Skip to main content
Fietsen bij een meer in Dalarna
Fietsen bij een meer in Dalarna
Fietsavonturen in Dalarna.
Foto credit: Tobbe Nilsson

5x familyfun in Dalarna

Zijn jouw kids toe aan wat avontuurlijkers dan de plaatselijke speeltuin op de camping? Snakken ze naar iets met hoogte, snelheid en een flinke dosis spanning? Kom maar op! Dit zijn de leukste activiteiten in het Zweedse Dalarna voor de hele familie.

1. De mijn in

Een van de avontuurlijkste attracties in Dalarna vind je onder de grond. In Falun ligt een van de best bewaarde mijnen ter wereld. Trek stevige schoenen en warme kleren aan en daal samen met een gids af via trappen naar 67 meter diepte. Daar wandel je door kronkelende mijngangen en leer meer over het leven van mijnwerkers. Boven de grond is ook genoeg te beleven: een bezoek aan het mijnmuseum en een wandeling rond de Stora Stöten, de openluchtmijn.

Ook in Borlänge kun je ondergronds. Daarvoor ga je naar Äventyrsgruvan zuidelijk van Borlänge. Samen met een gids daal je af naar het diepste punt van de mijn, 80 meter onder de grond. Tijdens de tocht heb je meerdere klimmomenten en zoef je met een zipline over een kristalhelder meer. Je kunt ook via een makkelijkere route afdalen. Wil je echt iets bijzonders? Kies dan voor de tocht waarbij je tijdens je tour gaat eten in een ondergrondse kamer.

Falu Mine
De mijn bij Falun Photo: Olle Norling

2. Actie op het water

Je moet wel tegen een nat pak kunnen, maar als dat geen probleem is, kun je je helemaal uitleven in een van de meren of rivieren die Dalarna rijk is. En tegelijkertijd kun je heel veel zien van de omgeving en natuur om je heen.  Tijdens een raftocht combineer je natuur en avontuur. Bij Idre fjäll kun je kajakken en raften op de Trysilälven, de Österdalälven en de Glöttarivier. Nadat je uitleg hebt gekregen over het gebruik van de boot, ga je op pad met een ervaren gids. Er zijn avontuurlijke tochten voor volwassenen, maar er is ook een tocht voor kinderen vanaf 7 jaar. Avontuur verzekerd!

In het zuiden van Dalarna bij Björbo biedt Dala River Adventure je een geweldige ervaring op de rivier Fänforsen. Een gegarandeerd nat avontuur in de stroomversnellingen van ongeveer 1 kilometer lang en met een valhoogte van 9 meter. Hier kun je raften in een kajak of in een opblaasbare kano of je gaat de rivier op met zwemvliezen en een drijfbord.

Veiligheid gaat natuurlijk boven alles: je krijgt eerst een grondige veiligheidsinstructie en peddelinstructies, daarna ga je met een wetsuit, reddingsvest en helm de boot in.  

River rafting in Idre, Dalarna
Idre Fjäll, Dalarna, is a great place for outdoor activities for the whole family. Photo: Idre Fjäll

3. De hoogte in

Klimmen en klauteren, niks leukers dan dat. Dalarna biedt genoeg mogelijkheden voor een avontuur op hoogte voor de hele familie. Een klimpark is zo'n perfecte familie-activiteit. Hierbij leg je een parcours op hoogte af in de bomen. Bij klimpark Högt & Lågt in Rättvik zijn meerdere banen voor alle niveaus, waarbij ook de jongsten (vanaf 80 cm) kunnen klimmen en klauteren. Een hoogtepunt is de 140 m lange zipline door het hele park. 

In Idre Fjäll zijn drie verschillende klimbanen, een lage voor de kleinsten, een tussenvariant voor de wat grotere kinderen en een baan met pittige hindernissen op 10 meter hoogte voor de echte waaghalzen. Zowel in Rättvik als in Idre Fjäll krijg je voor je begint een duidelijke instructie over de veiligheidsuitrusting.

4. Rodelen

Rodelen betekent suizend naar beneden: een echte adrenalinekick. Aan het Siljan meer krijg je er als bonus nog een fantastisch uitzicht over het meer bij cadeau. De rodelbaan in Rättvik biedt twee 725 meter lange banen naast elkaar. Zittend op je sleetje word je omhoog getrokken terwijl je geniet van een spectaculair uitzicht over het meer. Kleintjes kunnen mee op een tandemrodel en de snelheid kun je zelf bepalen. Bij de rodelbaan kun je ook Segways huren

5. Op de fiets

In Dalarna kun je fietsen op elk niveau, op elk soort fiets en op elke ondergrond. Stap op een toerfiets of mountainbike en ga op pad. De paden zijn goed gemarkeerd en van verschillende moeilijkheidsgraden. Wil je meer snelheid en spanning? Op meerdere plaatsen in Dalarna kun je downhill fietsen. In Gesunda met uitzicht op het Siljanmeer ligt een mooi downhillpark. Je neemt de lift naar boven en kiest een van de vele paden naar beneden. Er zijn paden op verschillende niveaus: van groen voor beginnende downhillfietsers tot zwart voor de experts.

In Sälen Bikepark in Lindvällen kun je handige downhilltips krijgen voordat je de stoeltjeslift naar boven neemt.  Ook hier zijn verschillende afdalingen voor alle niveaus en ook kinderen kunnen hier uit de voeten op de fiets. Je kunt net als in Gesunda ter plaatse fietsen huren inclusief helm en bescherming.

Ook in Idre Fjäll kun je met de lift naar boven om vervolgens naar beneden te suizen op een blauwe of rode downhill-afdaling.

Mountain biking in Idre, Dalarna
Idre Fjäll, Dalarna, is a great place for outdoor activities for the whole family. Photo: Idre Fjäll


Artikel gesponsord door

European Union Logotype