Skip to main content
Groente- en fruitboerderij
De boerderij van Orelund produceert groenten en fruit van hoge kwaliteit. Gasten kunnen komen genieten van hun groenten en fruit in hun tuincafé of in hun boerderijwinkel. Appel op foto: Amorosa.
Foto credit: Miriam Preis/imagebank.sweden.se

Kivik

Appelhoofdstad van het land. Dát is Kivik. Een festival, honderden appelboomgaarden en de bekende appelcider natuurlijk. Maar Kivik is meer dan alleen de appel. Ontdek dit idyllische stadje in Skåne.

Kivik is een oud vissersdorpje dat behalve de mooie stranden en idyllische uitstraling, bekend staat om de appels. En het zijn niet zomaar appels, er worden wel meer dan 70 verschillende soorten gekweekt.

Kivik wordt dan ook wel hoofdstad van het appelrijk genoemd. Kivik heeft zich dankzij de appels ontwikkeld tot een populaire bestemming, maar er is méér dan alleen de appel: ook de stranden van Kivik zijn geweldig.

Zweeds appelklimaat

In het idyllische plaatsje Kivik is een appel niet zomaar een appel. Het gaat om een wetenschap op zich, om passie, om een serieuze beroepssector. Het gebied rond Kivik is zowel vanwege de bodemgesteldheid, als vanwege het klimaat uitstekend geschikt voor appelbomen. 

Een van de grootste appelverwerkers is Kiviks Musteri van de familie Åkesson, waar inmiddels de vierde generatie aan het roer staat. Bezoek de interessante expositie over de historie van de appel, proef een glas appelmost, of een glas appelwijn. De fabriek leverde onder andere de appelwijn die op het huwelijksfeest van kroonprinses Victoria met Daniel Westling werd geschonken.

Appelfestival in Kivik

Al sinds 1987 vieren de bewoners van Kivik elk jaar in het laatste weekend van september de appeloogst met een grote appelmarkt. Het festival is een grote attractie, die jaarlijks meer dan 25.000 bezoekers trekt. Op de markt kun je proeven van de oogst van dat jaar. Ook vindt de verkiezing plaats van de grootste appel, zijn er appelwedstrijden, live optredens, de uitreiking van de jaarlijkse Gouden Appel-prijs en niet in de laatste plaats, de onthulling van het schilderij van het jaar, dat met 35.000 appels is gemaakt.