Skip to main content
Luchtfoto van een besneeuwd landschap met bossen, huizen en een paar mensen die rondlopen.
IJshotel het hele jaar door
Het Icehotel 365 is een ijshotel dat het hele jaar door geopend is. Net als zijn tegenhanger voor het winterseizoen, het Icehotel, bevindt de 365-versie zich in Jukkasjärvi, 200 kilometer ten noorden van de poolcirkel, en biedt suites, een bar en kunsttentoonstellingen.
Foto credit: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

Het coolste hotel ter wereld: het IJshotel

Tweehonderd kilometer ten noorden van de poolcirkel vind je het wereldberoemde Icehotel (IJshotel). Elke kamer is een kunstinstallatie met de ontwerpen van enkele van 's werelds meest getalenteerde artiesten. Sinds 1989 is het hotel - gelegen in het dorp Jukkasjärvi - uitgegroeid tot een centrum voor buitenactiviteiten en waanzinnige eetervaringen dat nu ook het hele jaar door te bezoeken is.

Met zijn adembenemende natuur en de nabijheid van de noordelijke stad Kiruna, is het dorp Jukkasjärvi in Zweeds Lapland altijd een populaire zomerbestemming geweest. In 1989 raakte dorpeling Yngve Bergqvist geïnspireerd door de Japanse traditie van ijssculpturen. Dat was het begin van een winterattractie. Zijn atelier voor ijssculpturen, aan de oevers van de rivier de Torne, was meteen een succes.

Het jaar erop gingen de creatievelingen een stapje verder en bouwden in Jukkasjärvi's de eerste ijsstructuur: een iglo van 60 vierkante meter die diende als een kunstgalerie en 'ARTic Hall' gedoopt werd. Jaar na jaar werd de ARTic Hall opnieuw gebouwd en groeide uit tot een indrukwekkende 250 vierkante meter. Op een avond vroeg een groepje mensen, gewapend met rendierhuiden en slaapzakken, of ze de nacht binnen de ijzige muren mocht doorbrengen. Dat was de start van het Icehotel - het eerste ijshotel ter wereld.

Nu, ruim 30 jaar later, is het Icehotel een van 's werelds topattracties en trekt het hotel bezoekers van over de hele wereld die deze unieke ervaring van hun bucketlist willen afvinken.

Terwijl het Icehotel blijft groeien, staat duurzaamheid voorop bij deze ontwikkeling. Het hotel streeft ernaar om CO2-negatief te worden door gebruik te maken van duurzame bouwmaterialen, zonnepanelen om de temperatuur te regelen en het ijs, dat rechtstreeks afkomstig is uit de rivier de Torne, elke lente weer terug te brengen naar zijn bron.

1 / 4

Het Icehotel 365

The Icehotel 365 is een hotel dat het hele jaar door geopend is. Deze variant van de winterversie van het Icehotel staat ook in Jukkasjärvi.

Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

/ 4
Het Icehotel 365

Het Icehotel 365

Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

De bouw van het Icehotel

De bouw van het Icehotel

Foto: Asaf Kliger/Icehotel/imagebank.sweden.se

Het bouwen van een hotel van ijs

Het bouwen van een hotel van ijs

Foto: Asaf Kliger/Icehotel/imagebank.sweden.se

Torne rivier

Torne rivier

Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

Vakmanschap en arctische kunst

Elk jaar, als de rivier dichtvriest, wordt het Icehotel opnieuw gebouwd. Vanaf november komen ongeveer 30 kunstenaars uit verschillende landen en creatieve disciplines samen in Jukkasjärvi om hun innovatieve ontwerpen tot leven te brengen. Zes weken later is de transformatie voltooid: van water naar ijs naar kunst. Inmiddels hebben meer dan 500 kunstenaars bijgedragen aan de verschillende incarnaties van Icehotel - het beitelen, schrapen en vormen van ijs tot kunstwerken die hun buitengewone artistieke visies weerspiegelen.

Een ijzige nachtrust

Het Icehotel heeft een lange weg afgelegd sinds het bescheiden begin als een iglo van 60 vierkante meter. Tegenwoordig beschikt het hotel in totaal over 127 kamers, verdeeld in ongeveer 55 "koude kamers" en de rest "warme kamers".

Icehotel 365 heeft 18 kamers waar gasten het hele jaar door in een cool meesterwerk kunnen slapen, terwijl het originele hotel 37 koude kamers heeft, die allemaal wegsmelten in de lente en zo weer de rivier de Torne instromen.

In Icehotel 365 vind je de wereldberoemde Icebar, waar elk detail van ijs is, zelfs de glazen waar je je drankje uit drinkt. Met zonnepanelen wordt het gebouw tijdens de warmere maanden perfect gekoeld. Icehotel beschikt ook over een "warm" gedeelte met alle voorzieningen die je van een viersterrenhotel mag verwachten.

Gasten overnachten op goede bedden met rendierhuiden en thermische slaapzakken. De gemiddelde temperatuur binnen is tussen -5 en -8 graden Celsius, maar je wordt elke ochtend wakker gemaakt met een warme kop bosbessensap gevolgd door een gratis sauna-sessie om de ochtendkou af te stomen.

1 / 4

IJssculpturen

Een van de belangrijkste kenmerken van het Icehotel zijn de vele ijssculpturen en andere kunstwerken die uit ijs gemaakt worden en alle kamers sieren.

Foto: Asaf Kliger/Icehotel/imagebank.sweden.se

/ 4
IJssculpturen

IJssculpturen

Foto: Asaf Kliger/Icehotel/imagebank.sweden.se

Niet een doorsnee hotelkamer

Niet een doorsnee hotelkamer

Foto: Asaf Kliger/Icehotel/imagebank.sweden.se

Kicksled

Kicksled

Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

Ice bar

Ice bar

Foto: Asaf Kliger/Icehotel/imagebank.sweden.se

Een warme maaltijd in het Icehotel: genieten!

Restaurant Icehotel maakt je ervaring compleet. Het restaurant serveert traditionele gerechten met lokale ingrediënten. IJs staat natuurlijk centraal in de vorm van tafelaankleding en zelfs serveerschalen. Voor een nog uniekere ervaring, bestel je het ijsmenu: een selectie van ijzige lekkernijen zoals elandtartaar, gerookt eigeel en sparrentakken, geserveerd op ijs. Een andere optie is om een ​​stoel te reserveren aan de Chef's Table op de Veranda. Je zit hier samen andere gasten aan een lange houten tafel om te genieten van een twaalfgangen proeverijmenu - waar de chef aanwezig is om over elke gang uitleg te geven. Na het diner kun je ervoor kiezen om een ​​drankje te drinken in de lounge of Icebar. Hier serveren ze een inspirerende selectie huiscocktails, zoals de Dog Sled Sour en Sparkling Polar Night.

Op korte loopafstand van het hotel vind je Jukkasjärvi Homestead. In dit houten voormalige schoolgebouw uit 1768 vind je nu een restaurant en een museum. In het restaurant kan je je opwarmen aan de knusse open haard en verwarm je lichaam en geest met het comfortfood dat het restaurant serveert. In de zomer is deze blokhut aan het meer de perfecte plek voor een fika.

Ervaar het noorden per hondenslee of maak je eigen ijssculptuur

Terwijl een verblijf in het ijshotel een ervaring op zich is, is er het hele jaar door ook buiten veel te beleven. Ga op avontuur met een hondenslee, te paard of met een sneeuwscooter of probeer je eigen ijssculptuur te maken onder begeleiding van een lokale expert. Je kunt ook de magie van de natuur ervaren: ga op noorderlichtsafari, ijsvissen of geniet van de middernachtzon.

Hoe kom ik in het Icehotel

Reizen naar het Icehotel is gemakkelijk: er zijn diverse treinen en vluchten die regelmatig van Stockholm naar Kiruna vertrekken. Vanaf daar is het een korte busrit van 30-50 minuten naar Jukkasjärvi, afhankelijk van de omstandigheden; het hotel heeft een eigen bushalte.

Zorg ervoor dat je je verblijf ruim van tevoren reserveert. Deze unieke hotelervaring trekt veel bezoekers van over de hele wereld.

Ice bar in het ICEHOTEL

Ice bar in het ICEHOTEL

In de Icebar is zo ongeveer alles van ijs. Maak je geen zorgen dat je drankje niet goed koud is...

Foto: Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se