Skip to main content
Een gezin van drie rijdt op gele fietsen op een weg tussen tarwevelden.
Fietstocht op Ven, Skåne
Ven is een klein eiland in Öresund. Er zijn bijna geen auto's en er zijn genoeg fietsen te huur op het eiland - perfect voor een fietstocht met het gezin!
Foto credit: Mickael Tannus

Het eiland Ven

Voordat je Zweden in of uit rijdt via de Öresundsbrug is er in ieder geval één plekje op de grens met Denemarken dat je niet mag missen. Het prachtige eiland Ven.

Met prachtige stranden, pittoreske vakantiehuisjes, gezellige cafés en heuvels om heerlijk in te fietsen. Op Ven is altijd wel iets leuks te doen.

Ontdek het eiland Ven

Bij aankomst in Bäckviken op Ven krijg je het gevoel alsof je terug gaat in de tijd. Een leuke, kleine haven, een ijskraampje en een openluchtcafeetje waar je kunt genieten van koffie of iets fris en een terras dat volstaat met ouderwets bontgekleurde tafeltjes en stoeltjes.

Island of Ven in Skåne
Het eiland Ven in Zuid-Zweden Photo: Bertil Hagberg/skane.com

Ven, op zo’n 50 kilometer ten noorden van Malmö, ligt als een kleine parel midden in de Öresund. De meeste passagiers die uit Landskrona zijn vertrokken, gaan na aankomst met de veerboot onmiddellijk de steile heuvel op. Daar is de fietsverhuurder, die wel 1200 huurfietsen heeft. Allemaal in een vrolijk gele kleur; net zo geel als de vele koolzaadvelden hier op het eiland. De fiets is het gemakkelijkste vervoermiddel op dit eiland, dat slechts 4,5 kilometer lang is en een paar kilometer breed. Op zonnige dagen zwermen de gele fietsen in alle richtingen uit over de kronkelende weggetjes die de vissersplaatsjes met elkaar verbinden.

Fiets een rondje Ven

Begin eerst eens met een bezoek aan de ijsfabriek in Ven (glassfabrik), voordat je over de grindpaden weer verder fietst naar nieuwe belevenissen. Op het vervolg van je tocht kom je langs het Tycho-Brahe-museum, het observatorium en heel veel mooie tuinen, cafés, restaurants en de kerk van Ven. Eenmaal op de top van de heuvel aangekomen, staat je weer een steile afdaling te wachten naar de haven. Hier is de visrokerij van Backafalls, een restaurant en het strand. Bekijk gerust even de oude kerk op de top en geniet van het mooie uitzicht. Je kunt rond het eiland fietsen, of halverwege afslaan en op zoek gaan naar de geitenkaas van Ven. Bezoek de galerieën en vergeet vooral niet naar Backafallsbyn te gaan waar lokaal whisky wordt gestookt. Geniet van de verscholen paadjes, het vrolijke vogelgekwetter en de helgroene velden voordat de tocht weer terug voert naar stranden en campings, waar je langs de zee fietst op weg naar het eindpunt om je fiets weer in te leveren.

Tycho Brahe Museum

Midden op het eiland bevindt zich de belangrijkste toeristische bestemming: het met prijzen onderscheiden Tycho-Brahe-Museum met het slot Uranienborg en het observatorium Stjerneborg. De Deense astronoom en wetenschapper Tycho Brahe richtte de sterrenwacht in de16e eeuw op. In 2005 ging het nieuwe Tycho-Brahe-Museum in de Allerheiligenkerk op Ven open. Het museum toont op een moderne manier het leven van Tycho Brahe en de betekenis van deze astronoom voor de wetenschap. Het observatorium aan de andere kant van de straat is een echte belevenis. In kleine groepen ga je de koepelvormige sterrenwacht in en komt dan terecht in een onderaardse 3D-belevenis van de ruïnes van het observatorium van Tycho Brahe.

Na het bezoek aan het museum lokt een moment van rust op een mooi plekje in de natuur om daar te genieten van de inhoud van de meegenomen picknickmand of van de zelfgemaakte vegetarische gerechten die het Pumpans Café voorschotelt; een gezellig café in de oude tuin van het slot.

1 / 2

Fietstocht op Ven, Skåne

Het eiland Ven is ideaal voor een prachtige fietstocht, ook prima geschikt met kinderen.

Foto: Mickael Tannus

/ 2
Fietstocht op Ven, Skåne

Fietstocht op Ven, Skåne

Foto: Mickael Tannus

Zicht op het eiland Ven en de Öresund.

Eiland Ven, Skåne

Foto: Mickael Tannus