Skip to main content
Aerial of the Scandes mountain range with bare rock mixed with glaciers.
Scandinavian mountains
The Scandes, ofwel de Scandinavian Mountains, lopen in het noorden van Zweden en Noorwegen.
Foto credit: Anders Ekholm/Folio/imagebank.sweden.se

Sarek National Park

Sarek National Park in Zweeds Lapland is misschien wel het meest afgelegen stukje wildernis in Zweden. Het is een eind weg, maar daar krijg je veel voor terug.

Sarek is het grootste nationale park van Zweden. Alpiene toppen, massieven, gletsjerdalen, onstuimige stroomversnellingen en een ruig terrein dat zich perfect leent voor fantastische outdoor activiteiten.

Magistrale natuur van Zweeds Lapland

Je moet inderdaad avontuurlijk zijn aangelegd om het in Sarek te redden: er zijn geen gemarkeerde paden, hutten of voorzieningen. Inderdaad, de droom van elke survivaler. En daarom is Sarek zo geweldig. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je hier op je buurman botst; er strekken zich eindeloze kilometers ruig landschap voor je uit. Helemaal vrij om te ontdekken. Neem je kompas, kaart en bereid je goed voor met een gedegen uitrusting. 

Moose
The moose is common all over Sweden, except for on Gotland. It is the largest deer animal in the world, 2 metres in height and weighing up to 400-500 kilograms. Photo: Staffan Widstrand/imagebank.sweden.se

De beste tijd om te reizen

Sarek National Park is in alle jaargetijden geschikt om te ontdekken. Het late voorjaar, de zomer en de vroege herfst zijn het meest geschikt: dan ligt er nog weinig sneeuw en zijn de temperaturen nog boven nul. In de wintermaanden transformeert Sarek in een besneeuwd winterwonderland.

Sami in Sarek

Start je ontdekkingstocht bij het bergstation Saltoluokta, aan het begin van het Koningspad (Kungsleden). Hier vind je goede accommodatie en horeca om jezelf op te laden voor je tocht door de natuur. Sarek omvat meer dan 13 van de hoogste bergtoppen van Zweden en heeft meer dan 100 gletsjers. In het alpiene gedeelte woonde van oudsher het Sami volk. De valleien en berghellingen zijn de plekken waar de Sami groepen hun rendierkuddes lieten grazen. Hier leefden drie verschillende Sami communes: de Sirges, Jåhkågaska Tjiellde en Tuorpon.

Het park staat bekend om z'n wildlife, waaronder de grote eland en verschillende roofdieren. Smeltwater van de diverse gletsers stroomt in de bekendste delta ter wereld, die van de Ráhpåaädno river.