Skip to main content
Winterlandschap in Granö, Umeå
Winterlandschap in Granö, Umeå
Foto credit: Patrick Trägårdh / Visit Umeå Content Bank

Umeå

Met musea en universiteiten van wereldklasse is Umeå de culturele hoofdstad van Noord-Zweden - en daarnaast ook een culturele hoofdstad van Europa. Maar Umeå is meer. Dat ontdek je vanzelf als je de wildernis ontdekt die hier voor de deur ligt...

Reis mee naar het noorden waar je in de nabijheid van de noordoostkust van Zweden de stad Umeå vindt. De stad werd in 1622 opgericht door de Zweedse koning Gustav II Adolf. Tegenwoordig wordt Umeå vaak de 'hoofdstad van Noord-Zweden' genoemd, omdat het de grootste stedelijke gemeenschap in deze regio is. Het is een van de snelstgroeiende steden van Zweden en van Europa: de stad is goed op weg om in 2050 de grens van 200.000 inwoners te passeren (in 2021 waren het er rond de 130.000).

Umeå staat ook bekend als de stad van de berken (Björkarnas Stad). Als je door het stadscentrum dwaalt, zie je waarom: er groeien zo'n 2.300 berken langs de lanen. In 1888 brandden delen van Umeå af, waardoor duizenden mensen dakloos werden. Bij de herbouw van de stad werden berken - waarvan het hardhout voor 50 procent uit water bestaat - aangeplant als een natuurlijke vuurbarricade.

De stad heeft een uitgesproken intellectuele sfeer. Het is de thuisbasis van de Umeå Universiteit en het zusterinstituut Umeå Institute of Design. Deze laatste vierde in 2019 het 30-jarig jubileum en trekt toptalent uit Zweden en het buitenland aan. Het onderwijs hier is meerdere keren uitgeroepen als de nummer 1 ter wereld op het gebied van design en productontwerp. Er wonen ongeveer 32.000 studenten in Umeå, en dat geeft de stad een gezellig en levendige uitstraling.

Met gemakkelijke toegang tot de kust - Umeå ligt op slechts 15 km van de zee - en met bergen en diepe bossen voor de deur, is deze noordelijke stad ook een droombestemming voor natuurliefhebbers. Het klimaat is subarctisch en wordt bepaald door vier verschillende seizoenen: met echte winters en vrij korte maar aangename zomers, compleet met middernachtzon. Door de invloed van de Golfstroom zijn de winters relatief mild, zeker gezien de breedtegraad waar de stad zich bevindt. De gemiddelde temperatuur in januari is -8 ° C en 16 ° C in juli.

1 / 4

Skeppsbron, Umeå

Een evenement bij Skeppsbron in Umeå

Foto: Umeå kommun

/ 4

Skeppsbron, Umeå

Foto: Umeå kommun

Umeå

Foto: Jörgen Wiklund/imagebank.sweden.se

Umeå rivier

Foto: Fredrik Larsson / Visit Umeå Content Bank

Zomer in Umeå

Foto: Calle Bredberg

Een stad van cultuur en design

Umeå werd niet voor niets uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa 2014. De stad heeft een ondernemende, innovatieve geest en een aantal hoog aangeschreven musea. Väven, dat in 2014 voor het eerst zijn deuren opende, is het bruisende culturele centrum van Umeå. Dit architectonische gebouw - met zijn abstracte, op berken geïnspireerde esthetiek - herbergt musea, een eminente bibliotheek, een bioscoop en verschillende restaurants en cafés. Hier worden ook het hele jaar door evenementen en activiteiten georganiseerd: van concerten tot vintage modemarkten. Daarnaast vind je hier het hippe hotel U & Me, waarvan de bar en het restaurant in trek zijn bij de locals.

Verderop in de stad vind je het Museum voor Hedendaagse Kunst en Design, Bildmuseet, een ander cultureel hoogtepunt. Gelegen op de zogenaamde 'kunstcampus' nabij de rivier, maakt het eigenlijk deel uit van de Umeå Universiteit. Het museum is gehuisvest in een opvallend gebouw dat spectaculair bekleed is met houten panelen. Bildmuseet organiseert tentoonstellingen van wereldklasse op het gebied van design, architectuur en fotografie. Het museum werd in 2014 gekroond tot het Europees Museum van het Jaar.

Curiosum, dat in 2020 is geopend en ook deel uitmaakt van de universiteit, wordt beschouwd als het nieuwe wetenschapscentrum van Umeå dat kinderen en volwassenen uitnodigt om 'hands-on' wetenschap en technologie te verkennen via een aantal experimentele workshops.

Västerbottens Museum is een ander opzienbarend museum met tentoonstellingen en interactieve ervaringen op het gebied van cultuurgeschiedenis, kunst, fotografie en textiel. Dit museum is heel geschikt voor de hele familie: er worden regelmatig leuke kunst- en ambachtsworkshops georganiseerd. Vertrek niet zonder een blik te werpen op 's werelds oudste ski's, die dateren uit 3400 voor Christus.

Het museum van vrouwengeschiedenis (Kvinnohistoriskt Museum) is uniek in zijn soort. Het museum is gevestigd in het culturele centrum van Väven en inspireert tot actie en debat via tentoonstellingen over thema's als gender en macht, identiteit en geschiedenis.

Sami Week - of Ubmejen Biejvieh zoals het bekend is in de Sami-taal - is een viering van de inheemse bevolking van Zweden. Dit bruisende festival vindt eens per jaar plaats en organiseert de Sami-top, evenals een scala aan activiteiten rond kunst, muziek, cultuur en taal.

1 / 4

Bildmuseet, Umeå

Bildmuseet is een centrum voor hedendaagse kunst in Umeå.

Foto: Henke Olofsson/ Visit Umeå Content Bank

/ 4

Bildmuseet, Umeå

Foto: Henke Olofsson/ Visit Umeå Content Bank

Cultural centre Väven

Foto: Anton Olin/imagebank.sweden.se

Bildmuseet in Umeå

Foto: Guillaume de Basly/imagebank.sweden.se

Umeå University campus

Foto: Jonatan Stålhös/imagebank.sweden.se

Een stad ingebed in de natuur

Omringd door bergen, bossen en eindeloze kustlijn heeft Umeå een grote aantrekkingskracht op outdoorliefhebbers. Hier beginnen tal van avonturen in de natuur. Het wandelpad Tavelsjöleden begint bij Väven en leid je over bergen en meren, onderweg kun je grotten en andere natuurlijke hoogtepunten ontdekken - misschien zelfs het mythische Tavelsjö-meermonster. Het pad is ongeveer 42 km lang en sluit aan op Vindelälvsleden en Vännforsleden.

In en rond Umeå zijn verschillende natuurgebieden te bezoeken. Natuurreservaat Grössjön ligt vlakbij de stad en biedt veel variatie. Het idyllische wandelpad rond het meer is ongeveer 4,5 km lang en er is een uitkijktoren om vogels te kijken. Maak ook van de gelegenheid gebruik om het prachtige bos en het moerasland met moerbeibomen te verkennen. De cloudberry of kruipbraam is een zeldzame, amberkleurige bes die rijpt aan het einde van de zomer en als je ze ziet, mag je er zoveel plukken als je wil. Dat heeft alles te maken met het Zweedse allemansrecht.

Het gebied rond het meer Nydala ligt op 6 km van het stadscentrum en staat ook wel bekend als Umeå's Central Park. Je vindt er een 12 km lang wandelpad, minigolf, een jeu-de-boulesbaan en een kinderboerderij. Dat maakt dit gebied tot een perfect uitstapje voor het hele gezin. Er is ook een camping en er zijn hutten te huur.

1 / 4

Noorderlicht boven Umeå

Een van de natuurverschijnselen in het hoge noorden: het noorderlicht. Hier te zien bij Loberget in Umeå.

Foto: Fredrik Larsson / Visit Umeå Content Bank

/ 4

Noorderlicht boven Umeå

Foto: Fredrik Larsson / Visit Umeå Content Bank

Berkenbos bij Umeå

Foto: Jörgen Wiklund/imagebank.sweden.se

Hondenslee in Umeå, Noord-Zweden

Foto: Beatrice Holmberg / Visit Umeå Content Bank

Fietsen op Isälvsleden

Foto: Petter Lämås/Visit Umeå Content Bank

Umeå's culinaire identiteit

Umeå is, net als veel andere bestemmingen in Zweden, trots op zijn lokaal geproduceerde ingrediënten. In het geval van Umeå vertaalt zich dat in rendier- en elandvlees, de arctische char, witvis, bosbessensap en arctische frambozen. Traditionele gerechten uit de regio zijn onder meer Västerbottensost - een heerlijke scherpe kaas. De Västerbottenpaj - een quiche gemaakt met Västerbottensost - is een populair gerecht, terwijl ‘Brännland Cider’ een lokaal gemaakt drankje is dat over de hele wereld wordt gedronken, van de VS tot Hong Kong.

DUÅ, gerund door tweelingbroers Per en Lars Åkerlund en gevestigd in het culturele centrum van Väven, is een delicatessenzaak die zorgvuldig geproduceerde vleeswaren en kazen serveert, maar ook een mooie selectie keukenaccessoires verkoopt.

Hunger och Törst baseert zijn recepten op seizoensgebonden, biologische, lokale producten. In dit sfeervolle high-end restaurant kun je kiezen tussen menu's van drie, vijf of zeven gangen.

Het unieke restaurant Gotthards Krog - gehuisvest in het historische monumentale hotel Stora Hotellet - is een ander restaurant dat zeker op je culinaire lijstje mag. In deze elegante en warme omgeving kun je gaan zitten voor ontbijt, lunch, diner en zondagmiddagthee. Er is ook een cocktailbar.

Umeå heeft veel te bieden. De stad respecteert en viert de omringende natuur en lokale cultuur - inclusief het culinaire erfgoed - terwijl het naar de toekomst kijkt en innovatie stimuleert via zijn bloeiende onderwijsinstellingen en ondernemersgeest.

Praktische tips en handige weetjes over je bezoek aan Umeå

Rendieren

Foto: Jörgen Wiklund/imagebank.sweden.se