Skip to main content

Bucketlist voor Dalarna

Dalarna staat op je vakantielijst! Goed plan! Maar wat ga je precies doen, bekijken en ondernemen? Ongetwijfeld staat de natuur van Dalarna hoog op je lijstje. Wij selecteerden de hoogtepunten in deze avontuurlijke regio.

Mensen wandelen op een plankenpad in het Fulufjällets National Park, met uitzicht op een waterval.
Plankenpad in nationaal park Fulufjällets, Njupeskär
Wandelen op het plankenpad van Fulufjällets National Park, Dalarna, met uitzicht op een waterval.
Foto: Kola Production

Fulufjället National Park

Spectaculaire natuur: die vind je in het nationale park Fulufjället. Kale berghellingen en veengebieden, uitgestrekte vergezichten en bijzondere flora en fauna. Het park in het noorden van Dalarna is goed toegankelijk. Je vindt er maar liefst 140 km gemarkeerde wandelpaden die je naar alle uithoeken van het park brengen en je kunt er ook overnachten in een van de hutten. Niet te missen: de waterval Njupeskär in Fulufjället. Deze is met 93 meter de hoogste van Zweden. De wandeling er naartoe is gemakkelijk, ook voor kinderen. 

Het bizonpark Avesta Visentpark, Dalarna
Het bizonpark Avesta Visentpark, Dalarna
Kinderen ontmoeten een bizon in Avesta Visentpark, een kweekcentrum voor het behoud van bizons in de wereld.
Foto: Jonas Lindgren/Visit Dalarna

Wildlife spotten

Met een beetje geluk kom je in Dalarna een eland in het wild tegen, want de meeste dieren zijn schuw. Dalarna heeft een rijk wildleven. Beren, wolven, elanden, veelvraten, lynxen en oehoe, ze leven en zwerven allemaal rond in de uitgestrekte natuur. Wil je ze van dichtbij bekijken? Bezoek de verschillende parken, zoals het bisonpark in Avesta, het elandenpark Långshyttans Älgpark of Öjvallberget of ga op beversafari. Björn & Vildmark organiseert berensafari’s in Orsa finnmark, een gebied dat de grootste berendichtheid van Zweden heeft. Je gaat niet direct zelf op zoek naar de beer, maar tijdens een excursie leer je hoe het onderzoek naar beren in zijn werk gaat en ga je zelf sporen van beren bestuderen, onder meer in een berenhol. Een unieke kans om samen met een deskundige op zoek te gaan naar de sporen van een beer in zijn natuurlijke omgeving.

Een man in Sami-kleding staat tussen verschillende rendieren.
Renbiten, Dalarna
Dalarna is de thuisbasis van het meest zuidelijke Sami-dorp van Zweden. Renbiten, een Sami-bedrijf in Grövelsjön, biedt een verscheidenheid aan ervaringen van de Sami-cultuur en rendieravonturen, zomer- en winterseizoen.
Foto: Marit Noorlander/Visit Dalarna

Ontmoet de Sámi in Noord-Dalarna

Idre in het noorden van de provincie is de meest zuidelijke plek waar Sami, de oorspronkelijke bevolking van Noord-Zweden, wonen. Hier lopen de rendieren los rond door de bergen en bossen. Ga op bezoek bij Renbiten, een klein familiebedrijf waar je de Samicultuur van dichtbij kunt beleven. Peter en Helena Andersson maken deel uit van een van de vier Sami-families die in Idre rendieren houden. Zij bieden allerlei mogelijkheden voor uitstapjes, van een dagje uit in de bergen tot een meerdaagse tocht. Aai hier de tamme rendieren van de familie, luister naar de verhalen uit de Sami-cultuur, wandel met rendieren over de bergweides of overnacht in een tent in de bergen. 

Ontmoet de Sámi in Noord-Dalarna
Zwemmen in Siljan meer, Dalarna
Zwemmen in Siljan meer, Dalarna
Zwemmen in het Siljanmeer in Dalarna, het zevende grootste meer van Zweden
Foto: Per Bifrost

Verken de dorpjes langs het Siljan meer

Het Siljan meer glinstert je tegemoet als je door Dalarna rijdt. Het is ook bijna niet te missen, want het is het grootste meer uit de regio. En je vindt er heel wat heerlijke bestemmingen aan de oevers. Zoals de gezellige dorpjes Leksand, Rättvik, Tällberg en Mora. Of je gaat op de actieve toer: er zijn verschillende fiets en wandelroutes langs het meer. En wil je écht van het Siljan genieten? Juist, dan neem je een frisse duik! 

Verken de dorpjes langs het Siljan meer
Mensen wandelen op een promenade in het Fulufjällets Nationaal Park, met uitzicht op een waterval.
Nationalpark Fulufjällets, Njupeskär
Wandelen op houten planken in het Fulufjället Nationaal Park in Dalarna met uitzicht op de waterval.
Foto: Kola Production

Naar buiten!

Naar Dalarna kom je natuurlijk om te genieten van het rijke buitenleven. De natuur is uitgestrekt en biedt eindeloos veel mogelijkheden voor lange en korte uitstapjes. Of je nu gaat wandelen, mountainbiken, zwemmen, kajakken of paardrijden, het kan allemaal! Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het nationale park Fulufjället, waar je niet alleen de oudste boom op aarde vindt, maar ook de hoogste waterval van Zweden. Maak kennis met vroeger tijden op een traditionele zomerboerderij, of dwaal door de bossen en maak kennis met lokale legendes en verhalen. Meer geïnteresseerd in geologie? Bezoek dan het natuurgebied Styggforsen.

Fietsen aan een meer in Dalarna
Fietsen aan een meer in Dalarna
Fietsavonturen in Dalarna.
Foto: Tobbe Nilsson

Verken Dalarna op de fiets

Fietsen is een van de beste manieren om de mooie natuur en bezienswaardigheden te ontdekken. Je vindt in Dalarna dan ook volop mogelijkheden om afwisselende toertochten te maken, waarbij je over rustige asfalt- en steenslagwegen rijdt door de gevarieerde natuur. Een gewone toerfiets is voor dit soort tochten voldoende. Bij vrijwel alle uitgestippelde tochten is er onderweg gelegenheid om iets te eten en drinken, te zwemmen of een van de vele bezienswaardigheden te bezoeken. Bekijk alle fietsroutes bij Biking Dalarna.

Vissen
Vissen
Vissen in Zweden
Foto: Daniel Hertzell/Folio/imagebank.sweden.se

Vang je eigen vis!

In Dalarna kun je bijna overal vissen. Er zijn zoveel meren en rivieren waar het wemelt van de vissen, dat er voor iedereen een geschikte stek is, van gezinnen die een dagje willen hengelen tot de echte sportvisser. Snoeken en baarzen vind je vrijwel in elk water, terwijl de grote snoekbaars zich meer in het zuiden van de provincie ophoudt.  In het noorden vind je grote populaties trekzalm, forel en vlagzalm in het stromende water van rivieren en meren. Kinderen en jongeren mogen meestal gratis vissen als ze in het gezelschap zijn van een volwassene met een viskaart. Lees meer over vissen in Dalarna.

Drie Dala-paarden in verschillende maten op een vensterbank. De grootste en de kleinste zijn in rood geschilderd en de middelste in blauw met kubit-versieringen.
Dala-paarden
The Dala horse is the most bought Swedish souvenir. It is a stylized wooden horse most commonly found in red with a typical folk art decoration called kurbits. The Dala horse has been made since the 1600’s in Dalarna and is still today mainly manufactured in a village called Nunäs outside of Mora in Dalarna.
Foto: Amanda Westerbom/imagebank.sweden.se

Scoor het ultieme souvenir!

Het rode paardje, beschilderd met traditionele motieven is het bekendste beeldmerk van Zweden. Het komt oorspronkelijk uit Dalarna! Het paardje werd ‘geboren’ in de 18de eeuw. Bosarbeiders brachten lange winteravonden door in het bos, ver van huis. Als tijdverdrijf sneden zij paardjes uit hout, voor hun kinderen thuis. Dat werd populair speelgoed en steeds meer mensen wilden er eentje hebben. De echte doorbraak kwam in 1939 toen het Dalapaardje Zweden vertegenwoordigde op de Wereldtentoonstelling in New York. Tot aan vandaag is het een geliefd souvenir. Breng een bezoekje aan de fabriek in Nusnäs en zie hoe het wordt gemaakt. En als je wilt, kun je je eigen exemplaar beschilderen!

Midzomerfeest in Dalarna
Midzomerfeest in Dalarna
Dansen rond de meiboom tijdens een midzomerfeest in Dalarna.
Foto: Kola Production/Visit Dalarna

Vier Midzomer!

Uitbundiger dan hier wordt midzomer niet gevierd! Midzomer vieren is een Zweedse gewoonte met een lange geschiedenis. Ook nu nog vieren alle Zweden de komst van de zomer rond 21 juni. Het is het grootste en belangrijkste feest in Zweden, waarmee de langste dag wordt gevierd, volgens ouderwetse tradities. Kom naar Dalarna en help mee om de meipaal te versieren met bloemen, vlecht een krans en dans mee. Midzomer wordt letterlijk in elk dorp gevierd, de grootste feesten vind je rond het grote Siljan meer.

Artikel gesponsord door

European Union Logotype