Skip to main content
Het rode gebouw van de Kiruna-kerk is omgeven door groen.
De kerk van Kiruna
De kerk van Kiruna in het centrum van de meest noordelijke stad van Zweden. De hele stad Kiruna is bezig met een verhuizing, huis voor huis, een stukje naar het oosten. De grond onder de stad staat op het punt te onstabiel te worden om gebouwen te ondersteunen vanwege de diepe mijnbouw in de buurt.
Foto credit: Peter Rosén/Lappland Media AB

Kiruna - een arctische stad onder het noorderlicht

Kiruna - de meest noordelijke stad van Zweden - heeft veel te bieden. Het is de perfecte plek om het noorderlicht te zien en de middernachtzon te ervaren. En je vindt hier de hoogste berg van het land, Kebnekaise.

Kiruna ligt ongeveer 200 kilometer ten noorden van de poolcirkel en is een prachtige stad die deel uitmaakt van Zweeds Lapland. Dit uitgestrekte gebied beslaat ongeveer een kwart van Zweden. De stad heeft ook een culturele en historische betekenis aangezien het onderdeel is van Sápmi, het traditionele grondgebied van de inheemse Sámi-bevolking. Deze regio strekt zich ook uit over de landsgrens.

De droombestemming van een outdoorliefhebber, zo wordt Kiruna wel omschreven. De stad is omgeven door gevarieerd en ruig terrein - van diepe bossen en uitgestrekte moerassen tot meren, rivieren en bergen - inclusief Kebnekaise, de hoogste berg van Zweden, met een hoogte van 2.106 meter. De natuur hier is ideaal voor activiteiten zoals wandelen, vliegvissen, skiën, sneeuwschoenwandelen en hondensleeën.

Ook vanuit stedelijk perspectief is het een fascinerende stad. Deze historische mijngemeenschap werd namelijk opgericht in 1900 en ondergaat een transformatie als gevolg van de impact die de mijnbouw heeft op het gebied. Om de mijnbouw te kunnen voortzetten, worden gebouwen fysiek opgetild en verplaatst. Soms worden ze afgebroken en verderop weer opgebouwd.

Het stadscentrum van Kiruna werd op 1 september 2022 ingehuldigd op zijn nieuwe plek. Hierbij was het stadhuis van Kiruna, een volledig nieuw gebouw dat bekend staat als 'het kristal', de eerste mijlpaal. De rest van de verhuizing moet in 2035 klaar zijn.

Er is genoeg te ontdekken in deze boeiende, transformerende stad. Staat een roadtrip naar Kiruna op je planning? Dan hoef je niet ver te zoeken naar pareltjes als het Icehotel, Kebnekaise en Abisko, deze bevinden zich namelijk allemaal in de gemeente.

1 / 6

Icehotel, Jukkasjärvi

Het Icehotel ligt 200 kilometer ten noorden van de poolcirkel in Zweden. Het is volledig opgebouwd uit ijs en bevat hotelkamers, een bar en kunsttentoonstellingen. De kans op het noorderlicht is er vrij groot.

Foto: Asaf Kliger/Ice Hotel

/ 6
Groen noorderlicht schijnt boven de ingang van het IJshotel.

Icehotel, Jukkasjärvi

Foto: Asaf Kliger/Ice Hotel

Een meer in Abisko met een rotsachtige kustlijn en bomen in herfstkleuren, met bergen op de achtergrond.

Nationaal park Abisko

Foto: Katja Kristoferson/Folio/imagebank.sweden.se

Een persoon staat op de top van een besneeuwde berg.

Bergtop

Foto: Felix Oppenheim/Folio/imagebank.sweden.se

Skyline van een stad met een grote mijn op de achtergrond.

Mijnstad Kiruna

Foto: Jann Lipka/imagebank.sweden.se

Noorderlicht boven een Sky Station in de bergen.

Aurora Sky Station

Foto: Ted Logart/Swedish Lapland

Twee vrouwen zitten op een heuvel in de bergen en genieten van de middernachtzon.

Middernachtzon in Zweeds Lapland

Foto: Markus Alatalo

Kiruna en het noorderlicht

Kiruna staat synoniem voor het noorderlicht, de middernachtzon en andere natuurverschijnselen, waaronder natuurlijk de poolnacht. In deze vier weken durende periode in december en de eerste dagen van januari verkeren Kiruna en andere plaatsen ten noorden van de poolcirkel in bijna constante duisternis. Tijdens deze periode komt de zon niet boven de horizon, maar het is er nooit pikdonker dankzij de sneeuw, het licht van de maan en het 'blauwe uur'. Het 'blauwe uur’ is niet echt een uur, maar meer een periode van ongeveer 15 minuten schemering per dag, wanneer de zon net onder de horizon staat en de lucht een diepblauwe kleur krijgt.

Het noorderlicht zien is uiteraard een onvergetelijke ervaring. Je kunt dit caleidoscopische spektakel op verschillende plaatsen zien, zoals tijdens een van de vele buitenactiviteiten die je kunt doen vanuit de stad. Het Aurora Sky Station in Abisko, een uur rijden van het centrum van Kiruna, staat bekend als een van de beste plekken ter wereld om het te bewonderen. Je kunt het echter alleen zien als het goed donker is, van september tot maart.

Aan de andere kant van het spectrum staat de middernachtzon, namelijk dag en nacht continu zonlicht in de zomer. Wil je dit niet missen? Plan dan je reis tussen eind mei en half juli. Of combineer deze ervaring met skiën: in het skigebied Riksgränsen kun je tot aan de midzomernachtperiode genieten van wintersportactiviteiten.

1 / 5

Wandelen over Kungsleden, Zweeds Lapland

Vergeet tijdens je wandeling over Kungsleden (het Koningspad) in Zweeds Lapland een stevig paar laarzen en waterdichte kleding niet.

Foto: Ted Logart/Swedish Lapland

/ 5
Een persoon met wandelstokken en wandeluitrusting die het Koningspad loopt.

Wandelen over Kungsleden, Zweeds Lapland

Foto: Ted Logart/Swedish Lapland

Luchtfoto van het Scandes-gebergte met kale rotsen vermengd met gletsjers.

Scandinavische bergen

Foto: Anders Ekholm/Folio/imagebank.sweden.se

Twee wandelaars met rugzakken kijken uit over een grote betonnen steenhoop in het water met bergen op de achtergrond.

Three-Country Cairn

Foto: Jerker Andersson/Imagebank.sweden.se

Een meisje is aan het vliegvissen in een rivier.

Vliegvissen, Zweeds Lapland

Foto: Ted Logard/Swedish Lapland

Een hondenslee met meerdere honden en twee personen op de slee, in een besneeuwd landschap.

Avontuur op een hondenslee

Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se

Een ultieme hotspot voor buitenactiviteiten in de natuur

Profiteer van de lange dagen door de bekende Koningsroute (Kungsleden) te gaan hiken. Tijdens het deel van Abisko naar Nikkaluokta loop je door het met meren bezaaide Abisko Nationale Park. De berg Kebnekaise is een van de topattracties van de route. Hou je van wandelen? Overweeg dan ook het 'steenmannetje in drie landen' (Treriksröset). Dit is de meest noordelijke plek van Zweden en tevens het drielandenpunt waar Zweden, Noorwegen en Finland samenkomen. 

Dankzij de duizenden meren en talloze grote rivieren is Kiruna een paradijs voor vliegvissen. In het heldere water kun je vissen op soorten als de trekzalm, snoek, witvis, vlagzalm en gewone zalm. Er zijn een aantal vistours die je kunt boeken en die tevens een visvergunning bieden. Je kunt kiezen uit tours van een paar uur tot meerdere dagen. IJsvissen is een andere authentieke Kiruna-ervaring, oftewel: keuze te over.

Wat betreft andere winterervaringen is hondensleeën ook echt een must. Het is een superleuke ervaring om husky's te leren kennen en je kunt kiezen uit verschillende tochten en activiteiten. Probeer zelf het sleehonden rijden of leun lekker achterover en laat je rijden. Informatie over hondensleeën en activiteiten vind je hier.

1 / 5

Sami

De Sami-bevolking heeft hun eigen klederdracht, de kolt. De traditioneel blauwe kostuums hebben minstens 12 verschillende stijlen en verschillen voor mannen en vrouwen.

Foto: Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se

/ 5
Close-up van een Sami-kind in hun rode, traditionele klederdracht. Wazig op de achtergrond nog een kind met een blauw klederdracht.

Sami

Foto: Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se

Een rendier met een hoeder.

Sami-cultuur

Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se

De Kiruna-kerk, een houten gebouw met een aparte klokkentoren, ligt op een met sneeuw bedekte helling.

De kerk van Kiruna

Foto: Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

Buitenkant van het stadhuis van Kiruna.

Het stadhuis van Kiruna

Foto: Henning Larsen Hufton + Crow/Kiruna Kommun

Mijnwerkers in een donkere ruimte.

Mijnbouw in Zweden

Foto: Sonia Jansson/imagebank.sweden.se

Het ontdekken van de culturele identiteit van Kiruna

De regio rond Kiruna die bekend staat als Sápmi, het land van de Sámi, strekt zich uit over het uiterste noorden van Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland. De inheemse bevolking van Zweden bewoont deze regio al duizenden jaren. Het hoeden van rendieren is een belangrijke Sámi-industrie, je zult dan ook zeker kuddes van deze prachtige, rustige dieren tegenkomen als je de natuur intrekt. Maar houd wel afstand, zodat je ze niet stoort.

Je kunt bij een aantal verschillende aanbieders terecht voor een authentieke Sámi-ervaring, zoals Nutti Sámi Siida en Giron Reindeer, die je aan de hand van verschillende ervaringen meer leren over rendierhoeden. De activiteiten verschillen naargelang het seizoen maar bevatten altijd aspecten van de Sámi-cultuur.

Weer terug in de stad? Kies er dan voor om aan de hand van een gids het nieuwe stedelijke landschap en de continue verplaatsing van de stad te ontdekken. North Sweden Tourism, Kiruna Storytelling en Guide i Norr organiseren rondleidingen, ze zijn allemaal even interessant en uniek.

Mis ook zeker niet de ondergrondse wereld door het LKAB-mijn te verkennen; de grootste ondergrondse ijzerertsmijn ter wereld. Tijdens de rondleiding en in het informatieve bezoekerscentrum kom je meer te weten over de eeuwenlange geschiedenis van de mijn en de huidige mijnproductie. Daarnaast ontdek je onder andere welke rol de mijn speelt in de verplaatsing van de stad.

1 / 3

Samisch eten

Rendiervlees, of 'suovas', koken boven een open vuur tijdens een Sámi-culturele ervaring georganiseerd door Nutti Sámi Siida in Zweeds Lapland. Het bedrijf organiseert het hele jaar door eco Sámi-avonturen in Jukkasjärvi, in Zweeds Lapland.

Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se

/ 3
Een persoon in Sami klederdracht kookt boven een vuur in het donker.

Samisch eten

Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se

Een persoon gekleed in Sámi-kleding die een houten beker vasthoudt gevuld met stukjes gedroogd rendiervlees.

Rendiervlees

Foto: Pernilla Ahlsén/imagebank.sweden.se

Eten geserveerd voor een open haard in een lavvu.

Stejk Street Food

Foto: Tobias Stjernström

Kiruna op een bord – lokale specialiteiten en waar je ze vindt

De culinaire identiteit van Kiruna wordt beïnvloed door Samische voedseltradities. Hierbij vormen lokale landbouwproducten en ingrediënten uit de natuur een belangrijk onderdeel van het menu. Rendiervlees is er in vele vormen, waaronder worstjes en gerookte biefstuk. Ook zul je regelmatig elandvlees tegenkomen. Eet je liever vis, dan vind je dat ook veelvuldig op de menukaarten van de restaurants. Vergeet niet om Kalix Löjrom te proeven. Dit is het eerste Zweedse product dat de status met beschermde oorsprongsbenaming (BOB) kreeg van de EU en zich mag voegen bij de gelederen van Champagne en Stilton kaas.

Restaurants die het beste van de regio serveren, waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat, zijn onder andere Spill Saluhall & Eatery. Dit restaurant/deli biedt lokale specialiteiten. In dezelfde trant biedt Mommas, in het Scandic Kiruna hotel, een menu gebaseerd op regionale smaken.

Stejk Street Food biedt eenvoudige gerechten gemaakt van lokaal geproduceerde ingrediënten. Voeg een extra snufje lokale smaak toe aan de ervaring door plaats te nemen in de gezellige lavvu, het Sámi-equivalent van een tipi.

Wat drankjes betreft moet je zeker de brouwsels van Kiruna Bryggeri proberen, deze zijn verkrijgbaar in de meeste plaatselijke restaurants en bars. Zo maak je je Kiruna-ervaring helemaal compleet.

Praktische informatie voor je bezoek aan Kiruna

1 / 3

Scandic Kiruna, Zweeds Lapland

Bewonder de prachtige omgeving vanaf Scandic Kiruna skybar. Het hotel ligt in de nieuwe binnenstad van de stad en is geïnspireerd op de hoogste berg van Zweden, de Kebnekaise.

Foto: Scandic Hotels

/ 3
Een skybar van het hotel ingericht in beige en warme roestrode tinten. Grote ramen tonen een besneeuwd landschap.

Scandic Kiruna, Zweeds Lapland

Foto: Scandic Hotels

Het noorderlicht bevindt zich 's nachts in de winter boven een huis aan de hemel.

Camp Ripan, Kiruna

Foto: Jonas Sundberg/Camp Ripan

Vijf mensen met ski's zijn op weg naar een besneeuwde berg.

Skiën, Riksgränsen

Foto: Lapland resorts