatisch van noord naar zuid, je kijkt je ogen uit onderweg.

Het uiterste noorden van het eiland heeft een wild en kaal landschap met diverse natuurreservaten en verborgen kalksteengroeven. Richting het oosten loop je via groene weilanden met grazende schapen in de richting van de kust met kalkstenen kliffen. In het zuiden van het eiland is het landschap open en weelderig, vol met smalle landweggetjes - en je bent nooit ver van het water.

Een geweldige manier om het wandelen op het eiland te testen, is tijdens de Gotland-wandelweek. Hier kun je diverse routes proberen die variëren van 12 tot 24 km.

1 / 5

De Bohuslän kustroute

Wandelen langs de westkust, West-Zweden

Foto: Viggo Lundberg/Westsweden.com

/ 5
De Bohuslän kustroute

De Bohuslän kustroute

Foto: Viggo Lundberg/Westsweden.com

Twee mensen met rugzak wandelen op de brug.

Skåneleden

Foto: Mickael Tannus/Tourism in Skåne

Hovs hallar op de Skåneleden

Hovs hallar op de Skåneleden

Foto: Mickael Tannus

Gotland

Gotland

Foto: Destination Gotland

Twee mensen wandelen. De zon verdwijnt achter de horizon.

Skåneleden

Foto: Mickael Tannus/Tourism in Skåne