Skip to main content
Hondensleeën
Hondensleeën
Hondensleeën met Siberische husky's.
Foto credit: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

Gold of Lapland

Het zuidelijke deel van het noordelijke Lapland wordt ook wel Gold of Lapland genoemd. Ruige natuur, sprankelende meren, woeste bergtoppen, maar ook de beroemde Västerbotten kaas en de indrukwekkende geschiedenis van de mijnindustrie. Dát is Gold of Lapland.

Dit deel van Lapland, dat het gehele noordelijke deel van de regio Västerbotten omvat, is een perfecte bestemming voor zowel avontuurlijke vakantiegangers, rustzoekers als actieve families. Geniet in elk jaargetijde van deze Zweedse regio.

Outdoor regio

Met de prachtige combinatie van bergen, meren en bossen is het niet verwonderlijk dat dit deel van Lapland heel wat outdoor activiteiten voor je in petto heeft. Je kunt er uitstekend fietsen, wandelen, vissen, paardrijden of raften. Ook in de winter is deze regio een avontuurlijke bestemming. Beleef een echte adrenalinekick met een sneeuwscooter safari, sledehondtocht of ga downhill skiing in de diverse skigebieden. Natuurlijk kun je ook op je gemakje genieten van het sneeuwlandschap met een heerlijke winterse wandeling, ontspannen paardrijdtocht door de bergen of een dagje ijsvissen. En natuurlijk moet je minstens één keer in je leven het Noorderlicht hebben meegemaakt. Dat kan hier allemaal! 

Het zuidelijk deel van Lapland wordt doorkruist door een van Zweden’s grootste rivieren: de Vinelälven. Deze rivier strekt zich over een lengte van 450 km uit van de bergen naar de zee, zonder onderweg ook maar een dam of waterkrachtcentrale tegen te komen. Het gevolg is dat de Vinelälven een heel natuurlijk verloop heeft met hele rustige stukken, maar ook met wilde stroomversnellingen. Voor visliefhebbers is de Vinelälven een echt paradijs. 

Wolf
The Wolf is one of Swedens Big Six: Moose, Musk Oxe, Bear, Wolf, Lynx, Wolverine. This particular wolf can be found at the zoo in Lycksele.There are wolfs in Sweden but not at all in the numbers foreigners usually expect. The total population is about 100. Photo: Staffan Widstrand/imagebank.sweden.se

Rijke geschiedenis 

De naam van Gold Lapland is afkomstig uit de rijke historie van het gebied dat veel erts en goud in de grond had. Bezoek de Ondergrondse Kerk in Kristineberg, een van de belangrijkste monumenten uit de mijnbouw tijd. Deze kerk vertelt het ongelofelijk spannende verhaal van de goudkoorts, maar daarvoor moet je wel eerst even 90 meter onder de grond... 

Wil je meer weten over de cultuur en geschiedenis van Lapland, verdiep je dan vooral in de Sami’s, de oorspronkelijke bevolking van dit deel van Europa. Hun cultuur is onlosmakelijk verbonden met Lapland en hun rendierkudde’s zijn nog altijd zeer belangrijk voor de regio. 

De noordelijkste dierentuin 

Sommige van de Zweedse inheemse diersoorten loop je liever niet in het wild tegen het lijf. Zoals de beer, de linx of de wolf. Maar als je ze toch graag in hun natuurlijke leefomgeving wil bekijken, bezoek dan de meest noordelijke dierentuin van Zweden in Lyckelse. In de Lycksele Zoo vind je heel wat Noord-Europese diersoorten, waaronder ook de eland, rendieren, muskusossen en herten. Rond kerst transformeert de dierentuin in een echt kerstpark, compleet met kerstman en je ziet er de dieren in hun wintervachten. 

Hoe kom je er? 

Gold of Lapland is gemakkelijk te bereizen. Pak het vliegtuig naar Skellefteå of Lycksele met een overstap in Stockholm. Vlieg bijvoorbeeld comfortabel vanuit Amsterdam met KLM via Stockholm naar Lycksele. Het wegennet in deze regio is goed, waardoor Gold of Lapland prima te verkennen is per (huur)auto, bus, maar ook ook per trein. 

Boek je Zweedse huisje 

Gold of Lapland beschikt over prachtige campings, gezellige stuga’s en comfortabele hotels. Check de website voor de mogelijkheden.