Skip to main content
Archipel van Stockholm
Archipel van Stockholm
Stockholm is omgeven door water en de archipel is slechts een boottocht verwijderd.
Foto credit: Agence les Conteurs

Ontdek de kust: de archipel van Stockholm

Een stedentrip naar Stockholm is niet compleet zonder ook even buiten Stockholm gekeken te hebben. Want net buiten de stadsgrenzen ligt er een eilandenrijk van zo'n 30.000 eilandjes op je te wachten.

De archipel, of 'skärgården' in het Zweeds, van Stockholm is een verzameling van eilanden, scheren en rotsen die zich tot 80 km ten oosten van de stad tot aan de Oostzee uitstrekt. In sommige gevallen gaat het om grote bewoonde eilanden, die beroemd zijn vanwege hun swingende zomerfeesten en prachtige rode huizen. Andere eilanden zijn niks meer dan verlaten rotseilandjes, die alleen door een toevallige zeehond of kajakvaarder worden bezocht. De achtertuin van Stockholm is het hele jaar door een bezoek waard: in de zomer is het ideaal om na een dagje stad een lekkere duik te nemen vanaf een eiland. En in de winter ligt de archipel er ook vaak prachtig bij in de sneeuw.

Per boot de archipel in

De populairste en beste manier om de archipel te verkennen, is per veerboot. Er zijn dagtochten beschikbaar, maar als je iets meer tijd hebt: trek er dan een paar dagen op uit in dit prachtige gebied. Diverse ferries vertrekken vanuit het stadscentrum. De ferrymaatschappij Waxholmsbolaget runt dagelijks diverse boottochten naar verschillende bestemmingen in de archipel. Plan je reis hier en bekijk het actuele vertrekschema. Wil je met een watertaxi het water op, dat kan natuurlijk ook.

Activiteiten in de archipel

Er zijn verschillende populaire bestemmingen in de archipel, waaronder Vaxholm, Sandhamn en Grinda. Iedere bestemming heeft z'n unieke activiteiten. Wandel over de eilanden, ga een middag vissen, kayakken, zwemmen of ijszeilen in de winter. Rooster je versgevangen visje tijdens een barbecue, ga wilde bessen plukken, kamperen of lekker uit eten in een van de restaurants op sommige eilanden.

Grinda
Stockholm archipelago. Photo: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

Overnachten in de archipel

Ooit was de archipel van Stockholm het toevluchtsoord van boeren en vissers. Nu is dit gebied de thuis van de meest trendy Stockholmers. Je vindt er meer dan 50.000 vakantiewoningen van de inwoners uit Stockholm zelf, variërend van eenvoudige rode houten huisjes tot prachtige landhuizen die van alle gemakken voorzien zijn. Wil je zelf overnachten in de archipel? Geen punt, er is veel aanbod beschikbaar: overnacht in een hotel, stuga, jeugdherberg of je neem je eigen tent mee.