Skip to main content

Bucketlist voor West-Zweden

Zo gevarieerd als het westen van Zweden zijn maar weinig regio's. Van de unieke Bohuslän archipel met z'n duizenden eilanden tot de ongerepte wildernis van Dalsland. West-Zweden is als een smorgasbord van activititeiten: voor ieder wat wils! Ontdek het hier.

Wandelen in Dalsland
Wandelen in Dalsland
Beleef de prachtige natuur van Dalsland
Foto: Roger Borgelid

Op pad in de natuur

Met de hoeveelheid natuur die West-Zweden te bieden heeft, is er ook genoeg te doen. Of je nu van een relaxte vakantie houdt of ook graag actief bent, deze regio heeft veel diversiteit te bieden: van heerlijke wellness mogelijkheden, musea en kastelen tot het échte werk. Stap in een kano voor een tocht in de archipel of op de vele meren en kanalen in Dalsland en Västra Götland. Ga paardrijden, hiken, fietsen, op seafood safari of gooi je hengel uit. 

Bohuslän
Bohuslän
Bohuslän in West-Zweden
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

De archipel van Bohuslän

De wereldberoemde scherenkusten in West-Zweden met z'n duizenden eilanden in alle soorten en maten. Probeer hier maar eens niet verliefd op te worden. Hier ontdek je Zweden het beste vanaf het water. In een kano, zeilboot of op je eigen onbewoonde privé-eilandje waar je je laat opwarmen door de zon op de gladde granieten rotsen. De westkust van Zweden ligt bezaaid met idyllische kustplaatsjes waar je na een dag zwemmen, varen en uitwaaien neerstrijkt op een van de vele terrasjes voor het heerlijke seafood. Welkom in Bohuslän.

Dalsland per kano
Dalsland per kano
Verken de natuur van Dalsland via het water
Foto: Roger Borgelid

De wildernis van Dalsland

De 'great outdoors' liggen dichterbij dan je denkt. Het relatief kleine Dalsland herbergt een karrevracht aan natuur: uitgestrekte bossen, ontelbare meren, rivieren en heuvels. En die veelheid aan natuurschoon verdient het om optimaal beleefd te worden. Ook daar is in Dalsland goed over nagedacht. Ontdek de wildernis van Dalsland zelf: ga vissen, hiken, klimmen, peddelen, mountainbiken of zip-linen. En natuurlijk neem je een kijkje bij het wereldberoemde Dalsland kanaal.

Wandelen op de Koster Islands, West-Zweden
Wandelen op de Koster Islands, West-Zweden
Zonsondergang op de Koster Islands, West-Zweden.
Foto: Roger Borgelid

Kosterhavet National Park

Een van de meest unieke nationale parken ter wereld, want het grootste deel van dit stukje natuurschoon ligt... onder water. Het park heeft een oppervlakte van 390 vierkante kilometer en bestaat uit talloze eilanden, waaronder de autovrije Koster eilanden. 

Zeevruchtensafari in West-Zweden
Zeevruchtensafari in West-Zweden
De westkust van Zweden staat bekend als een goede plek om te vissen op zeevruchten, zoals kreeften.
Foto: Jonas Ingman/Vastsverige.com

Foodie-paradise

Seafood liefhebbers komen hier volop aan hun trekken. Je zit dan ook op een van de beste seafood plekken van het land. Kreeft, langoustine, oesters, garnalen en mosselen, het ligt er allemaal binnen no-time op je bord. Maar daar moet natuurlijk eerst iets voor gebeuren. Je kunt er niet alleen uitgebreid van proeven, je kunt ook mee om het te vangen. Op diverse plekken langs de Bohuslän kust kun je opstappen op een van de seafood safari's waarbij je meehelpt aan boord. Als de vangst binnen is, wacht de beloning uiteraard. Verser dan dit krijg je het niet.

Foodie-paradise
In Smögen staan kleurrijke vissershutten tegen de kliffen, hun silhouetten weerspiegeld in de oceaan.
Vissershutten
Vissershutten aan de oever van Smögen, aan de Zweedse westkust.
Foto: Sebastian Lineros/imagebank.sweden.se

De vissersdorpjes van Bohuslän

Je kunt er bijna niet omheen: de pittoreske dorpjes en haventjes langs de scherenkust. Bohuslän telt veel natuurlijk gevormde haventjes waar de vissersboten en pleziervaart afmeren. De kleurrijke huizen liggen bezaaid over de rotsen en je wandelt op je gemakje door deze levende ansichtkaart. Ideale stop-overs tijdens je rondreis door dit deel van West-Zweden. Neem een fika-pauze of lunch met verse garnalen op toast.

De vissersdorpjes van Bohuslän
Een zomerse dag. Twee mensen fietsen naast het Göta-kanaal waar een boot nadert.
Zomer aan het Götakanaal, West-Zweden
Fietsen langs het Göta-kanaal, een 190 kilometer lang kanaal in West-Zweden.
Foto: Oskar Luren/Vastsverige.com

Het Göta kanaal

Nog zo’n beroemd kanaal in deze streek. Het Göta kanaal is zo'n 190 kilomter lang en daarmee Zweden’s grootste constructie project uit de geschiedenis. Je kunt op diverse manieren van het kanaal genieten. Vaar met je eigen boot of een rondvaartboot delen van het kanaal door en vergaap je aan de 58 (!) sluizen of verken het kanaal vanaf de wal. Er zijn diverse fiets- en wandelroutes te vinden.

Een schilderachtig uitzicht op de stad Göteborg, met bijna lege straten, gebouwen en een kleurrijke avondrood op de achtergrond.
Göteborg
Göteborg is de op één na grootste stad van Zweden. De stad is de thuisbasis van Volvo en twee grote universiteiten en organiseert ook verschillende grote culturele en sportieve evenementen. Hier valt het vroege ochtendlicht op bijna lege straten.
Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Göteborg

De poort tot West-Zweden is zonder twijfel Göteborg (of Gotenburg). Göteborg trekt onmiddellijk aan met z'n ontspannen urban sfeer. Deze stad grenst aan de archipel van de westkust en het centrum staat bol van de heerlijke eettentjes, goeie restaurants, winkeltjes, koffietentjes, musea, culturele activiteiten en evenementen. Je verkent het centrum gemakkelijk te voet, maar ook het openbaar vervoer is er prima geregeld. Pak vooral een tram de stad uit voor een dagje op de eilanden.

Göteborg